Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hejda: Trenér Roy mi připomíná Růžičku. Je také přísný

Sport

  13:46
COLORADO - V hokejovém Coloradu se toho přes léto hodně změnilo. Tým například převzal známý bouřlivák a bývalý gólman Patrick Roy, a hned jsou vidět výsledky. Mužstvo, které si už zvyklo na porážky, najednou šlape. "Roy mi trošku připomíná Vláďu Růžičku, což je jeden z nejlepších trenérů v českém hokeji," říká Jan Hejda, obránce Avalanche.

Český obránce Colorada Avalanche Jan Hejda (vpravo) slaví se spoluhráčem T. J. Giliardim gól v NHL proti Minnesotě Wild foto: ČTK

Opravdu? A čím?
Je přísný na všechny, dokáže člověku opravdu ostře vynadat, a za pět minut je kamarád a zase je všechno v pohodě. Řekne si svůj názor a každý ho respektuje. Rozhodně to není člověk, který s vámi nebude dva dny mluvit a vy budete v nejistotě, jestli budete hrát, nebo ne. Zatím jsem s ním velice spokojený.

Jaký je jako kouč?
Hrozně mě překvapilo, jaký má přehled a jak může všechno vědět, když je to bývalý brankář. Vysvětlí vám každý detail hry, co po vás chce. Má skvělé hokejové vnímání. Možná je to tím, že dělá trenéra už asi 8 let.

Předpokládám, že bude hodně náročný.
To bylo poznat už na tréninkovém kempu, který byl o něco těžší než obvykle. Už tam jsme začali řešit dost taktických věcí. Máme úplně jiný systém, který jsem předtím nikdy nehrál. Ale vyhovuje mi.

Co říkáte na jeho výstup během úvodní zápasu sezony proti Anaheimu, kdy vzteky málem vyvrátil plexisklo oddělující střídačky?
Víte, on ještě jako hráč bojoval za své parťáky, v tom byl proslavený. A stejný je jako trenér. Dám příklad: na tréninku dáme gól a on se raduje nejvíc ze všech. Opravdu hokej prožívá, je to součást jeho osobnosti. To, co udělal, bylo možná tím, že šlo o jeho první zápas v NHL. Byl trošku víc nabuzený. Dali mu najevo, že tohle se nedělá. Já ho ale neodsuzuju. Dokázal totiž změnit naše myšlení.

Jak to myslíte?
Bojím se to říct, že si tady za poslední roky už zvykli prohrávat. A to je strašně špatně. Potom hokejista prohraje zápas a řekne si: Co se dá dělat, zkusíme to příště. Ale takhle to nejde. On je ten, který nám ukazuje, že se každý zápas musí hrát naplno. Ať to stojí cokoli. I když je to jeden z 82 duelů v základní části a do jejího konce zbývá strašně času. Víte, ono se třeba jen 10 bodů těžko dohání, proto je každé utkání strašně důležité. Roy je puzzle, která dala v Coloradu všechno dohromady, abychom měli úspěchy.

Ale asi vás muselo mrzet, že Roy neměl zájem o Milana Hejduka. Jste s ním pořád v kontaktu?
Jo, bydlí kousek vedle mě. Občas si voláme. Věnuje se hodně klukům, kteří hrajou hokej. Jsou opravdu dobří, on je hodně trénuje, chodí s nima na tréninky v podstatě každý den. Občas se vidíme, občas se na nás přijde podívat, ale hlavně si užívá zaslouženého důchodu.

Už je to oficiální důchod?
Myslím, že už to na návrat k hokeji moc nevypadá. Teď jsem s ním mluvil a dal bych tomu tak 10 procent. A to ještě spíš příští rok.

Myslíte v NHL?
Ano. Tuhle sezonu si odpočine a nechá si to projít hlavou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!