Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hemský přispěl jedním gólem k výhře Edmontonu nad Calgary

Sport

  10:18
NEW YORK - Poslední tým loňského ročníku NHL Edmonton Oilers zahájil novou sezonu výhrou 4:0 nad Calgary. Jedním gólem přispěl k úspěšnému startu i český útočník Aleš Hemský, který na začátku závěrečného dějství zvýšil na 3:0. První čisté konto v novém působišti vychytal ruský brankář Nikolaj Chabibulin, který se mezi tři tyče postavil po jedenácti měsících a zaskvěl se 37 úspěšnými zákroky.

Edmonton - Calgary (Aleš Hemský). foto: Reuters

"Je hezké odstartovat sezonu takovým způsobem. V první třetině jsem se ale necítil vůbec dobře. Měl jsem těžké nohy, ale postupně jsem se dostával do tempa," prohlásil Chabibulin. "Celkově si myslím, že jsme odehráli zápas na hranici svých možností. Výborně jsme bruslili a bránili. Mladí si vedli opravdu dobře," uvedl.

Nejvýrazněji se pod úvodní výhru Oilers podepsal vstup do posledního dějství a Jordan Eberle, který ve svém premiérovém utkání v NHL předvedl nádhernou individuální akci, z níž v oslabení vstřelil ve 42. minutě druhý gól týmu. Za 79 sekund na něho navázal povedenou ranou Hemský, který loni odehrál jen první čtvrtinu soutěže.

Zbytek sezony strávil rekonvalescencí po operací ramene. Drtivý nástup do poslední části pak završil za asistence Eberleho kapitán Shawn Horcoff. V sestavě Calgary chyběl útočník Aleš Kotalík, který zářil v přípravě, ale zranil si koleno a klub jej zařadil na listinu zraněných hráčů.

Vítěz Stanley Cupu Chicago prohrál v Coloradu
Utkání předcházel ceremoniál s hráči Colorada, kteří pro tým vybojovali v roce 1996 Stanleyův pohár a domácí hokejisté přiznali, že je to motivovalo.

"Někteří z nich pro mě byli jako bohové, když jsem vyrůstal. Byli mými vzory. Bylo úžasné se s nimi sejít a popovídat si," uvedl devatenáctiletý Matt Duchene, který jednu branku vstřelil a připravil i pro Stastného rozhodující trefu.

Křest nové arény v Pittsburghu překazila Philadelphia
Consol arena v Pittsburghu.
Ligový křest nové Consol Energy Arény v Pittsburghu pokazili domácím hráčům hokejisté Philadelphie, kteří s notným přispěním gólmana Sergeje Bobrovského vyhráli 3:2. Penguins tak nepřineslo štěstí ani symbolické pokropení plochy v nové aréně vodou z ledu ze staré Civic Areny spolumajitelem a legendou klubu Mariem Lemieuxem při slavnostním předzápasovém ceremoniálu.

Ruský brankář dostal při zranění Michaela Leightona překvapivě přednost před Brianem Boucherem a ve svém premiérovém utkání NHL si připsal 27 úspěšných zásahů a první výhru. "Nebyl jsem příliš nervózní. Byl jsem na to připraven," podotkl dvaadvacetiletý brankář. "Nezáleží na tom, že na druhé straně je Malkin nebo Crosby. Snažil jsem se soustředit na zápas a chtěl jsem zastavit každý puk," dodal Bobrovskij, jenž v minulé sezoně chytal za Novokuzněck. Nyní vychytal i hvězdné útočníky Crosbyho s Malkinem, kteří vyšli v zápase bodově naprázdno.

"Nikdy jsem ho neviděl hrát, ani jsme se nikdy nepotkali. Je to vždy trochu těžší, když o něm nic nevíte," uvedl Jevgenij Malkin. "Trefili jsme nějaké tyčky, některé ze střel určitě neviděl. Je to škoda. Chtěli jsme vyhrát, ale takový je hokej," doplnil Sidney Crosby. Jednu asistenci si ve svém prvním utkání v dresu Pittsburghu připsal Zbyněk Michálek.

Výhru Toronta vychytal Jean-Sebastien Giguere
Jean Sebastian Giguere.
Hokejisté Toronta ustáli závěrečný nápor Montrealu a ubránili těsné vítězství 3:2. Za hrdinu zápasu označili brankáře Jeana-Sebastiena Gigurea, který je v omlazeném týmu Maple Leafs ve 33 letech nejstarším hráčem.

"Chytal skvěle. Díky jeho výborným jsme v závěru uhájili vítězství," uvedl trenér Ron Wilson. "Právě to byl jeden z problémů, který jsme měli minulou sezonu. Nebyli jsme schopni udržet vedení a soupeř v posledních minutách vyrovnal," dodal.

I loni byl jejich vzájemný duel prvním utkáním sezony, přičemž tehdy zvítězil Montreal a Toronto se první výhry dočkalo až v devátém zápasu.

Wilson však nynější dobrý start nepřeceňuje. "Je to jen jedno utkání.

Nesmíme se tím nechat unést. Budu muset zítra odstranit v kabině všechny noviny a zakázat pouštět televizi. Jsem si jistý, že už se plánuje naše oslava Stanley Cupu," řekl s nadsázkou kouč Toronta.

Montreal nemohl využít několika klíčových hráčů. Vedle suspendovaného Mikea Cammalleriho za seknutí Nino Niederreitera v posledním přípravném utkání neměl k dispozici obránce Andreje Markova a Romana Hamrlíka, který po zranění kolena teprve v pondělí poprvé absolvoval naplno přípravu na ledě.

Hamrlík tak ztratil šanci se v této sezoně vyrovnat s 1314 odehranými zápasy v prestižní soutěži Robertu Holíkovi, českému rekordmanovi. K tomu musel absolvoval v ročníku všech 82 utkání.

Obhájce titulu z Chicaga vstoupil do nového ročníku bez jedenácti hráčů, kteří byli na soupisce v posledním finálovém utkání proti Philadelphii a obměněný tým prohrál na ledě Colorada 3:4 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil Paul Stastny, autor dvou tref v zápase.

Souhrn výsledků Národní hokejové ligy

Toronto - Montreal 3:2 (2:1, 0:0, 1:1) Branky: 7. Brent, 9. Kessel, 42. MacArthur - 13. Boyd, 43. Halpern. Střely na branku: 24:28. Diváci: 19.646.

Pittsburgh - Philadelphia 2:3 (0:0, 0:2, 2:1) Branky: 41. Kennedy, 46. Goligoski (Z. Michálek) - 23. Briere, 38. Betts, 45. Giroux. Střely na branku: 31:27. Diváci: 18.289.

Edmonton - Calgary 4:0 (1:0, 0:0, 3:0) Branky: 10. Brule, 42. Eberle, 43. Hemský (Šmíd), 46. Horcoff. Střely na branku: 33:37. Diváci: 16.839.

Colorado - Chicago 4:3 v prodl. (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0) Branky: 34. a 64. Stastny, 17. Stewart, 27. Duchene - 5. Bickell, 39. Hossa, 51. Sharp. Střely na branku: 41:38. Diváci: 18.007.

Autoři: ,