Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hemský v Ottawě sklízí chválu. Snad to tak půjde dál, říká kouč

Sport

  14:54
OTTAWA/PRAHA - Dělat závěry po dvou zápasech by bylo předčasné, v Ottawě ovšem panuje pozitivní nálada. Řeč je o výkonech nové posily - útočníka Aleše Hemského, jenž v posledních dvou zápasech nasbíral pokaždé tři asistence.

Aleš Hemský v dresu Ottawy. foto: ČTK/AP

V prvním zápase po přestupu z Edmontonu se Hemský rozkoukával, ale pak ukázal, že může být týmu prospěšný. A že si plně zaslouží místo v elitní formaci, které po letním odchodu veterána Daniela Alfredssona do Detroitu nedokázal nikdo plnohodnotně zaplnit.

"Je to extrémně šikovný útočník, hrozně lehce si dokážeme na ledě vyhovět. Sledoval jsem ho a musím říct, že je skvělý na puku. Umí si ho výborně pokrýt a má vynikající přihrávky," chválil ho nový parťák Jason Spezza.

Hemský nahrával na tři góly během sobotního duelu ve Winnipegu (Ottawa vyhrála 5:3) a byl vyhlášený nejlepším hráčem večera.

Teď byl u dalších tří branek, díky kterým jeho tým vyrovnal téměř prohraný duel s Nashvillem z 0:3 na 3:3. A mohlo být ještě líp: pardubický odchovanec v poslední vteřině málem dokonal obrat, jeho pohotovou střelu z mezikruží ale gólman vyrazil.

Senators sice nakonec v prodloužení padli, i tak však zůstává pozitivní nálada a především šance urvat postup do vytouženého play-off. Což je proti Edmontonu, který patří dlouhodobě k nejhorším týmům v NHL, pořádná změna.

"Odejít po tolika letech nebylo jednoduché. Měl jsem tam hodně kamarádů a v kabině byla dobrá parta. Na druhou stranu je ale výborné zase o něco hrát. Mám rád tyhle zápasy, kdy o něco jde. Je to paráda," řekl Hemský.

Navíc to vypadá, že jsou pryč časy, kdy rotoval sestavou a cítil, že je v klubu vlastně jaksi na obtíž. Že se s ním dlouhodobě nepočítá. Možná právě přestupem do Ottawy přišel kýžený impulz, který ukončí řeči o jeho hokejové stagnaci. Poslední výkony tomu minimálně nasvědčují.

Klub mu věří, chce na něj sázet a dál mu dávat šanci v prvním útoku se Spezzou a krajanem Milanem Michálkem.

"Snad to takhle půjde dál," přeje si kouč Paul MacLean. A Hemský je také očividně spokojený. "V Edmontonu jsme měli hodně šikovných a mladých kluků. Tady jsou hráči zase daleko víc zkušení."

Jestli tyto esence spolu s posilou Hemským budou stačit na postup do vyřazovací části, to se ukáže. Ottawa ztrácí sedmnáct kol před koncem základní části na osmý Columbus jen tři body, má však o odehraný zápas navíc.

Autor: