Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hokeje jsem se už nemohl dočkat, zářil po překvapivé výhře Hertl

Sport

  12:01
LOS ANGELES (Od našeho zpravodaje) - Téměř po půl roce se v noci ze středy na čtvrtek otevřely brány NHL a v zámoří začala nová sezóna nejprestižnější hokejové soutěže světa. Vedení ligy nabídlo divákům několik soubojů tradičních rivalů, v nichž se vždy radovali hosté. Také kalifornské derby přineslo překvapivý výsledek, domácí Los Angeles Kings podlehli rivalům ze San Jose 1:5. Po zápase odpověděl exkluzivně na otázky Lidových novin český útočník v dresu Žraloků Tomáš Hertl.

San Jose slaví gól. Uprostřed Hertl (48). foto: ČTK/AP

LN: Tomáši, gratulace k úspěšnému vstupu do sezóny, Sharks podobně jako vloni zaskočili domácí Kings...
Zápas jsme nezačali nijak výborně, jen co naše lajna vlezla na led, tak nám dali úvodní gól. Naštěstí se pak vývoj zápasu otočil, všechny naše formace fungovaly výborně, odehráli jsme skvělý zápas, vytvářeli jsme si šance a myslím, že ze strany celého týmu se jednalo o velmi dobré utkání.

LN: Vy jste se nešťastně připletl k té úvodní brance domácích, k čemu přesně došlo?
Bohužel, při tom prvním gólu jejich hráč, kterého jsem bránil, dokázal tečovat střelu před naším brankářem a skórovat. Snažil jsem se do něj tlačit, aby se k puku nedostal, ale byl jsem u něj pozdě. Měl jsem asi více hrát hokejku na hokejku, aby nemohl tu střelu tečovat. Na to si musím dávat pozor.

Už žádné deprese a sebevraždy! Lovci hlav se musejí stát lovnou zvěří

LN: Ale pak jste si spravil chuť svým úvodním gólem sezóny, když jste naopak vy tečoval střelu z dálky a skóroval.
Snažím se vždy dostávat do blízkosti branky, co nejvíce to jde. To představuje moji silnou stránku. Letos mě trenér staví na pozici středního útočníka, což znamená pro mne samozřejmě změnu, ale dopadlo to snad dobře. Myslím, že naše trojka hrála dobře proti velmi dobrému týmu, a doufám, že to tak bude pokračovat dále.

LN: Jak dlouhé bylo čekání na začátek sezóny?
Dlouhé, opravdu hodně dlouhé. Nedostali jsme se do Stanley Cupu, tudíž od 11. dubna jsme vlastně měli volno, ale i dlouhé léto a kemp. Už jsem se nemohl dočkat prvního zápasu, moc jsem se těšil. Budeme teď potřebovat od začátku vyhrávat, všechny body jsou důležité, aby nám na konci nechyběly a neopakovala se situace z loňska.

LN: V Kalifornii začíná NHL, ale venku teploty přesahují 30 stupňů a počasí láká k moři.
Už jsem na to trochu zvyklý, hraji tu již třetím rokem. S Anaheimem i s Kings hrajeme hodně zápasů a jezdíme sem i v zimě, a vždy je tu teplo. A ani u nás není zima, což mi nijak nevadí. Ale až vyrazíme na trip do Kanady nebo na sever, tak si jistě budu muset s sebou zabalit zimní věci a kabáty.

Tomáš Hertl v dresu San Jose Sharks.

LN: Měl jste před dvěma roky velmi úspěšnou nováčkovskou sezónu, ale vloni to nebylo úplně ono. Jaké změny jste podnikl v létě, aby to letos bylo zase trochu lepší?
V létě jsem se snažil posilovat, jak nejvíce to šlo. Upravil jsem jídelníček a začal jíst trochu zdravěji, abych se cítil lépe, což testy potvrdily. Další změnou bylo, že jsem se do Kalifornie vrátil o měsíc dříve a společně trénoval s dalšími našimi hráči Coutourem, Marleauem, Wingelsem i Joe Thorntonem. Takže myslím, že to bylo dobré a produktivní léto.

LN: San Jose Sharks mají nového kouče, co nového přinesl do týmu a jeho přípravy?
Zavedl nový systém hry, změny tedy jsou značné. Hrajeme jinak přesilovky, změnil i zakládání našeho útoku. Jinak také koučuje v zápase. Důsledně točí všechny čtyři lajny, takže je skoro jedno, kdo na koho jde. Věří, že všichni naši hráči mohou hrát proti komukoli. Myslím si, že jako hráči jsme spokojení. První zápas dopadl výborně, ale uvidíme, jak se sezóna bude vyvíjet dál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!