130 let

Tomáš Hertl na ledě po souboji před brankou českého brankáře Buffala Michaela Neuvirtha. | foto: ČTK/AP

Rozhovor

Zvedám se, věří utrápený Hertl. Putování sestavou ani farmu neřeší

Sport
  •   9:00
DENVER - Nejlépe ze všech potvrzuje starou hokejovou pravdu o tom, že druhý rok v NHL bývá o dost těžší než ten první. Zatímco před rokem Tomáš Hertl vlétl v roli nováčka do zámořské ligy jako objev roku, teď se trápí.

Loni nadchl fanoušky svým vstupem do NHL, v prvních třech zápasech dal šest gólů a po šesti startech měl na kontě deset bodů. Teď je na tom dvacetiletý český útočník San Jose Sharks o poznání hůř: v 11 zápasech se trefil jen dvakrát a připsal si jednu asistenci.

„Když jsem dal gól před rokem, bylo to spíš překvapení. Teď se ode mě body čekají,“ říká Tomáš Hertl.

Čím to je, že se vám v nové sezoně nedaří?
Nehrál jsem nic moc, nebruslilo mi to a neměl jsem ani možnosti bodovat. Ale cítím, že se to začíná zvedat. Dostávám se do šancí, myslím, že to tam začne padat.

Žere vás to po zápasech, nebo to dokážete hodit za hlavu?
Ze začátku to bylo nepříjemné, musel jsem se naučit to vypouštět. Po zápase si pustím záznam a ještě si pak třeba v posteli řeknu, co jsem měl udělat líp. Ale pak už to musím hodit za hlavu. Nemůžu se tím trápit, je potřeba jít dopředu.

V létě se hodně hovořilo o tom, že by Sharks měli táhnout mladší hráči. Nevytvořil se tím tlak, který vás svazuje?
Je pravda, že s několika dalšími mladými dostáváme obrovský prostor. Teď musíme svými výkony ukázat, že si ho zasloužíme. Ale hraju uvolněně. V San Jose je dost jiných hvězd, než aby to stálo jen na mladých.

Trenér Todd McLellan vás střídavě nasazuje do prvního a do třetího útoku. Jak se díváte na své putování sestavou?
To ani nijak neřeším. V týmu je tolik kvalitních útočníků, že hraju převážně se samými dobrými hokejisty. A když budu hrát svůj hokej, tak se do první lajny budu dostávat častěji.

Probíral s vámi kouč vaší situaci?
Řekl mi, že moje pozice je u brankoviště. Že tam mám stát, protože jsem silný. Takže se snažím tam být co nejčastěji a vytvářet si tím gólové šance.

Nenapadlo vás, že pokud rychle nepřijdou body, mohlo by vám hrozit třeba vyřazení ze sestavy nebo i krátký přesun na farmu?
Nad tím jsem ani nepřemýšlel. Beru to tak, že sem prostě patřím. Poslední dva zápasy už byly dobré. Když to tak půjde dál, tak to bude v pohodě.

Autor: