130 let
Hokejisté Pitsburghu slaví první výhru ve finále letošních bojů o Stanley cup.

Hokejisté Pitsburghu slaví první výhru ve finále letošních bojů o Stanley cup. | foto: Reuters

Hertl se zapsal do historie Sharks. V prvním finále ale vyhrál Pittsburgh

Sport
  •   7:30
NEW YORK - Hokejisté Pittsburghu vyhráli úvodní finálový duel o Stanley Cup nad San Jose 3:2. Hostujícím Sharks nepomohl k úspěchu ani přesilovkový gól českého útočníka Tomáše Hertla, který se tak postaral o vůbec první trefu ve finále Stanleyova poháru v klubové historii.

Pittsburgh má respekt z Hertlovy lajny. Napodobí český talent Kaberleho?

Penguins vedli po první třetině 2:0 po brankách Bryana Rusta a Conora Shearyho, jež skórovali v rozmezí 62 vteřin.

Hertl na začátku 24. minuty snížil a ve 39. minutě vyrovnal Patrick Marleau, ale poslední slovo měli domácí - v čase 57:27 rozhodl svou čtvrtou trefou v letošním play off útočník Nick Bonino. V dresu poražených nastoupil i obránce Roman Polák.

Druhá finálová bitva je na programu ze středy na čtvrtek, hrát se bude opět v Pittsburghu.

Pittsburgh na soupeře od úvodu vlétl

Sharks jako kdyby se potřebovali v elektrizující atmosféře finále, do něhož se probili poprvé od svého vstupu do soutěže v roce 1991, nejprve rozkoukat. V první třetině za domácími zaostávali, prohráli vysoko 4:15 na střely a také dvakrát inkasovali.

Patrica Hörnqvista sice ještě vychytal Martin Jones, hosté se pak ubránili v přesilovce, ale pak se střela Justina Schultze z mezikruží odrazila přímo před Rusta, který otevřel skóre.

O minutu později si navíc domácí kapitán Sidney Crosby pohrál u hrazení s Justinem Braunem, předložil kotouč Shearymu a bylo to 2:0.

Bonino měl vzápětí ve velmi podobné situaci možnost přidat třetí trefu, ale nedal a i proto mohl dostat zápas od druhé části nový náboj.

Joonas Donskoi ještě krátce po příchodu ze šaten neuspěl, ale po chvilce následovala přesilovka, v níž se do střelecké pozice otočil Hertl a snížil. Jones chvilku poté vychytal Jevgenije Malkina.

Bonino nedal San Jose šanci na odpověď

Carl Hagelin s Philem Kesselem mohli vrátit Tučňákům dvoubrankový náskok, ale místo toho přišlo ve 39. minutě vyrovnání z hole Marleaua, jenž objel domácí branku a byl při svém manévru dostatečně rychlý na to, aby zasunul kotouč za brankovou čáru.

V polovině třetí třetiny mohl dokonat obrat Hertl, jenže gólman Murray byl proti. Na druhé straně měl příležitost Kessel, ani Jones v hostujícím brankovišti se ovšem nenechal zahanbit. Crosby pak oslovil dobře načasovanou nahrávkou Hörnqvista, ale Jones byl i v tomto případě pozorný.

Šanci na třetí trefu Žraloků měl ještě ve dvou situacích Joe Thornton, jeho první bombu vytěsnil Murray ramenem, podruhé zacílil zkušený forvard jen do hrudi mladého gólmana domácích. Rozhodnutí přišlo místo toho na druhé straně, když Kris Letang z rohu kluziště skvěle našel Bonina a ten zblízka zařídil první výhru pro Pittsburgh.

Ben Lovejoy pak sice ještě fauloval a Sharks měli k dispozici celé dvě minuty v přesilovce, ale nespasila je už ani hra bez brankáře.

Výsledek finále NHL

Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Rust (Schultz, Kunitz), 14. Sheary (Crosby, Määttä), 58. Bonino (Letang, Hagelin) - 24. Hertl (Donskoi, Burns), 39. Marleau (Burns, Couture).

Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, J. Murray. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 41:26. Diváci: 18.596. Hvězdy zápasu: 1. Bonino, 2. Sheary (oba Pittsburgh), 3. Marleau (San Jose).

Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Hagelin, Bonino, Kessel - Kunitz, Malkin, Rust - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - J. Thornton, Pavelski, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - Tierney, J. Ward, M. Karlsson - Wingels, Zubrus, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.

Autor: ČTK