Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hertl trefil třikrát tyč a Sharks opět prohráli. Pittsburghu chybí ke Stanley Cupu už jen dvě výhry

Sport

  7:30aktualizováno  10:52
PITTSBURGH/PRAHA - Hokejisté Pittsburghu uspěli i ve druhém domácím utkání ve finále Stanleyova poháru a po výhře nad San Jose 2:1 v prodloužení vedou v sérii na čtyři vítězné 2:0 na zápasy. V čase 62:35 rozhodl útočník Conor Sheary, třiadvacetiletý nováček, který skóroval i v prvním úspěšném souboji se Sharks. V dresu San Jose trefil celkem třikrát tyč český útočník Tomáš Hertl.

Sidney Crosby (vlevo) a Patric Hörnqvist se radují z vítězné branky Conora Shearyho. foto: ČTK/AP

NHL by se mohla rozšířit. A fanoušci přijdou o hvězdy na olympijském turnaji

Třetí zápas se hraje v noci ze soboty na neděli ve 2:00 SELČ na ledě San Jose.

„Je to neskutečné. Byl to důležitý moment. Hlavní je, že jsme vyhráli a vedeme 2:0 na zápasy. Bylo to skvělé střídání,“ řekl serveru nhl.com Sheary.

Domácí tým vyhrál úvodní dva duely finále Stanleyova poháru pošestatřicáté a třiatřicetkrát nakonec triumfoval. Penguins to ale nemůže nijak uspokojit, sami totiž v roce 2009 proti Detroitu dokázali takto nepříznivě rozjetou sérii zvrátit.

V sestavě Pittsburghu nakonec nechyběl útočník Bryan Rust, otřesený po zákroku Patricka Marleaua z třetí třetiny úvodního duelu. Jednu změnu v útoku udělal kouč Sharks Peter DeBoer: místo veterána Dainiuse Zubruse vrátil do hry Matta Nieta.

Kanadské bodování play off NHL:

1. Couture (San Jose) 20 26 (8+18)

2. Pavelski (San Jose) 20 22 (13+9)

3. Burns (San Jose) 20 22 (6+16)

4. Kučerov (Tampa Bay) 17 19 (11+8)

5. Kessel (Pittsburgh) 20 19 (10+9)

6. J. Thornton (San Jose) 20 18 (3+15)

7. T. Johnson (Tampa Bay) 17 17 (7+10)

8. Crosby (Pittsburgh) 20 17 (6+11)

9. Bonino (Pittsburgh) 20 17 (4+13)

10. Tarasenko (St. Louis) 20 15 (9+6)

San Jose začalo aktivněji a Matt Murray zasáhl betonem při šanci Joela Warda. Postupně už měli více ze hry domácí Penguins.

Do největší šance se dostal po zadovce Sidneyho Crosbyho zpoza branky Patric Hörnqvist, ale zblízka puk za Martina Jonese neprotlačil.

Sharks se ubránili při trestu Paula Martina a v 15. minutě na druhé straně nebezpečně pálil Hertl, jenž trefil pravou tyč.

Možnost Pittsburghu měl kapitán Crosby, ale bekhendem minul. Před pauzou byl blízko vedoucí trefě Hertl, který zakončoval zblízka bekhendem, ale Murraymu pomohla při jeho střele horní tyč.

V druhém dějství nejdříve Jones vyrazil ránu Matta Cullena a v 25. minutě mohl otevřít skóre opět Hertl. Smolař zápasu se prosadil do šance zpoza branky a v pádu trefil pravou tyč.

Do vedení tak šli v čase 28:20 domácí, když po nepřesné rozehrávce obránce Romana Poláka ztratil puk Brenden Dillon a kombinaci Carla Hagelina a Nicka Bonina zakončil snadno do prázdné branky Phil Kessel.

Při dalším Martinově vyloučení dvakrát nebezpečně pálil Jevgenij Malkin. Pak vyřešil přečíslení dvou na jednoho individuálně Hagelin a Jonesovi pomohla horní tyč. Za San Jose zahrozil obránce Marc-Edouard Vlasic.

Na přelomu druhé a třetí části Sharks nevyužili svou první přesilovku při trestu Iana Colea, který se pak po návratu z trestné lavice ocitl v šanci po přihrávce Crosbyho.

Pittsburgh - San Jose 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Kessel (Bonino, Hagelin), 63. Sheary (Letang, Crosby) - 56. Braun (Couture, J. Ward). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Racicot, Murphy. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Střely na branku: 30:22. Diváci: 18.655. Stav série: 2:0. Hvězdy zápasu: 1. Sheary, 2. Kessel (oba Pittsburgh), 3. Braun (San Jose).

Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Kunitz, Malkin, Rust - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - J. Thornton, Pavelski, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - M. Karlsson, Wingels, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.

V 45. minutě měl Pittsburgh štěstí, když pokus Chrise Tierneyho skončil na horní tyči. Na druhé straně pomohla tyč Jonesovi po Kesselově zakončení.

Murray kapituloval v 56. minutě, kdy při zakrytém výhledu neviděl pokus Justina Brauna od modré čáry a puk se od levé tyče odrazil za jeho záda. Zadák San Jose si mohl užít chvilku radosti v těžkých dnech po pondělním úmrtí tchána Toma Lysiaka na leukémii.

„Je to těžké. V takové chvíli chcete být se svou rodinou. Mají porozumění a podpořili mě, abych ty dva zápasy hrál. Naštěstí budu mít zítra možnost strávit nějaký čas s rodinou,“ uvedl Braun, který se vydal do Atlanty za ženou Jessie a nebude chybět na pohřbu.

Sharks mohli krátce před koncem základní hrací doby dokonat obrat, ale Murray při závaru odolal. V nastavení vyhrál vhazování Crosby pro Krise Letanga a Sheary z levého kruhu parádní ranou pod horní tyč rozhodl.

Crosby před buly Letangovi řekl, aby v případě vyhraného vhazování nestřílel, ale přihrál Shearymu, aby Sharks případnou střelu nezblokovali. A akce jim dokonale vyšla.

„Měl jsem 24 vhazování a 23 jich proběhlo špatně,“ prohlásil Crosby, přestože měl úspěšnost 71 procent. „Kluci si zaslouží ocenit daleko více než já. Udělali to přesně tak, jak měli,“ dodal kapitán Pittsburghu.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...