Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hertl: Všichni na nás koukají. S takovou obranou musíme chtít vyhrát Stanley Cup

Sport

  16:45
PRAHA - V klubu San Jose Sharks panuje s příchodem elitního švédského obránce NHL Erika Karlssona atmosféra totálního nadšení a natěšenosti.

Tomáš Hertl (vpravo) ví, že letos budou San Jose velkým favoritem na zisk Stanley Cupu. foto: ČTK/AP

První přípravný zápas ročníku NHL v Číně. Boston i s Čechy v sestavě porazil Calgary

Vždyť tahle hokejová posila na západě USA obrací vyhlídky na zisk Stanley Cupu. „Všichni koukají, protože teď jdeme vyhrát,“ říká český útočník Tomáš Hertl.

O odchodu 28letého Karlssona z Ottawy se mluvilo celé léto. Vedle honu na kanadského centra Johna Tavarese (skončil v Torontu) šlo o nejsledovanější dění předsezonní doby.

Útočník San Jose Sharks Tomáš Hertl (48) slaví gól se spoluhráčem Joakimeme...
Marcus Sorensen (20, San Jose Sharks) slaví gól

Přitom obránce na veřejnosti několikrát odmítl, že by o odchod sám usiloval.

Leč stalo se. „Pro všechny to byla velká novinka, nikdo už žádný příchod neočekával. Ta posila je neskutečná, ohromná. Máme nejnebezpečnější obranu v lize, která bude postrachem všem klubům,“ vykládá nadšeně Hertl.

Kolik stála výměna Karlssona?

Do San Jose

  • Erik Karlsson
  • Francis Perron, 22letý útočník v AHL

Do Ottawy

  • Chris Tierney, 24letý centr do třetí řady
  • Dylan DeMelo, 25letý obránce do třetí řady
  • Rudolfs Balcers, 21letý dynamický útočník
  • Joshua Norris, 19letý přemýšlivý centr
  • První kolo draftu 2019 nebo 2020 (pokud Sharks v sezoně nepostoupí do play off, bude to rok 2019)
  • Druhé kolo draftu 2019
  • Dvě podmíněné volby v draftu
  • Pokud Karlsson se Sharks prodlouží smlouvu, Ottawa získá volbu v druhém kole draftu 2021, kterou povýší na první kolo, pokud se Sharks dostanou do finále
  • Pokud Sharks v sezoně Karlssona vymění do Východní konference, Ottawa získá další volbu v prvním kole draftu (nejpozději 2022)

„Těším se, až ho společně s Brentem Burnsem uvidíme na přesilové hře, k tomu (Marc-Edouard) Vlasic jako nejlépe bránící bek v NHL...“

„Nemožné, vítej!“ Vzkázal právě Burns svému budoucímu parťákovi možná už i s myšlenkami, kolikrát si společně ťuknou pěstmi po využité přesilovce.

Sharks poslední sezonu s přesilovými hrami spokojení nebyli, využili „jen“ 20,6 procent, což je řadí na 16. místo v lize. Přitom ambice jsou vyšší.

„Karlsson od sezony 2009/10 nasbíral 195 bodů v přesilovkách, nejvíce ze všech obránců. Musíme je mít nejlepší,“ lpí na zlepšení trenér Peter DeBoer. „Protože, to si přiznejme, minulý rok jsme nebyli dostatečně dobří, abychom pohár získali. Nikdo nebude oslavovat, že jsme přešli přes první kolo play off. Chceme Stanley Cup, k tomu nás on posune.“

Ani Hertl netají zvýšená očekávání. „Přijde s ním velká ofenziva, Karlsson i Burns rádi útočí, góly dávat budeme. Taky však budeme muset více bránit, abychom jen neútočili, ale toho se já nebojím.“

Karlsson se do nového týmu samozřejmě těší. „Opravdu oceňuji, kolik toho za mě museli obětovat,“ řekl. 

Sharks se zase nemohou dočkat, až ho přivítají. Čeká se jen na vyřízení víz. „Hned jsem mu psal! Řekl jsem, že to tu bude milovat,“ připojil svůj hlas pro letošní sezonu nejdražší útočník v týmu Evander Kane.

Zůstane Karlsson v týmu i po sezoně?

S velkými výměnami vždy přichází nemalé riziko. Karlssonovi po této sezoně 2018/19 končí smlouva zajišťující 6,5 milionu dolarů. 

Sharks už teď platí Burnsovi a Vlasicovi na dlouhé roky dopředu dohromady 15 milionů ročně. A Karlsson se těžko smíří s tím, co má teď.

Obavy z odchodu alespoň částečně uklidňuje generální manažer Doug Wilson. „Snažíme se o dlouhodobé prodloužení. Erik do týmu zapadá letos i v dalekém budoucím čase.“

Odešli kamarádi

K tomu jsme taky byli smutní za kluky, kteří odešli. S DeMelem a Tiernym jsem tu byl pět let, jsou to výborní kluci, to je na hokeji to nejtěžší,“ nezapomíná Hertl na druhou stránku výměny.

Druhé riziko obnáší fakt, že San Jose nedisponuje volbami v prvním kole draftu pro rok 2019 i 2020 a v rámci podmíněných skutečností mohou přijít i o první kolo draftu 2021 nebo 2022.

Jenže v San Jose si přejí úspěch, blízko tomu hokejisté byli už v roce 2016, kdy i s obráncem Romanem Polákem došli do finále, v němž nestačili na Pittsburgh. 

O podobný kousek, akorát s vítězným koncem, se pokusí znovu. Pomoct by mohl i český obránce Radim Šimek, jenž se zoceluje na farmě, a Tomáš Hertl s touhou po reparátu.

„Generální manažer jednoduše ukázal, že nejde za nějakým budováním, že chce vyhrát! A to je opravdu super, když jdete do sezony za vítězstvím,“ raduje se Hertl na prahu nadějné cesty.

Autor: