Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Historická blamáž: Norové porazili 3:2 malátný český tým

Sport

  16:00aktualizováno  12. května 9:49
MANNHEIM/PRAHA - Obavy českých hráčů se naplnily. Houževnatí Norové se sice většinu duelu s výběrem kouče Vladimíra Růžičky bránili, ovšem zásluhou perfektního výkonu brankáře Grotnese a skvělé produktivity vyhráli 3:2. O oba zásahy českého týmu se postaral Jaromír Jágr.

Česko - Norsko (zklamaný Pavelec). foto: Reuters

V české brance si odbyl premiéru na světovém šampionátu český mladík Ondřej Pavelec a většinu první třetiny zápasu s Norskem se musel nudit.

VYTOČENÝ JÁGR: TI, CO SE OMLUVILI, BY MĚLI REICHELOVI A SPOL. LÍBAT ZADKY - VÍCE ČTĚTE ZDE!

ZKLAMANÝ RŮŽIČKA: NEMŮŽEME HRÁT POŘÁD PO ROZÍCH. UDĚLÁM VELKÉ ZMĚNY - VÍCE ČTĚTE ZDE!

KOUČ MISTRŮ SVĚTA JOSEF AUGUSTA: ČERVENKA A DALŠÍ MLADÍCI MUSÍ ZABRAT - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Česko - Norsko.

Jenže po nesmělém prvním pokusu v deváté minutě nečekaně udeřilo pravé křídlo první norské letky a hvězda švédské nejvyšší soutěže Zuccarello Aasen. Thoresen mu v rychlém protiútoku nádherně předložil puk mezi kruhy a šikovný centr střelou švihem překonal gólmana Atlanty - 0:1.

ČESKO 2:3 NORSKO:

Pavelce čeká premiéra na MS. Moc se těším, září štěstím mladý gólman  - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Senzace. Dánové porazili i Američany a jsou v osmifinále - VÍCE ČTĚTE ZDE!

V té chvíli měli za sebou Češi již dvanáct střel na olympijského hrdinu Norů Grotnese,

NEČEKANÁ ČESKÁ ZAVÁHÁNÍ NA VELKÝCH AKCÍCH

MS 2010: Česko - Norsko 2:3
MS 2007: Německo - Česko 2:0
OH 2006: Česko - Švýcarsko 2:3
MS 2006: Lotyšsko - Česko 1:1
SP 1996: Česko - Německo 1:7
MS 1996: Česko - Norsko 2:2
MS 1994: Česko - Norsko 2:2
MS 1991: Švýcarsko 3:4
OH 1988: SRN 1:2
MS 1986: SRN 3:4
MS 1986: Polsko 1:2

ten ale odolával. Také proto, že kromě dvou střel z otoček v podání Jágra a Voráčka se nejednalo o těžké střely. Čeští hokejisté sice měli po celou první třetinu výraznou územní převahu, ovšem v závěru mohli inkasovat podruhé.

V přesilové hře se až nečekaně lehce proháčkoval českou obranou Thoresen až před Pavelce, který si s vypětím všech sil s jeho střelou k pravé tyči poradil. Norové si přenesli část početní výhody do druhé třetiny, k dalšímu ohrožení českého brankáře se ale nedostali. Naopak se do náporu pustili čeští hráči a především hvězdný Jágr byl pro soupeře neustálou hrozbou. Bohužel zůstával ve své snaze až krutě osamocen.

Česko - Norsko (Klepiše fauluje Laumann Ylven).

Byla to právě slavná osmašedesátka, která vyrovnala. Po sérii vyloučení skončili Norové nakonec ve třech a Češi trestali. Jágr napřáhl na modré a jeho bomba prostřelila ve 28. minutě vše, co jí stálo v cestě - 1:1. Jenže očekávaný obrat se nekonal. Norové se ubránili následnému téměř tříminutovému tlaku a sami udeřili.

TŘI DŮVODY ČESKÉ PORÁŽKY

1. SKVĚLÝ GROTNES:
Česko - Norsko.
Norský brankář pochytal 43 střel českého týmu. Ten hodně často ohrožoval třiatřicetiletého gólmana střelami z větších vzdáleností a doufal v možnost dorážek. Od Grotnese se ale puky neodráželi. Nestačil jen na dvě přesné střely Jágra.

2. JÁGR NA VŠE NESTAČÍ:
Česko - Norsko (Jágr se raduje).
Česká hvězda vypálila na norského gólmana desetkrát, ve většině případů nebezpečně. Zbytek týmu ale již tak nebezpečný nebyl. Až příliš se čeští hráči upínali na schopnosti svého vůdce.

3. PRVNÍ PĚTKA NORŮ:
Česko - Norsko (norská radost, uprostřed autor branky Zuccarello Aasen).
Zuccarello Aasen, Fredriksen, Thoresen. Když byli tito tři na ledě, vždy to pro český tým "smrdělo" průšvihem. Elitní formace Norů se postarala o dva góly a jasně přehrávala lehkovážně bránící české hráče.

Opět u toho byl první útok Norů. Fredriksen objel českou branku, nahrál na modrou obránci Lökken Östliovi, který mu pozornost vrátil. Jeho nahození usměrnil za Pavelce právě centr elitní formace "vikingů". Potomkům slavných válečníků poté narostla křídla a ve zbytku druhé části byli aktivnějším a pohyblivějším týmem.

Srdnatě bojující seveřané navíc hned v úvodu třetí části utnuli český nápor třetí brankou. V útočném pásmu propadl kompletně celý druhý útok, Olimb i v pádu a v piruetě dokázal nikým nestřežen nahrát ve středním pásmu Bastiansenovi, který měl dostatek času na táhlou a nesmírně přesnou střelu k pravé Pavelcově tyči - 1:3.

Česká snaha o zvrat ve vývoji skóre byla stále křečovitější a křečovitější. Nebýt pomoci soupeře v podobně hloupých vyloučení, nejspíše by se již skóre nezměnilo. Takto ale v 54. minutě nejprve zazdil šanci soupeře na čtvrtý gól Olimb, následně zachytil špatné vyhození Norů z obranného pásma Rachůnek a Jágr svižnou střelou zápěstím snížil na 2:3.

To běžela 54. minuta a český výběr měl ještě dostatek času alespoň na vyrovnání. Jen čas ale nestačil, svěřenci kouče Růžičky nebyli schopni častější střelbou dostat Grotnese pod tlak ani při závěrečné přesilovce a následné hře bez brankáře. Zápas skončil symbolicky několikasekundovým bojem v rohu kluziště daleko od norské branky.

Severský celek se tak mohl radovat z nečekané, ale nejspíše zasloužené výhry nad českou reprezentací. Na třiatřicátý pokus. Základem norského vítězství byl bezchybný gólman Grotnes, skvělý přechod do útoku a efektivita v zakončení. Češi budou muset o postup do osmifinále bojovat ve čtvrtek od 20:15 hodin se Švédskem.

A při shodě nepříjemných dalších výsledků by v případě porážky dokonce mohli Jágr a spol. hrát i o záchranu.

SKUPINA C - DRUHÝ ZÁPAS ČESKÉHO TÝMU NA 74. MS

Česká republika - Norsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Jágr (Rozsíval, Klepiš), 54. Jágr (K. Rachůnek) - 13. Zuccarello Aasen (Thoresen, Jakobsen), 31. Fredriksen (Lökken Östli, Zuccarello Aasen), 45. Bastiansen (M. Olimb). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Sterns (USA) - Gemeinhardt (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:11. Využití: 2:0. Diváci: 2256.

Česká republika: Pavelec - Rozsíval, Blaťák, K. Rachůnek, Čáslava, F. Novák, Barinka, Gřegořek - Jágr, Červenka, Rolinek - Voráček, Marek, Hubáček - Kašpar, Vampola, Novotný - Kvapil, Koukal, Klepiš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Norsko: Grotnes - Holös, Jakobsen, Bonsaksen, Kaunismäki, Lökken Östli, Solberg - Zuccarello Aasen, Fredriksen, Thoresen - M. Olimb, Bastiansen, L. E. Spets - Röymark, Holtet, Laumann Ylven - K. A. Olimb, Forsberg, Lorentzen. Trenér: Roy Johansen, Knut Stubdal a Sam Liebkind.

Tabulka:
1. Česko 2 1 0 0 1 8:5 3

2. Švédsko 1 1 0 0 0 5:2 3
3. Norsko 2 1 0 0 1 5:7 3
4. Francie 1 0 0 0 1 2:6 0