130 let
Obránce Medvědů Chára se připravuje na NHL Winter Classic.

Obránce Medvědů Chára se připravuje na NHL Winter Classic. | foto: ČTK

Historické Winter Classic: na zápas NHL zavítá 110 tisíc lidí

Sport
  •   14:15
DETROIT - Na tradiční novoroční venkovní zápas Winter Classic se mohou po roční pauze těšit fanoušci NHL. Na Michigan Stadium pro americký fotbal v Ann Arboru se utkají 1. ledna od 19:00 SEČ hokejisté Detroitu s Torontem. Tento souboj se měl odehrát už před rokem, ale kvůli výluce v NHL byl zrušen.

Vystoupení před rekordní návštěvou na hokejovém zápase okolo 110 tisíc příznivců by si mohli vychutnat i dva čeští hráči v dresu Red Wings. Chybět by neměl obránce Jakub Kindl a šanci na start má i gólman Petr Mrázek.

Jednička Detroitu Jimmy Howard je totiž po zranění kolena a i po návratu k tréninku je jeho účast nejistá. Mimo hru je pro problémy s třísly Jonas Gustavsson. Pro oba české hráče to může být pod širým nebem v NHL premiéra. Při zápase Winter Classic před pěti roky, kdy Red Wings na Wrigley Field porazili domácí Chicago 6:4, působil Kindl na farmě v Grand Rapids a Mrázek v juniorském týmu Vítkovic.

ČTĚTE TAKÉ

Ze současného kádru Red Wings tehdy nastoupila šestice hráčů - obránce Niklas Kronwall a útočníci Henrik Zetterberg, Pavel Dacjuk, Daniel Cleary, Mikael Samuelsson a Johan Franzén, který je aktuálně mimo hru s otřesem mozku. "Bude to větší zážitek, když budeme hrát doma a před tolika lidmi," řekl serveru mlive.com Zetterberg. Barvy Red Wings tehdy hájil z českých hokejistů jen útočník Jiří Hudler. N

a první zážitek tohoto druhu se těší slovenský útočník Tomáš Tatar. "Bude to velkolepé - velký rival a tolik fanoušků. Myslím, že se ta vzpomínka zapíše navždy do mého srdce," prohlásil třiadvacetiletý Tatar. Oba celky si na Michigan Stadium zatrénují v úterý na Silvestra. Detroit ještě dnes čeká duel v Nashvillu, Toronto hrálo v neděli proti Carolině. Bezprostředně po Winter Classic zveřejní Američané konečnou nominaci hokejistů na olympijské hry v Soči.

Dohromady šest zápasů

Středeční souboj začne sérii šesti duelů pod širým nebem v této sezoně NHL, což je rekordní počet. Další čtyři zápasy v USA se odehrají pod hlavičkou Stadium Series. Nejdříve 25. ledna na baseballovém stadionu Dodger v Los Angeles nastoupí Kings v kalifornském derby proti Anaheimu.

Dva zápasy se odehrají v další baseballové aréně Yankee Stadium v New Yorku - 26. ledna změří síly New Jersey s newyorskými Rangers a o tři dny později se tam uskuteční derby Islanders s Rangers.

Na Soldier Field pro americký fotbal v Chicagu je na 1. března naplánován souboj Blackhawks s Pittsburghem Penguins. O den později se na kanadské půdě střetnou v Heritage Classic na BC Place domácí Vancouver s Ottawou.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz