Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokej i fotbal se zatím hraje bez diváků, o dalším osudu soutěží se ale stále jedná

Trenér Hradce Králové Vladimír Růžička (vzadu vpravo). foto: AP Photo/David ZalubowskiČTK

Praha - Stát kvůli epidemii koronaviru zakázal do odvolání veškeré sportovní akce s účastí přes 100 osob. Opatření vstoupilo v platnost dnes v 18:00. Sportovní akce se mohou konat bez diváků, záleží na rozhodnutí pořadatelů, respektive svazů. Bez přítomnosti fanoušků se uskutečnil už minulý týden Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě.
  10:03aktualizováno  14:23

Sportovní svazy ve většině případů rozhodly o pokračování soutěží za zavřenými dveřmi. Nejistá situace byla dlouho v případě hokeje, nakonec se dnešní zápasy předkola extraligy a první ligy hrály podle plánu, ale bez diváků. Aktéři utkání v Olomouci se dozvěděli rozhodnutí svazu jen pár minut před začátkem. O dalším pokračování soutěží bude ve středu jednat svaz se zástupci obou nejvyšších soutěží.

„Přístup na zimní stadiony budou mít vedle hráčů a realizačních týmů pouze osoby, které jsou nutné k organizaci utkání, televizním přenosům a informování veřejnosti,“ uvedl mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Fanoušek na pokladně zimního stadionu v Hradci Králové vrací vstupenky na...
Zápas se kvůli přijatým opatřením v boji proti novému typu koronaviru odehrál...

Hranice 100 osob je pro hokej hraniční. „Dvacet hráčů na každý klub, trenéři, maséři a další lidé kolem týmu, box časoměřičů, čtyři rozhodčí, statistici, ledaři, zdravotní a pořadatelská služba, televize... K té stovce se určitě budeme v součtu dostávat,“ řekl šéf extraligy Josef Řezníček.

Kluby, které si zajistily přímý postup do čtvrtfinále, zrušily či pozastavily předprodej vstupenek. Hokejový svaz přerušil prodej lístků na zápasy reprezentace proti Rakousku (8. a 10. dubna ve Znojmě).

Také Ligová fotbalová asociace rozhodne o osudu první a druhé ligy ve středu. Dohrávka 23. kola první ligy mezi Teplicemi a Libercem se má ve středu odehrát s maximální účastí 100 osob. Za stejný podmínek budou pokračovat soutěže od třetí ligy níže včetně domácího poháru MOL Cupu. Odpovědnost za dodržení vládou určené kvóty bude mít pořadatelský klub.

Ve fotbalové lize zbývá po duelu v Teplicích odehrát šest kol základní části a následná pětikolová nadstavba. Soutěž vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před druhou Plzní.

Červenobílí se vyslovili pro přerušení ligy. „Jednoznačně podporuji přerušení ligy například do 2. dubna stejně jako v Itálii. Ze zdravotních a bezpečnostních důvodů, životy a zdraví nad sport a zábavu. A to i hráčů a organizátorů. Fotbal bez diváků je navíc nesmysl,“ uvedl na twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Úvodní čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek mezi USK Praha a italským Schiem se ve středu uskuteční podle plánu, přestože ministerstvo zdravotnictví žádalo mezinárodní federaci FIBA Europe kvůli riziku nákazy o zrušení zápasu. Na utkání v hale Královka v souladu s nařízením vlády o zákazu akcí s účastí nad sto lidí nebudou vpuštěni fanoušci.

Za zavřenými dveřmi budou pokračovat také domácí soutěže v basketbalu, volejbalu a florbalu. Házenkářský svaz k úplnému uzavření zápasů nesáhl. Pořadatelský klub je ale povinen zajistit, aby na utkání dorazilo maximálně 100 osob.

Po rozhodnutí vlády byly odvolány některé jednorázové akce, například dnešní vyhlášení Nejlepšího handicapovaného sportovce roku, příští týden v neděli se nebude konat vyhlášení ankety Fotbalista roku. Neuskuteční se ani finále mistrovství republiky družstev v plavání, které mělo být 14. a 15. března v Pardubicích.

Svaz lyžařů ČR zrušil do odvolání veškeré lyžařské a snowboardové závody. V ohrožení jsou mimo jiné domácí šampionáty běžců a sjezdařů. Biatlonisté už si na domácích svazích nezávodí a fanoušci přijdou i o tradiční exhibici v Jablonci.

Naproti tomu třeba dostihy se zatím neruší, sezona by měla odstartovat v Praze ve Velké Chuchli 5. dubna. „Zatím není jasné, do kdy budou opatření platit. Ohledně blížícího se začátku dostihové sezony budete včas a pravidelně informováni,“ uvedl Jockey Club na svém webu.

Mimořádné opatření se týká také divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, od středy budou uzavřeny i školy. Česko má zatím 61 lidí nakažených novým typem koronaviru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!