Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokej v roušce. Švýcaři hledají cestu, k experimentům nutí i elitu

Hokejisté ZSC Lions a Rapperswilu odehráli jednu třetinu přípravného utkání s rouškami. foto: Twitterový účet ZSC Lions.

Curych - Švýcarský hokej přišel se zajímavým pokusem. Do první třetiny přípravného zápasu mezi Rapperswilem a Curychem totiž hráči nastoupili s rouškami. Na střídačce si pomocí ní museli zakrýt nos i ústa, při hře už si ji mohli stáhnout na bradu. Cílem poněkud bizarní podívané bylo zjistit, zda je vůbec možné se zdravotnickou pomůckou hrát.
  18:13

„Chceme vyzkoušet různé možnosti, jak co nejlépe a zároveň nejbezpečněji zvládnout odehrát nadcházející sezonu,“ přiblížil pro iDNES.cz Sandro Frei, mluvčí curyšského klubu ZSC Lions.

A zatímco v Česku se zatím sází „jen“ na omezení kapacity, všudypřítomnou dezinfekci a povinné roušky mezi diváky, Švýcaři se rozhodli zkoušet opatření i na samotných hokejistech.

Hokejisté ZSC Lions a Rapperswilu odehráli jednu třetinu přípravného utkání v rouškách.

Do přípravného utkání mezi Rapperswilem a Curychem, týmy nejvyšší švýcarské soutěže, tak hráči nastoupili s ochranou úst a nosu. Roušku museli mít správně nasazenou hlavně při sezení na střídačce. „Tam jsou hokejisté v nejtěsnějším kontaktu, proto chceme vyzkoušet, jaká opatření by mohla pomoci,“ uvedl Frei.

Při samotné hře už si pak aktéři mohli roušku stáhnout i na bradu, leč jak je patrné z některých fotografií, ochranná pomůcka se jim při pohybu často vrátila na ústa. Mluvčí Curychu ale neprozradil, co na experiment říkali samotní hokejisté.

Snížení platů i snaha dostat diváky na stadion. ‚Děláme vše, abychom mohli začít,‘ tvrdí viceprezident APK

Rapperswil si během třetiny s rouškami vybudoval vedení 2:1 (druhou branku vstřelil jediný český hráč v zápase Lukáš Lhoták, v klubu jinak působí i krajané Roman Červenka a František Řehák), po odložení ochrany ale Curych otočil na konečných 4:2.

Švýcarsko tento týden odsouhlasilo konání událostí s více než tisíci přítomnými diváky s platností od začátku října. V návaznosti na to se představitelé nejvyšších hokejových soutěží v zemi dohodli na odložení startu nové sezony právě na 1. října. Na stadionech ale budou i nadále platit přísná hygienická opatření.

Ve Švýcarsku se mělo letos v květnu konat mistrovství světa v hokeji, které však bylo kvůli pandemii zrušeno.

Autor: