Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jágr: Rád bych, aby mi všichni nahrávali, ale musím se přizpůsobit

Sport

  21:00
BOSTON/PRAHA - Český hokejista Jaromír Jágr stál před svou přihrádkou v šatně Bostonu Bruins, v černém kulichu, občas si promnul šedivou bradku. "Není to pro mě lehké. Byl jsem zvyklý na jinou roli. Dřív to na mně všechno viselo. Ale možná mi to pomůže, abych se jako hokejista ještě zlepšil."

Český hokejista Bostonu Bruins Jaromír Jágr foto: ČTK

Mrzí vás, že nestřílíte góly?
Samozřejmě bych je rád dával a hrál otevřené zápasy. Každý by mi nahrával do šancí... Ale takhle už to nefunguje. Musím se přizpůsobit. Nedávalo by smysl, kdyby se dvacet chlapů přizpůsobovalo mně. A mám radost, že ten systém funguje. Asi bych to bral jinak, kdybychom šli od porážky k porážce.

Je to i tím, že se na ledě navzájem podporujete a kryjete si záda?
Jsou hráči, kteří myslí hlavně na útok. A pak jsou kluci jako Bergy (Jágrův centr Bergeron). On neriskuje. Nikdy nepřihraje, když nemá jistotu. Nevyrazí dopředu, pokud by soupeře mohl pustit do přečíslení. Proto nedáváme tolik gólů. Ale takový prostě je a tak se má hrát v play-off.

Dokázal byste takhle ukázněně hrát jako pětadvacetiletý kluk?
Víte, asi bych dal v jedné sérii nějakých pět šest gólů a nikdo by mi do toho nemluvil. Možná by mi jen řekli: "Dělej si, co chceš." Ale máme rok 2013.

Jaromír Jágr na střídačce.

Dává vám postup do finále chuť pokračovat v kariéře?
Koukněte, já rozhodně budu hrát dál. Zatím nevím kde. Ale rozhodně nehodlám skončit. Hokej mě pořád baví. Jenom musím najít tým, do kterého mě vezmou.

Vážíte si šance bojovat o pohár víc než ve dvaceti?
Užívám si, že nejsem pod takovým tlakem. A vím, že když si udržíme sebevědomí, můžeme porazit kohokoliv.

Věřil jste, že se ještě někdy dostanete do finále?
Musíte věřit. Před každou sezonou jsem chtěl vyhrát Stanley Cup. A myslím, že to tak mají ve všech třiceti klubech NHL. Dáváme si ty nejvyšší cíle.

Autor: