Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Červenka jde do NHL. Podepsal roční smlouvu s Calgary

Sport

  21:05aktualizováno  21:30
CALGARY (Kanada) - Hokejový útočník Roman Červenka končí v Omsku a v příští sezoně bude působit v NHL. Světový šampion z roku 2010 podepsal roční nováčkovskou smlouvu s Calgary Flames. Červenkův plat včetně všech bonusů by mohl činit až 3,775 milionu dolarů.

Český hokejista Roman Červenka ještě v dresu Omsku v KHL foto: ČTK

"Roman je zkušený hráč se šikovnýma rukama, vynikajícím viděním a schopností střílet branky," uvedl generální manažer Flames Jay Feaster.

Šestadvacetiletý Červenka odchází do zámoří po dvou letech strávených v KHL, kde patřil mezi nejlepší střelce. V minulé sezoně vyhrál s 31 góly tabulku střelců, v právě končícím ročníku byl s 21 body nejproduktivnějším hráčem play off. I díky němu tak Avangard postoupil až do finále, v němž nestačil na Dynamo Moskva.

Podle skautů Calgary je jedním z nejlepších hráčů v Evropě

Bývalý hráč Slavie, který pražskému celku pomohl v roce 2008 k mistrovskému titulu, odehrál v KHL včetně play off 137 zápasů, ve kterých nasbíral 130 bodů za 70 branek a 60 asistencí.

V závěru této sezony měl problémy s poraněným prstem, kvůli nimž chybí v nominaci národního týmu pro nadcházející mistrovství světa. "Podle našich skautů je to jeden z nejlepších hráčů v Evropě, který je schopen hrát v elitních dvou formacích," podotkl Feaster. Jeho asistent John Weisbrod Červenku speciálně sledoval v průběhu letošního play off KHL.

"A potvrdil vše, co jsme od skautů slyšeli. Dali jsme mu nabídku a jsme rádi, že jsme ho přesvědčili, že Calgary je ideální místo pro start jeho kariéry v NHL," dodal generální manažer Flames.

Autor: