Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Chára režíroval výhru. Boston se ujal vedení v sérii

Sport

  9:20
WASHINGTON - Slovenský obránce Zdeno Chára byl hlavním strůjcem vítězství hokejistů Bostonu ve třetím utkání play off NHL na ledě Washingtonu. Kapitán Bruins nejprve přihrál na dva góly, dvě minuty před koncem třetí třetiny pak sám vstřelil rozhodující branku na 4:3 a obhájci Stanleyova poháru se ujali vedení v sérii 2:1.

Slovenský kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára a brankář Tim Thomas foto: ČTK

Capitals dvakrát vedli 1:0 a 2:1 díky trefám ruských útočníků Alexandra Sjomina a Alexandra Ovečkina. Hosté pak ale našli recept na brankáře Bradena Holtbyho, který v úvodních dvou zápasech inkasoval pokaždé jen jednou.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Chára měl při vítězné střele štěstí, jeho rána z pravé strany útočného pásma totiž lehce změnila směr po kontaktu s hokejkou českého obránce v dresu domácích Romana Hamrlíka. "V play off prostě nejde o krásu, padá řada takových gólů. Každý se snaží vytvořit tlak v brankovišti, nahazovat puky na branku a dorážet," konstatoval útočník Brian Rolston.

Gólman Holtby, z něhož se v play off stala jednička při absenci českých gólmanů Tomáše Vokouna a Michala Neuvirtha, zastavil v prvních dvou zápasech v Bostonu 72 ze 74 střel Bruins. Tentokrát čelil 29 střelám a připsal si 25 úspěšných zákroků. "Nebyl to z mé strany nejpovedenější zápas. Všichni víme, že umíme hrát jako tým mnohem lépe. Musíme přidat, jedině tak můžeme uspět," uvedl Holtby.

Boyle zařídil vítězství Rangers. Fanoušci Ottawy na něj bučeli

Jediný gól rozhodl o výhře New Yorku Rangers v Ottawě a hosté se rovněž dostali do vedení 2:1 na zápasy. Vítězství favorizovaného šampiona Východní konference 1:0 zařídil brankou ve 47. minutě Brian Boyle, který si připsal již třetí gól v sérii.

Ještě víc si tak znepřátelil fanoušky Ottawy, kteří mu stále nemohou zapomenout hrubý zákrok proti obránci Eriku Karlssonovi z prvního utkání a celý pondělní zápas na Boyla bučeli. "Něco takového se mi stalo snad poprvé v kariéře. Upřímně řečeno, celkem mě to překvapilo. Ale dokud jsem pro ně darebák, je to dobré znamení," řekl s úsměvem Boyle.

Švédský gólman Henrik Lundqvist v brance domácích zneškodnil všech 39 střel, včetně čtrnácti ve třetí třetině, a připsal si čtvrté čisté konto ve vyřazovacích bojích NHL. "Stejně jako celou sezonu, byl prostě neuvěřitelný. Myslím, že právě on rozhodl celé utkání," uvedl Boyle.

Na hře Senators byla až příliš znát absence kapitána a klíčového útočníka Daniela Alfredssona, který se po tvrdém střetu v druhém utkání potýká s následky otřesu mozku. "Samozřejmě nám chyběl. Je to náš lídr a tvoří hru. Snad se dá do příštího zápasu do pořádku a bude moci nastoupit," přál si útočník Nick Foligno.

Na druhé vítězství v sérii dosáhli v pondělí také hokejisté St. Louis, kteří zvítězili 4:3 v San Jose, když na začátku třetí třetiny vedli už 4:1. Asistenci u posledního gólu Sharks si připsal Martin Havlát.

Výsledky play off NHL

Východní konference - 3. zápasy

Ottawa - NY Rangers 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka: 48. Boyle. Střely na branku: 39:23. Diváci: 20.182. Stav série: 1:2.

Washington - Boston 3:4 (1:0, 1:2, 1:2)
Branky: 17. Sjomin, 21. Ovečkin (HAMRLÍK), 55. Laich - 21. Peverley, 30. Paille, 42. Rolston, 59. Chára. Střely na branku: 32:29. Diváci: 18.506. Stav série: 1:2.

Západní konference - 3. zápas

San Jose - St. Louis 3:4 (1:1, 0:2, 2:1)
Branky: 17. Burns, 57. White, 60. Couture (HAVLÁT) - 15. Berglund, 22.
McDonald, 31. Arnott, 41. Steen. Střely na branku: 29:27. Diváci: 17.562. Stav série: 1:2.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...