Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pavelec měl špatné období. Teď už český gólman zase táhne Winnipeg

Sport

  19:14
WINNIPEG/PRAHA - Během výluky se mu na angažmá v evropských klubech nedařilo a ani začátek NHL mu nevyšel podle představ. Teď už ale český brankář Ondřej Pavelec zase chytá skvěle a je oporou hokejistů Winnipegu Jets. Udivuje především vytrvalostí a některými skvělými zákroky.

Český gólman Winnipegu Jets Ondřej Pavelec a Marián Gáborík z New Yorku Rangers foto: ČTK

V extraligové premiéře od něj fanoušci čekali víc. V Liberci se Pavelcovi nedařilo, měl mizerné statistiky, dostával hodně laciných gólů. Jedinou světlou výjimkou v šedivém podzimu byl reprezentační turnaj Karjala, kde byl nejlepším brankářem.  Pak se pětadvacetiletý Pavelec rozhodl vrátit do Kanady a připravovat se na start NHL, jenže výluka se protáhla, tak si Pavelec zkusil šest zápasů ve finském Lahti. Ani tam však nikterak nezářil a na začátku zámořské soutěže ve Winnipegu přiznávali, že nebudou mít na českého gólmana velké nároky.

"Minulý rok byl dobrý hráč. Chtěl bych, aby se teď v našem týmu zlepšil. Nečekám, že bude odpovědnost za tým na jeho bedrech, ale chci, aby odehrál většinu zápasů. Musíme si navzájem pomáhat," vyjádřil se trenér Claude Noel v lednu.  Když na začátku února Pavelec kvůli nachlazení vynechal zápas v Ottawě a do brány šel náhradník Al Montoya, někteří fanoušci trochu jízlivě poznamenali: "Změna měla přijít dříve!"

Z posledních čtyř zápasů třikrát vyhrál

"Pavelec měl sérii, kdy byl dobrý, pak byly zase slabší zápasy. Ale musíte to brát tak, že nejde jen o jeho hru, ale o hru celého týmu. Není v tom sám," upozornil kouč Noel. V poslední době však už k Pavelcovi míří pochvaly. Naposledy byl mistr světa z roku 2010 vyhlášen první hvězdou čtvrtečního zápasu proti newyorským Rangers. K výhře 3:1 přispěl 36 úspěšnými zákroky.  Ve Winnipegu zase připomíná český brankář fantoma ze světového šampionátu v Bratislavě, kde před dvěma lety udivoval famózními zákroky. Jeden z jeho zásahů byl navíc v loňské sezoně kanadskou televizí TSN vyhlášen za akci roku. U Pavelce oceňují spoluhráči i jeho přístup.

"Chci chytat všechny zápasy," vyhlásil na začátku března kladenský odchovanec. V zápřahu se mu daří, z posledních čtyř zápasů, třikrát vyhrál.  "Dostal se do rytmu a je to dříč," všiml si útočník Blake Wheeler. "Je pro nás velmi důležitý. Když mu to jde, jde to i nám. Vypadá sebejistě," řekl o týmové jedničce trenér Noel. Ten si na rozdíl od reprezentačního kouče Aloise Hadamczika přeje, aby Pavelcovy výkony posunuly Winnipeg do play-off. Zatím jsou Jets na hraně. Pokud by do bojů o Stanley Cup prošli, musel by Hadamczik hledat brankářskou jedničku národního týmu jinde.

Autoři:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...