130 let

Český hokejista Pardubic Petr Sýkora | foto: Mafra - Michal Klíma

Petr Sýkora zvažoval setrvání v Davosu, ale zlákaly jej Pardubice

Sport
  •   17:26
PARDUBICE - Hokejový kanonýr Petr Sýkora zvažoval další působení v Davosu, ale nakonec se rozhodl pro návrat domů. Dres Pardubic oblékne čtyřiatřicetiletý útočník po třech letech a věří, že se klub vrátí do horních pater tabulky. V Davosu strávil Sýkora čtyři z posledních pěti sezon, s rodinou se ale rozhodl, že kapitolu zahraničního angažmá uzavře.

"Rozhodování probíhalo poměrně dlouho, protože jsme řešili, jestli ještě zůstat jednu, nebo dvě sezony. Nakonec jsme se rozhodli pro Pardubice a jsme rádi," řekl dnes novinářům Sýkora. Po Davosu se mu bude stýskat. "Bude nám chybět spousta věcí, byli jsme tam čtyři roky. Bylo to v krásném prostředí, super parta a skvělý trenér (Arno del Curto). Bylo to tam parádní. Na druhou stranu jsme tady doma a máme to tady rádi," nemohl si vynachválit působení ve městě mezi Plessurskými Alpami a Albulou.

Sýkora v sezoně 2009/10 před odchodem do Švýcarska zaznamenal při cestě za titulem včetně play off 39 branek, ale nedělá si hlavu z toho, že od něj mohou fanoušci očekávat podobnou kanonádu. "Myslím si, že fanoušci hlavně očekávají, že má hrát mančaft nahoře v tabulce a doufám, že to potvrdíme. Uděláme všechno pro to, abychom sezonu začali i zakončili dobře. Je to pro všechny kluky v mančaftu výzva," řekl Sýkora.

Marha se vrací do Česka po 18 letech působení v zámoří a v Davosu

S defenzivní taktiku, kterou je zvyklý praktikovat nový trenér Pardubic Zdeněk Venera, nemá problém. "To je věc trenéra, jakou taktiku zvolí. My jsme od toho, abychom se podvolili, protože nám jde všem o jedno. Musíme tomu věřit, že je to tak správně. Hráli jsme napůl defenzivní hokej i s Davosem," řekl Sýkora. Na sezonu se bude připravovat v létě už tradičně individuálně s koučem Martinem Svědíkem.

"Jsem na to zvyklý sedm osm let. V přípravě s týmem je řada věcí, které dělat nemůžu kvůli nějakým problémům. Byla to moje podmínka smlouvy, s kterou mi vyšly Pardubice vstříc," vysvětlil Sýkora. Z Davosu s ním jde do Pardubic i útočník Josef Marha. "Já v tom víceméně prsty nemám. Chtěl se sám vrátit do Čech, je z Hradce, z tohoto kraje a dohodli se s panem Hemským na smlouvě. Věděl jsem, že spolu mluví, ale o podpisu jsme se od něj dozvěděl, až když se to stalo," řekl Sýkora.

Marha se vrací do Česka po 18 letech působení v zámoří a v Davosu. "Nebylo to pro něj jednoduché rozhodování. Odehrál v Davosu 12 sezon, je tam i po celém Švýcarsku opravdu braný jako hokejová ikona. S Davosem si prožil pět titulů i horší doby, kdy se sháněly peníze na chod klubu. Prošel si vším a lidi ho tam za to strašně respektují," dodal Sýkora.

Autor: ČTK