Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jágr: Play off už mi chybělo

Sport

  8:00
PHILADELPHIA - Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie se nemůže dočkat začátku bojů o Stanleyův pohár, před startem série 1. kola s Pittsburghem ale považuje za favorita soupeře. Bitva s pensylvánským rivalem, která začne ve středu, bude pro čtyřicetiletého nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL pikantní hned z několika důvodů.

Philadelphia Flyer (Jágr) foto: ČTK

V dresu Penguins prožil Jágr nejúspěšnější léta kariéry. Loni při návratu do NHL se také mluvilo o jeho comebacku do Pittsburghu, ale když zvolil znepřátelenou Philadelphii, stal se pro většinou fanoušků Penguins nepřítelem. A také má Jágr Pittsburghu co vracet ze svého předchozího působiště v NHL.

"Poslední série play off, kterou jsem hrál, byla proti Pittsburghu. Pak jsem byl tři roky pryč. Teď jsem zpátky a máme je znovu," řekl Jágr zámořským médiím. Připomněl sérii semifinále Východní konference z roku 2008, kdy musel v dresu New Yorku Rangers strávit od Penguins vyřazení po výsledku 1:4 na zápasy.

Jágr: Pittsburgh je favorit

Už s jistotou vzájemného souboje v play off se oba celky potkaly v posledním zápase základní části, v němž Pittsburgh doma vyhrál 4:2.

Dlouhodobá část je ale pryč a nyní startuje nová soutěž o nejcennější trofej. "Play off NHL je asi to, co jsem postrádal nejvíce," prohlásil Jágr.

Boje v play off slavné zámořské soutěže mají podle něj specifický náboj. "Je to velké vzrušení pro hráče a fanoušky. Každý zápas je v televizi a příznivci hltají hokej. Hráč může změnit sérii jednou skvělou akcí, nebo může tým jednou chybou prohrát," líčil Jágr, který získal dvakrát Stanleyův pohár hned na začátku kariéry v NHL s Pittsburghem.

Jágr, který měl v tomto ročníku problémy s třísly, ujistil ale, že se cítí fyzicky i zdravotně na vrchol sezony dobře připravený. "Bude to těžká série. Oni budou favorité. Řada expertů říká, že jsou nejlepším týmem v lize. Po naše mužstvo to bude obrovská výzva," doplnil zkušený útočník, který má na kontě i olympijský triumf z Nagana a dva tituly mistra světa.

V Pittsburghu se stal Jágr nepřítelem číslo 1.

Jágr věří, že na konci série se bude radovat se svým týmem on. "Většinou jsem byl na straně poražených. Snad se to změní. Když jsem byl v Pittsburghu, bylo vždycky těžké hrát proti Philadelphii. V jedné sérii (v roce 2000) jsme vedli 2:0 a nakonec jsme ji prohráli 2:4," doplnil Jágr.

Tehdy Philadelphia vyhrála klíčový čtvrtý zápas ještě ve staré pittsburské Civic Aréně až v pátém prodloužení.

O tom, že v prvním kole na sebe narazí právě Pittsburgh a Philadelphia, bylo prakticky jasno už s blížícím se koncem základní části. Podle bodového zisku byli sice ve Východní konferenci lepší než tyto týmy pouze newyorští Rangers, druhé a třetí místo ale obsadily Boston a Florida coby vítězové divizí. "Takový je rozpis v NHL. Když se člověk podívá na body, tak by tyto dva týmy proti sobě hrát neměly v prvním kole. Ale nic s tím nenaděláme. Pro jeden z nich sezona skončí," konstatoval Jágr.

Autoři: ,