Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Chicaga poprvé v play off prohráli doma

Sport

  7:37aktualizováno  10:58
CHICAGO - Hokejisté Chicaga poprvé v letošním play off NHL prohráli na domácím ledě. Ve čtvrtečním třetím utkání finále Západní konference podlehli Anaheimu 1:2 a stejným poměrem prohrávají i v celé sérii.

Patrick Kane slaví branku. foto: ČTK/AP

Ducks, kteří se dokázali oklepat z dva dny staré porážky ve třetím prodloužení, se ujali vedení ve 13. minutě díky trefě Patricka Maroona v přesilové hře. 

Za Blackhawks odpověděl minutu před koncem první třetiny povedenou bekhendovou střelou Patrick Kane. Rozhodující gól padl v závěrečné minutě druhého dějství a jeho autorem byl Simon Després.

Ve třetí třetině vyvinuli domácí hokejisté maximální snahu o vyrovnání, ale nepovedlo se. Proti byl brankář Frederik Andersen, který zneškodnil celkem 27 střel, z toho deset v poslední dvacetiminutovce, a byl vyhlášen první hvězdou utkání. 

Dalším klíčovým hráčem večera byl útočník Ryan Getzlaf, který přihrál na oba góly Anaheimu, v jehož sestavě odehrál necelých sedm minut i český útočník Jiří Sekáč.

Z historického hlediska mají týmy, které prohrají hodně dlouhý zápas v play off, problém v dalším utkání zvítězit. 

Ducks ale znovu ukázali, že letos jsou v bojích o Stanley Cup trošku jiným mužstvem než v posledních letech, kdy nedokázali v play off potvrdit formu ze základní části. 

„Za poslední roky jsme se ocitli v play off v různých situacích a naučili jsme se spoustu věcí. Jako tým dospíváme,“ uvedl Getzlaf. 

„Od prvního dne sezony, od prvních přípravných zápasů opakuji, že tenhle tým má obrovskou vůli něco dokázat. Dnes se to znovu potvrdilo,“ řekl kouč Bruce Boudreau.

Chicago už potřetí v play off prohrálo poté, co předtím vyhrálo zápas v několikanásobném prodloužení. 

Zásadní pro vývoj celého utkání byla první třetina, v níž Blackhawks nedokázali využít ani jednu ze čtyř přesilových her. 

„Bohužel, nestrávili jsme dostatek času v útočném pásmu a nedokázali jsme je hned na začátku unavit. Mohli jsme je dostat pod tlak a získat kontrolu nad utkáním, ale nepovedlo se,“ litoval trenér Joel Quenneville.

Hrdinou Anaheimu se pak stal třiadvacetiletý kanadský obránce Després, jenž ve 40. minutě po sérii několika přihrávek v útočném pásmu uklidil do branky střelu z voleje z pravého kruhu pro vhazování. Byl to jeho první přesný zásah v kariéře v play off. 

„Nejsem žádný střelec. Jen jsem se snažil vypálit co nejrychleji a trefit branku. Povedlo se,“ radoval se Després, jehož Ducks získali v březnu těsně před koncem přestupního termínu z Pittsburghu.

Čtvrtý zápas je na programu v sobotu opět v Chicagu. „My máme dobrý tým, oni mají dobrý tým. Očekával jsem, že to bude vyrovnaná série, v níž bude rozhodovat jeden gól. Musíme se z dnešního utkání maximálně poučit a být příště lepší. Máme na to,“ řekl útočník Patrick Sharp.

Semifinále play off NHL

Západní konference - 3. zápas

Chicago - Anaheim 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) 

Branky: 20. P. Kane - 13. Maroon, 40. Després. Střely na branku: 28:27. Diváci: 22.160. Hvězdy utkání: 1. Andersen, 2. Getzlaf (oba Anaheim), 3. P. Kane (Chicago). Stav série: 1:2.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...