Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté jsou ve čtvrtfinále, nejspíš je čekají Švédové

Sport

  18:43
STOCKHOLM - Díky vítězství Dánska nad Lotyšskem mají čeští hokejisté definitivně jistý postup do čtvrtfinále mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Úterní závěrečný program základních skupin už rozhodne jen o tom, zda se svěřenci trenéra Aloise Hadamczika utkají ve čtvrtek ve 20:15 ve stockholmské hale Globen s domácím Švédskem, či už od 16:15 narazí na vítěze skupiny B Rusko.

Česká reprezentace se na mistorvství světa ve Stockholmu fotografovala pro IIHF foto: ČTK

Český tým má před závěrečným zápasem s Německem na třetím místě za jistě prvními Rusy i definitivně druhými Švédy náskok jednoho bodu před čtvrtým Norskem, které také díky Dánům získalo jistotu postupu do čtvrtfinále.

S kým ve čtvrtečním čtvrtfinále

S Ruskem (16.15)
Proti prvním Rusům se český tým postaví v případě, že Norsko získá v úterý o dva body více než Hadamczikův výběr.
Tedy že buď Češi v posledním zápase ve skupině (úterý, 16.15) prohrají v základní hrací době s Německem a Norsko získá alespoň dva body proti Dánsku. Druhou variantou je prohra Česka s Němci na nájezdy nebo v prodloužení a výhra Norů nad Dány v základní hrací době. 

Se Švédskem (20.15)
Pravděpodobnější varianta. Pokud český tým porazí Německo (i v prodloužení či na nájezdy), skončí ve skupině třetí a v klíčové bitvě mistrovství vyzve domácí Švédy. To se stane i v případě, že Norové neporazí Dány (zápas hrají už ve 12.15, takže Češi budou vědět, jaký výsledek potřebují).

Norové, které čeká Dánsko, by museli k předstižení českého výběru získat v úterý o dva body více než Hadamczikův tým. Mají totiž horší bilanci ve vzájemném zápase po porážce 3:4 po samostatných nájezdech. Pokud by Norsko s Dánskem prohrálo v duelu, který se hraje už od 12:15, měl by český tým jistou třetí pozici.

V opačném případě ji musí potvrdit proti Německu, které je sice ze hry o čtvrtfinále, nehrozí mu ani sestup, ale hraje o důležité body do žebříčku Mezinárodní hokejové federace. Potřebuje totiž udržet pozici v první devítce, aby si zajistilo přímo účast na olympijských hrách v Soči v roce 2014 a nemuselo hrát kvalifikaci.

V novém systému turnaje, který se hraje ve dvou zemích, se utkají podobně jako před čtyřmi lety v Kanadě ve čtvrtfinále soupeři ze stejné skupiny a narazí na ostatní až od semifinále. Čeští hokejisté nechtějí spekulovat, zda je pro ně jako soupeř pro čtvrtfinále výhodnější Švédsko, nebo Rusko. "Jestli budeme mít Švédsko, nebo Rusko je skoro jedno. Pokud to tady chceme vyhrát, musíme porazit každého," řekl útočník Martin Erat.

Chceme vyhrát, ubezpečil Plekanec

Se Švédskem prohráli čeští hokejisté na začátku turnaje 1:4, proti Rusku v neděli podali už výrazně lepší výkon, ale podlehli 0:2. "Nemyslím si, že je lepší jít na Švédsko než Rusko. Mají tu výborný tým, i když s Ruskem prohráli (3:7). S námi si Švédové dělali, co chtěli. To všichni viděli. Ale dá se hrát s každým," prohlásil obránce Jakub Nakládal.

Anketa

Koho byste si přáli do čtvrtfinále?

Rusko 88
Švédsko 27

Jakoukoliv možnost spekulace nad soupeřem, jako to v minulosti udělali například Švédové, ale čeští hokejisté odmítají. "Jako že bychom schválně prohráli? Samozřejmě všichni víme, že se nám proti Rusku v poslední době daří víc, ale v žádném případě nepůjdeme zápas prohrát, abychom hráli s Ruskem. Chceme vyhrát, mít dobrý pocit z výkonu, aby se ve hře objevily věci, které tam zatím chybí," ubezpečil kapitán Tomáš Plekanec.

Jasno je také o třech čtvrtfinalistech ze skupiny A v Helsinkách, kde mají jistý postup Kanada, Spojené státy americké a Finsko. Slovensko by mohlo o čtvrtfinále přijít v případě porážky v základní hrací době s Francií.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!