Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejisté Kanady se stali posedmadvacáté v historii mistry světa, v prodloužení zdolali tým Finska

Hokejisté Kanady se stali posedmadvacáté v historii mistry světa. Ve finále šampionátu v Rize porazili obhájce titulu Finy 3:2 v prodloužení. foto: Reuters

Hokejisté Kanady se stali posedmadvacáté mistry světa. Ve finále šampionátu v Rize porazili obhájce titulu Finy 3:2 v prodloužení. Vítězný gól vstřelil v čase 66:26 útočník Nick Paul. Reprezentační tým kolébky hokeje se vrátil na trůn po pěti letech a v počtu titulů dostihl Rusy.
  22:00aktualizováno  22:42
Hokejisté Kanady se stali posedmadvacáté v historii mistry světa.
Hokejisté Kanady se stali posedmadvacáté v historii mistry světa. Ve finále...

Počet titulů z mistrovství světa v ledním hokeji:

27 - Rusko (včetně SSSR), Kanada

12 - Česká republika (včetně Československa)

11 - Švédsko

3 - Finsko

2 - USA

1 - Velká Británie, Slovensko

Kanaďané jako první tým v historii triumfovali i přes čtyři porážky v předchozích zápasech na turnaji. I ve finále dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali odpovědět.

Do prodloužení poslal zápas v čase 52:37 gólem na 2:2 kanadský kapitán Adam Henrique. Gól a nahrávku zaznamenal Maxime Comtois, další útočník Connor Brown si připsal asistenci u všech branek vítězů a potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče turnaje. Za 10 zápasů nasbíral 16 bodů za dva góly a 14 přihrávek.

Český hokej měl i přes vyřazení národního týmu již ve čtvrtfinále v boji o zlato své zastoupení, neboť jedním z hlavních rozhodčích reprízy finále z Bratislavy 2019 byl Martin Fraňo.

Žebříček Mezinárodní hokejové federace (IIHF) po mistrovství světa v Rize:

1. Kanada - 3235 bodů

2. Finsko - 3125 bodů

3. Rusko - 3050 bodů

4. USA - 2945 bodů

5. Německo - 2905 bodů

6. Česká republika - 2895 bodů

7. Švédsko - 2880 bodů

8. Švýcarsko - 2815 bodů

9. Slovensko - 2670 bodů

10. Lotyšsko - 2560 bodů

Už na začátku druhé minuty se do šance dostával ujíždějící Bunting, Finové ho však dohnali a nedovolili mu přesnější zakončení. Kanaďané pak hráli dvakrát krátce po sobě v oslabení. Při druhém z trestů se sami dostali do přečíslení dvou na jednoho, zakončující Foudy však ve snaze o rychlé zakončení minul kotouč.

Pouhou sekundu po skončení Paulova trestu šli Finové do vedení: Kaski zachránil útočné pásmo, Ruohomaa si jeho nahození šikovně stáhl a pohotovou střelou v pádu otevřel skóre. Ve 12. minutě mohl zvýšit Määttä, kanadský gólman Kuemper byl však proti. Na druhé straně nebyl daleko od gólové dorážky Vilardi.

Druhé dějství začalo náporem kanadského týmu, který si brzy vynutil přesilovku. Comtois v ní bekhendem zakončil do tyčky. Následoval další trest Finů a Kanada hrála 12 sekund i pět na tři. V pokračující klasické přesilovce dorážel Comtois opět do tyčky, ale vzápětí už uklidil puk do branky a vyrovnal.

Individuální ocenění hokejového mistrovství světa v Rize:

Nejlepší hráči MS na jednotlivých postech (podle direktoriátu turnaje):

  • brankář: Cal Peterson (USA)
  • obránce: Moritz Seider (Německo)
  • útočník: Peter Cehlárik (Slovensko)

Nejužitečnější hráč turnaje (podle akreditovaných novinářů): 

  • Andrew Mangiapane (Kanada)

All Star tým (podle akreditovaných novinářů): 

  • Jussi Olkinuora (Finsko) 
  • Moritz Seider, Korbinian Holzer (oba Německo) 
  • Andrew Mangiapane (Kanada)
  • Conor Garland (USA)
  • Liam Kirk (Velká Británie)

Ve 34. minutě Kontiola po souhře s Pakarinenem v přesilovce zakončoval z prostoru mezi kruhy, ale s rychlým zakončením po ledě si Kuemper dokázal poradit. Henrique pak dorážkou dokonal obrat, jenže po výzvě finské střídačky bylo po radosti, neboť akci předcházel ofsajd Kanaďanů.

V 45. minutě prožil horké chvilky Olkinuora, když se mu nepodařilo zkrotit od zadního hrazení odražený puk, ten vzápětí vypadl z jeho výstroje těsně u brankové čáry a snadno zakončit se chystal Pirri, jenže finského gólmana zachránili duchapřítomně jeho spoluhráči.

Jen půl minuty nato, když se hra přelila na druhou stranu, vrátil Seveřanům vedení Lindbohm, jemuž výrazně pomohl ke gólu Sallinen, když v pravý čas projel Kuemperovi ve výhledu. Kanaďané pak přečkali bez úhony oslabení a naopak při vlastní početní výhodě sehráli parádní akci, po níž na druhý pokus zakončil úspěšně Henrique.

Finy mohl vrátit zpátky na koně Ojamäki, jemuž se podařilo se štěstím probít až před Kuempera, toho však bekhendem nezaskočil. Stejně dopadl jejich souboj o chvíli později, a protože další gól už nepadl, stejně jako ve vzájemném utkání ve skupině, které vyhráli Finové 3:2 po nájezdech, se prodlužovalo.

Při hře tři na tři zakončoval nebezpečně Ruotsalainen, Kuemper vytěsnil puk ramenem a udržel Kanadu ve hře. V 67. minutě přišlo rozhodnutí. Paradoxně poté, co Seveřané vyhráli buly v útočném pásmu, ujeli do přečíslení dvou na jednoho Brown a Paul, jenž po krásné souhře zakončil do prázdné branky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...