Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hráči Lva Poprad mohou nabídnout pohledávky k odkoupení

Sport

  18:55
PRAHA - Mnozí hokejisté, kterým stále dluží vedení klubu Lev Poprad platy za minulou sezonu KHL, se již prakticky loučili s možností, že vydělané peníze ještě někdy uvidí. Se vstřícným krokem majitelů Lva Praha, kteří ovšem nadále rázně odmítají jakoukoli spojitost se slovenským účastníkem minulého ročníku soutěže, jim však svitla nová naděje. Své pohledávky mohou dát k odkoupení společnosti Sportovní holding Praha.

HC Lev Poprad (Václav Nedorost). foto: www.hclev.eu

Jedním z těch, kteří čekají na dorovnání dlužné částky, je útočník Václav Nedorost, v současnosti hráč nováčka KHL Donbassu Doněck. "V červenci a srpnu jsem si už říkal, že z toho nic nebude," připomněl Nedorost pro server sport.cz. "Mám však zprávy, že všechny dluhy budou muset být zaplaceny. Nevím jak trenérům, ale všem hráčům určitě. Postarat by se o to mělo snad ČKD," dodal Nedorost, aniž by však znal podobnosti.

ČKD Group se v průběhu minulého ročníku stala majoritním vlastníkem popradského klubu. Pražský klub nyní vlastní napůl se společností A-Energy. V otázce nevyrovnaných závazků však jedná podle vyjádření spolumajitele Sportovního holdingu Praha (zároveň majitele ČKD Group) Petra Speychala z vlastní iniciativy a vůle.

"Jako gesto vůči hráčům a k zachování ducha fair play KHL, prosazovaného a garantovaného jeho vedením v čele s panem Medveděvem, jsme se rozhodli společně s druhým akcionářem pražského Sportovního holdingu, kterým je pan Jevgenij Myškovskij, učinit nabídku - ti hráči a trenéři, kteří nedostali v HC Lev Poprad proplaceny poslední tři mzdy a budou mít zájem, mohou mi tyto své pohledávky vůči klubu nabídnout k odkoupení," uvedl Speychal.

Jde o výjimku, jinak se Lev Praha už Popradem nehodlá zabávat

"Mohu garantovat, že při splnění všech náležitostí zprostředkuje s námi spolupracující advokátní kancelář úhradu uvedených pohledávek," ujistil Speychal s tím, že však jde o jedinou výjimku, v níž se v otázce dluhů popradského klubu hodlá angažovat. "Na rozdíl od lháře (Romana) Slavčeva jsem já osobně nasypal do popradského hokeje několik desítek milionů korun ze svého a nehodlám ani já ani naši ruští partneři dát už ani korunu," prohlásil Speychal.

S dluhy, jež po působení popradského Lva zůstaly, však odmítá jakoukoli spojitost. Zpochybňování licence Lva Praha pro novou sezonu KHL, která se před pár dny rozjela, označil za kampaň stoprocentních vlastníků a zároveň zakladatelů HC Lev Hradec Králové a HC Lev Poprad, tedy Slavčeva a Sergeje Zajceva. "Oni jsou ti, kteří oklamali management, hráče, sponzory i direktoriát KHL," prohlásil Speychal, "předložením a prezentací vyrovnaného rozpočtu sezony 2011/12, v němž ČKD a jeho ruští partneři garantovali 60 procent.

Nejenže naslibované ostatní zdroje nepřišly, ale po naší kontrole jsme zjistili, že byly vybírány jednateli peníze z účtu a byly podepisovány předražené smlouvy," připomněl Speychal. "My jsme v HC Lev Poprad ani částečně nefigurovali jako přímí majitelé či spolumajitelé a nikdy tam neměli zastoupení ve statutárních orgánech," doplnil Speychal.

Lev Praha prý nemá s Popradem společnou ani lecenci pro KHL

Zdůraznil, že za popradský klub současní majitelé Lva Praha nikdy nepřevzali jeho nevypořádané finanční závazky a ani nic takového nikdy neslibovali. "HC Lev Poprad jako samostatný subjekt stále existuje. Má svůj vrcholový management - a v případě pana Slavčeva je to dosud stále stejná osoba," podotkl Speychal.

Připomněl rovněž, že vedení popradského klubu chtělo stále více a více peněz nad rámec sponzoringu, čímž se prohlubovaly pochybnosti. "Od prosince vzniklo znepokojení i na straně našich ruských partnerů a KHL. Já a naši ruští partneři jsme tehdy poskytli vlastní peníze tak, aby se sezona dohrála," uvedl Speychal.

"Dluhy ovšem neustále naskakovaly a pan Slavčev jen sliboval a neplnil," řekl Speychal. Tvrdí, že i on s druhým akcionářem pražského Lva mají pohledávky za HC Lev Poprad. "Nevidím důvod, proč by jen jeden věřitel měl sanovat ostatní. Já chápu věřitele HC Lev Poprad, ale ať se obrátí na jednatele pana Slavčeva. Nasliboval nám všem hory doly."

Právě Slavčev podle něho stál u rostoucích existenčních problémů popradského klubu a zůstává zodpovědným také za současný stav věcí. "On neustál roli majitele, poté roli partnera a jeho současná štvavá kampaň není nic jiného než pokus o odvrácení pozornosti od vlastní odpovědnosti," poznamenal Speychal.

Jasno má i ohledně licence KHL a názvu Lev. "Licence je nová, na nový subjekt a nemá nic společného s licencí HC Lev Poprad. A název? Ano, nám se líbil, lev je koneckonců český symbol. A značka HC Lev byla odkoupena od původního vlastníka, kterým však nikdy nebyl HC Lev Poprad, což samozřejmě pan Slavčev velice dobře ví," uvedl Speychal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!