130 let
Radost hokejistů Norska

Radost hokejistů Norska | foto: Reuters

Hokejisté Norska zdolali Dánsko a vedou skupinu ve Stockholmu

Sport
  •   23:00
STOCKHOLM - Hokejisté Norska porazili na mistrovství světa Dánsko 3:2 a s plným bodovým ziskem po dvou zápasech se dostali do čela základní skupiny ve Stockholmu. Norové sice ve třetí třetině ztratili dvoubrankový náskok, ale v čase 57:28 rozhodl Patrick Thoresen. Dánové po úvodní porážce s Kanadou (1:3) zůstávají bez bodu.

Norsko - Dánsko 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Trygg (M. Olimb), 38. Bastiansen (Ask, Bonsaksen), 58. Thoresen (Skröder) - 46. Lassen (Mikkel Boedker, Christensen), 50. Mads Boedker (Mikkel Boedker, Christensen). Rozhodčí: Croft (USA), Rönn (Fin.) - Carlson (Kan.), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3754.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen. Trenér: Roy Johansen.
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, Lassen, O. Lauridsen, Larsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen. Trenér: Per Bäckman.

Norové, kteří v sobotu vyhráli nad Slovinskem 3:1, se ujali vedení už po 63 vteřinách. Po chybě Dánů ještě gólmana Galbraitha nepřekonal Mathis Olimb, ale z dorážky se prosadil obránce Mats Trygg. Norský gólman Haugen odolal v oslabení při pokusech Christensena a tečované střele Larsena. Ve druhé části mohl po Thoresenově akci zvýšit Spets a v přesilovce pak neuspěl ani Ask. Na druhé straně držel Haugen čisté konto i s dávkou štěstí a při Hardtově pokusu mu ve 27. minutě pomohla tyč.

Brankáře Dinama Minsk nepřekonali ani Starkov a v úniku ve vlastním oslabení Jakobsen. Nevyrovnal ani Green a ve 38. minutě se na druhé straně prosadil střelou od modré čáry Bastiansen. Dánsko se dočkalo ve 46. minutě, kdy nedal šanci Haugenovi ránou z pravého kruhu Lassen. Za necelých pět minut u pravé tyče zužitkoval Mads Boedker přihrávku mladšího bratra Mikkela a bylo vyrovnáno. Jenže po další chybě v defenzivě Dánové zápas ztratili a Thoresen zařídil bekhendovým zakončením Norsku tři body. Přesto jsou Norové ke svým výkonům kritičtí.

"Nejsme spokojení s tím, jak hrajeme. Musíme hrát celých šedesát minut. Švýcaři v této skupině vytvářejí tlak, takže musíme na výhry navázat," řekl útočník Mads Hansen. "Podařilo se nám dnes ubránit oslabení. Dánové hráli přesilovky dobře, ale myslím, že právě to, že jsme v nich neinkasovali, nám vyhrálo zápas," doplnil Hansen. Dánský obránce Oliver Lauridsen litoval, že jeho tým nedovedl zápas k bodovému zisku. "Norové začali velice dobře, ale my jsme se vrátili do hry. Fyzicky jsem je přehráli a měli jsme převahu v soubojích v rozích," uvedl Oliver Lauridsen.

Autor: ČTK