Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté podlehli Švýcarsku. Trenér zúžil kádr

Sport

  20:17
LITVÍNOV - Čeští hokejisté prohráli v přípravném zápase v Litvínově se Švýcarskem 2:3, když rozhodující gól inkasovali v poslední sekundě při vlastní power play. Trenér Alois Hadamczik se totiž v závěru utkání rozhodl riskovat, neboť případná výhra v normální hrací době by Česku zajistila vítězství v premiérovém ročníku seriálu Euro Hockey Challenge, do kterého se duel započítával.

Alois Hadamczik. foto: ČTK

Švýcaři vstoupili do odvety mnohem aktivněji než v pátek. Brankář Kovář, který dostal šanci místo Štěpánka, se tak od první minuty nenudil. Hned v úvodu jej prověřil Déruns, českobudějovický gólman byl ale připravený.

Hosté byli aktivnější, ale inkasovali jako první. Český tým totiž využil hned první přesilovku, když Ducův faul potrestal Jánský. Vyrovnat mohl Ambühl, ale jeho tečovaná střela v brance neskončila. Stejně jako se skóre neměnilo po samostatné akci Gulaše v závěru první třetiny.

Změny v kádru

Deset hokejistů dnes vyřadil trenér Alois Hadamczik z kádru české hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa. Po zápase proti Švýcarsku v Litvínově v mužstvu skončili obránci František Ptáček, Vladimír Sičák, Vladimír Roth a útočníci Peter Jánský, Tomáš Svoboda, Lukáš Klimek, Ivan Rachůnek, Radek Dlouhý, Milan Gulaš a Tomáš Pospíšil.

Ve 25. minutě se hostům podařilo vyrovnat, když přečíslení dva na jednoho zakončil přesnou střelou k tyči Sprunger. Aktivní Švýcaři vzápětí mohli přidat další branku. Střelu Gardnera ale Kovář vyrazil a osamocený Lotscher střílel nad.

Při Vampolově vyloučení český gólman, jenž se po omluvence Vokouna přiblížil nominaci na mistrovství světa, zlikvidoval i příležitost Mosera.

Vrátit vedení zpět na stranu domácích mohl Svoboda, ale netrefil ideálně puk. Mnohem lepší přesnost v zakončení předvedl ve 33. minutě Vrána, jenž se tak ve druhém startu v národním týmu dočkal premiérové branky.

Švýcarům se ale ve třetí části podařilo opět vyrovnat a podruhé se mezi střelce zapsal Sprunger. Český tým marně protestoval, že na ledě v tu chvíli ležel po zásahu pukem do obličeje obránce Nakládal. Domácí se poté snažili přidat třetí gól, překonat brankáře Conze, jenž v polovině zápasu nastoupil místo Manzata, se jim ale nepodařilo ani v přesilových hrách.

V samotném závěru navíc přišli i o šanci vyhrát zápas v prodloužení či po samostatných nájezdech. Kouč Hadamczik se rozhodl v posledních vteřinách odvolat Kováře a Vauclair zajistil Švýcarsku výhru.

Přípravný hokejový zápas

Česká republika - Švýcarsko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Jánský (Hubáček), 33. Vrána (Gulaš) - 25. Sprunger (Déruns, B. Gerber), 45. Sprunger (Ambühl), 60. Vauclair. Rozhodčí: Šindler, A. Jeřábek - Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 2107.

Česká republika: Jakub Kovář - Němec, Čáslava, Nakládal, Škoula, Sičák, Ptáček, Roth, Mojžíš - Jánský, Novotný, Hubáček - Gulaš, Vrána, Klimek - I. Rachůnek, Svoboda, Vondrka - Pospíšil, Vampola, Dlouhý. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Švýcarsko: Manzato (31. Conz) - Gobbi, B. Gerber, Vauclair, Furrer, Seger, Wellinger, Lüthi - Duca, Trachsler, Moser - Gardner, Plüss, Rüthemann - Déruns, Rubin, Sprunger - Lotscher, Ambühl, Monnet. Trenér: Sean Simpson.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!