Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté porazili dobrým výkonem po Finech i Švédy, znovu 3:1

Sport

  16:40
Pardubice - Dobrý výkon, slibný výsledek. Hokejová reprezentace uspěla i ve druhém utkání na Českých hrách v Pardubicích. Po vítězství 3:1 nad Finskem si stejným výsledkem poradila i se Švédy díky gólům Hanzla, Nestrašila a Horáka. Výraznou měrou se však na výsledku podílel gólman Dominik Furch, jenž vychytal mnoho velkých šancí soupeře.

Čeští hráči se radují z gólu do sítě Švédska. Vpředu jeho autor Robin Hanzl. foto: ČTK

Českému týmu úžasně vyšel vstup do zápasu, protože využil hned první přesilovou hru. V útočném pásmu dostal dobrou přihrávku Robin Hanzl a krásnou táhlou střelou zamířil přesně do horního růžku. Za minutu mohlo být ještě veseleji, protože se ve velké šanci ocitl Červenka, ale švédský brankář jeho šanci vychytal.

Promarněná příležitost národní mužstvo mohla mrzet o to víc, že v 15. minutě přišlo vyrovnání. To Carl Klingberg krásně projel obranou a individuální akci zakončil přesně střelou pod horní tyčku.

Český tým nehrál špatně, ale ve vyrovnaném utkání se těžko dostával do vyložených šancí. A když přece jen přišla nějaká chyba, byl na místě spolehlivý brankář Dominik Furch, jenž tentokrát dostal přednost. Jako ve 26. minutě, kdy vychytal bekhendovou kličku Normana nebo ve 32. minutě, kdy ve vyložené příležitosti znemožnil i Olofssona.

Tyto důležité zákroky položily základ k úspěchu. Zadina, jenž nebezpečně pálil z mezikruží, ani Horák, který sám uháněl na gólmana, ještě neuspěli, ale po změně stran dostal Česko podruhé do vedení Andrej Nestrašil.

V čase 49:23 totiž podruhé využil přesilovku - po brilantní práci Hanzla, jenž na sebe navázal dva protihráče, měl snadnou práci. Stačilo mu pouze zamést kotouč do odkryté branky.

Utkání turnaje Carlson Hockey Games: ČR - Švédsko, 21. dubna 2018 v...
Utkání turnaje Carlson Hockey Games: ČR - Švédsko, 21. dubna v Pardubicích....

Švédové mohli o chvíli později podruhé vyrovnat, protože se k dorážce dostal úplně volný Jonsson, ale Furch byl opět na místě a naznačil, že rozhodně nevzdává boj o pozici jedničky pro mistrovství světa.

Pojistku na vítězství přidal v čase 57:53 Horák, jenž v poklidu doklepl do prázdné klece puk při power play soupeře. Národní tým čeká v neděli poslední utkání na turnaji proti Rusku, jeho start je opět ve 14:20.

ČR - Švédsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Turnaj Carlson Hockey Games v Pardubicích, součást Euro Hockey Tour:

Branky a nahrávky: 4. R. Hanzl (Pyrochta, Nestrašil), 50. Nestrašil (R. Hanzl, Moravčík), 58. Horák (Červenka, D. Šťastný) - 15. Klingberg (Rödin). Rozhodčí: Oskirko, Soin (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 6843.

Sestavy: ČR: Furch - Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík - D. Šťastný, Horák, Červenka - F. Zadina, Chytil, Jaškin - Nestrašil, R. Hanzl, Stránský - M. Kaut, Chlapík, Kousal - od 21. navíc Orsava. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - J. Andersson, Arnesson, Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almqvist, Pettersson, Brännström - L. Andersson, Zackrisson, Everberg - Klingberg, Händemark, Rödin - Olofsson, Asplund, Lundeström - Jonsson Fjällby, Ölund, Norman - Nilsson. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Autor: