130 let

Rusko (vlevo Malkin) | foto: Reuters

Rusové přehráli Nory až ve třetí třetině a postupují

Sport
  •   17:30
STOCKHOLM - Hokejisté Ruska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa Norsko 5:2, když odpor houževnatého soupeře zlomili až třemi góly ve třetí třetině. V sobotním semifinále se sborná utká s vítězem duelu USA - Finsko.

"Máme dobrý tým. Nejenže jsme silní dopředu, ale i směrem dozadu. Hrajeme jako tým a na turnaji je to vidět," pochvaloval si Pavel Dacjuk, jenž nastoupil v útoku s hvězdnou dvojicí Sjomin, Ovečkin, která se k týmu připojila v úterý.

Právě Ovečkin se v 8. minutě postaral o první branku zápasu, když si gólman Haugen nešťastně srazil do branky jeho nahození od zadního mantinelu.

Norové se osmělili ve 12. minutě. První závar v ruském obranném pásmu ještě Varlamov společně s obránci vyřešil, ale o několik sekund později zakončil rychlý protiútok pohotově dorážející Skröder.

Rusko - Norsko 5:2

Branky a nahrávky: 8. Ovečkin (Sjomin), 15. Popov (Jemelin, Rjasenskij), 41. Jemelin (Dacjuk, Sjomin), 51. Žerděv (J. Birjukov, Těreščenko), 55. I. Nikulin (Malkin) - 12. Skröder (Thoresen, M. Hansen), 21. Thoresen (Holös, Ask). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 7519.

Rusko: Varlamov - I. Nikulin, J. Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Medveděv, Denisov, Nikitin - Pěrežogin, Malkin, Popov - Sjomin, Dacjuk, Ovečkin - Žerděv, Těreščenko, Širokov - Kuzněcov, Svitov, Kuljomin - Kokarev.
Norsko: Haugen - Trygg, Tollefsen, Holös, Bonsaksen, Solberg, Kaunismäki - Skröder, Thoresen, M. Hansen - M. Olimb, Bastiansen, Spets - K. Forsberg, Holtet, Röymark - Martinsen, Ask, K. A. Olimb - Rosseli Olsen.

V 15. minutě se favorit dostal zpět do vedení, když Jemelin vyslal dlouhou přihrávkou do brejku Popova, který prostřelil Haugena. Na začátku druhé třetiny ale Seveřané využili hned svou první přesilovou hru, jemnou tečí vyrovnal nejproduktivnější hráč turnaje Thoresen.

Při následné ruské přesilovce byl blízko vstřelení branky Nikulin, ale jeho střela od modré skončila na tyčce. Norové pozorně bránili, před vlastní brankou byli důrazní a sborná měla s houževnatým soupeřem velké problémy. Sice měla výraznou střeleckou převahu, Haugen však chytal pozorně.

Po 55 sekundách třetí třetiny norského brankáře překvapil střelou od modré obránce Jemelin a Rusko potřetí vedlo. Soupeři už se znovu vyrovnat nepovedlo, favorit naopak svou převahu potvrdil čtvrtým gólem. Birjukovovu střelu ideálně tečoval Žerděv. Poslední slovo měl v přesilové hře obránce Nikulin.

"Norové hráli dobře, nechybovali. Byli jsme ale trpěliví, hodně jsme stříleli a měli šance. Škoda, že jsme nedali více branek, ale musíme uznat i kvality soupeře," podotkl Dacjuk.

Norové prohráli i svůj třetí čtvrtfinálový duel v historii a na postup do bojů o medaile nadále čekají. "Jsme ale hrdí na to, jak jsme tady bojovali. Prohrát s takovými hráči není ostuda." řekl obránce Mats Trygg. "Když jsme vyrovnali na 2:2, chtěli jsme tento stav držet co nejdéle. Dvě třetiny se nám dařilo," uvedl nejproduktivnější hráč turnaje Patrick Thoresen. "Hráli jsme na 110 procent, ale ve třetí třetině už nám došla energie," dodal Trygg.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz