Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté se hledají s formou: nestačili na Bělorusko

Sport

  21:58
MISNK - Čeští hokejisté prohráli v prvním ze dvou přípravných utkání v Bělorusku v rámci Euro Hockey Challenge s domácím výběrem 2:3 po samostatných nájezdech. Bělorusové vedli v průběhu zápasu již 2:0, ale v posledních sedmi minutách třetí třetiny dokázali vyrovnat Petr Průcha a 12 vteřin před koncem Roman Červenka. Nájezdy však rozhodl Andrej Stepanov. V sobotu se hraje odveta v Bobrujsku.

ilustrační foto foto: ČTK

Český tým, který nastoupil se Štěpánkem v brance, vstoupil do zápasu velmi svižně. Domácího gólmana Mezina během úvodní půlminuty nejprve prověřil Průcha a vzápětí do jeho masky pálil Koukal. To však také bylo na dlouhé chvíle vše zajímavé, co oba týmy divákům nabídly.

Až v 13. minutě pak poprvé vážněji zahrozili Bělorusové, když v signalizované výhodě pálil Antonov, Štěpánkovo čisté konto ovšem uchránil clonící Drozd. K potrestanému Vampolovi poté usedl na trestnou lavici také Dlouhý, ovšem domácí pětivteřinovou hru v dvojnásobné přesilovce využít nestihli.

V závěru prvního dějství ještě zvedl diváky ze sedadel Jefimenko, jenže mířil pouze do boční sítě. Na začátku druhé třetiny se snažil Pech tečovat Gulašovo nahození, Mezin si ale poradil. V 27. minutě však Bělorusové udeřili a jako první pohnuli ukazatelem skóre. Se štěstím se dostali do přečíslení tří na jednoho Kitarov, Kulakov a Jefimenko, jenž dostal puk za Štěpánka.

Pozápasové ohlasy

"Byl to dobrý zápas, v němž byli domácí jako takoví typičtí Rusové. Výborně bruslí a dobře kombinují. My jsme první třetinu nehráli dobře, snad jen prvních pět minut," řekl po utkání novinářům trenér Hadamczik. "Nepřidala nám ta cesta autobusem, letadlem, pak znovu letadlem, ale na to se nechci nijak vymlouvat," pokračoval kouč.

Odpovědět mohl v polovině základní hrací doby Nakládal, jenž našel puk po skrumáži před Mezinem, ale pálil jen do strážce běloruské branky. V 34. minutě minul v obrovské šanci při přesilovce z mezikruží Stasenko, po návratu z trestné lavice jel vzápětí Vondrka s Průchou a Koukalem v přečíslení tři na dva, ale neuspěli.

Na začátku třetí části dohrával český výběr přesilovku, při níž z pravého kruhu střílel Červenka, Mezin byl ovšem nadále neprůstřelný. Na druhé straně jel poté sám na Štěpánka Kitarov, ale nedal. Český gólman se vyznamenal i pár vteřin poté, když zneškodnil pokus Děmagina, který zakončoval přečíslení dvou na jednoho se Stasem.

V polovině 48. minuty mělo Bělorusko jedinečnou možnost navýšit svůj těsný náskok, neboť současně zamířili na trestnou lavici Vampola za faul a Roth za českou lavičku pro příliš mnoho hráčů na ledě. Přesilovku pět na tři využil již po půlminutě Děmagin a zvýšil na 2:0.

Ze stejné výhody ale po chvilce profitovali i Češi, když v závěru 52. minuty putovali na trestnou lavici Graborenko a Stasenko. Kouč Hadamczik si vyžádal oddechový čas, po jehož skončení ostřelovali Mezina postupně Červenka, Nakládal a Průcha, Koukal střílel do boční sítě a 24 sekund před skončením obou menších trestů snížil Průcha.

V poslední minutě základní hrací doby zkusil český tým štěstí s šesti bruslaři v poli a ihned se usadil v útočném pásmu. Střelecký pokus Mezina přes celé kluziště na prázdnou klec byl zblokován ještě v obranném pásmu Bělorusů, vzápětí Rachůnek našel na kruhu pro vhazování Červenku a ten 12 vteřin před závěrečnou sirénou vyrovnal.

V prodloužení bylo k vidění několik náznaků šancí na obou stranách, z českého týmu měli ty nejnebezpečnější Červenka a Čáslava. Mezin je ale ustál bez úhony a na řadu přišly nájezdy. Domácí Meleško na úvod nedal, Kvapil naopak s přehledem uspěl. Děmagin ale vyrovnal a Průcha naopak neproměnil. Stepanov poté se štěstím překonal Štěpánka a Červenka již vyrovnat nedokázal.

Přípravný hokejový zápas:

Bělorusko - Česká republika 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Jefimenko (Kulakov, Kitarov), 49. Děmagin (Rjadinskij, Meleško), rozhodující nájezd Stepanov - 54. Průcha (Koukal, Nakládal), 60. Červenka (I. Rachůnek, Sičák). Rozhodčí: Sidorenko, Nalivajko - Děďulja, Goljak (všichni Běl.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 7827.

Bělorusko: Mezin - Kosťučenok, Korobov, Rjadinskij, Stasenko, Goroško, Antonov, Graborenko - Michalev, Kitarov, Ugarov - Meleško, Stas, Děmagin - Stepanov, Drozd, Kovyršin - Jefimenko, Osipov, Kulakov. Trenér: Eduard Zankovec.

Česká republika: Štěpánek - Ptáček, Sičák, Roth, Škoula, Nakládal, Mojžíš, Štich, Čáslava - T. Svoboda, Koukal, Průcha - I. Rachůnek, Červenka, Vondrka - Kvapil, Vampola, R. Dlouhý - Gulaš, Pech, Vantuch - od 41. navíc Pospíšil. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...