Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jágr nastoupí už proti Finsku, Hemský musí na operaci a MS vynechá

Sport

  18:43aktualizováno  19:07
VELKÉ POPOVICE - Hokejová reprezentace se bude muset na mistrovství světa v Praze a Ostravě obejít bez pomoci útočníků Aleše Hemského z Dallasu a zřejmě i bez Davida Pastrňáka z Bostonu. Hemskému brání ve startu na turnaji zdravotní problémy, Pastrňák bude muset podle vyjádření trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky po skončení základní části NHL působit na farmě v nižší zámořské soutěži AHL.

Aleš Hemský svým gólem rozhodl o výhře Dallasu nad NY Rangers foto: ČTK

Růžička na pondělním srazu ve Velkých Popovicích potvrdil příjezd Jaromíra Jágra, hvězdný útočník by se k týmu měl připojit v průběhu příštího týdne. Třiačtyřicetiletý hráč se ale teprve rozhodne, zda bude na světovém šampionátu hrát.

„S Jardou jsem mluvil v neděli. Ještě si potřebuje vyřídit nějaké věci v New Jersey. Jsme domluveni, že dorazí v týdnu, kdy hrajeme s Finskem,“ řekl Růžička. Jágr zřejmě nebude na srazu v úterý 21. dubna ve Znojmě, ale k týmu se připojí později. Kouč národního týmu by byl rád, aby olympijský vítěz z Nagana odehrál zápas s Finskem v pátek 24. dubna. 

Aleš Hemský svým gólem rozhodl o výhře Dallasu nad NY Rangers
Jaromír Jágr se snaží vstřelit gól brankáři Benu Bishopovi z Tampy Bay.

„Chtěl bych, aby jedno utkání před mistrovstvím odehrál. Aby si vyzkoušel velké hřiště.“ O Hemského zdravotních problémech věděl Růžička již dříve, přesto věřil, že mistr světa z roku 2005 na šampionát nakonec dorazí. Čeká ho však operace kyčle. „Situaci řešil s přímo s jejich doktorem i Pavel Kolář a operace je nutná,“ uvedl. S Pastrňákem kouč nemluvil. Informaci, že bude muset na farmu, mu sdělil hráčův zástupce. Teoreticky by Pastrňákův start přicházel v úvahu, kdyby jeho Providence vypadlo v 1. kole play off AHL.

Pokud projdou lékařskou prohlídkou, budou na MS startovat útočník David Krejčí z Bostonu a obránce Jan Hejda z Colorada. Růžička dále počítá s útočníky Jakubem Voráčkem z Philadelphie, Tomášem Hertlem ze San Jose a Martinem Eratem z Arizony.

Kauza Růžička: Půjčka je klasickým maskováním, říká expert na korupci

Již ve čtvrtek se k mužstvu připojí bek Michal Jordán z Caroliny, který by jako jediný hráč z NHL měl s týmem odletět ve čtvrtek do Švédska k zápasům Euro Hockey Tour. Původně Růžička, jenž v posledních dnech čelí nařčení z korupce ještě z doby svého působení ve Slavii, chtěl, aby do Švédska letěl i Hertl, ten to ale nestihne.

„Letí do Evropy ve čtvrtek a měl by problém se se do Švédska přepravit, protože se hraje v malých městech. Proto jsme se domluvili, že v sobotu a v neděli půjde tady na led a k mužstvu se připojí příští týden v úterý,“ řekl Růžička. Jordán to stihne do Prahy ještě před odletem týmu na sever Evropy.

Kouč opět zopakoval, že bude čekat i na vývoj sérií v prvním kole play off NHL. „Nebudeme si nechávat volné okénka, pořád budeme trénovat v pěti pětkách. Budeme ale čekat na výsledky,“ řekl Růžička.

Palát nebo Židlický budou volní, věří trenér

Již dříve avizoval, že má zájem například o brankáře Ondřeje Pavelce (Winnipeg), obránce Zbyňka Michálka (St. Louis), Michala Rozsívala (Chicago) a Marka Židlického (Detroit) nebo útočníky Jiřího Hudlera (Calgary), Ondřeje Paláta (Tampa Bay), Radima Vrbatu (Vancouver) či Tomáše Plekance (Montreal).

Vzhledem k tomu, že v 1. kole na sebe narazí Tampa a Detroit, je jasné, že Palát nebo Židlický budou volní. Stejně jako Vrbata nebo Hudler, neboť se utkají Vancouver a Calgary. České zastoupení mají také souboje Montreal - Ottawa a Anaheim - Winnipeg.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...