Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta smetla před rekordní návštěvou Plzeň a je krok od finále

Sport

  20:50aktualizováno  21:12
PRAHA - Hokejisté Sparty deklasovali v pátém semifinálovém zápase play off extraligy Plzeň 6:1 a od postupu do finále je dělí jedna výhra. Pražané duel, který sledovala nejvyšší návštěva v O2 areně v sezoně 14.913 diváků, rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině. Dvakrát se mezi střelce zapsali Jaroslav Hlinka a Michal Barinka. Plzeň bude vyřazení odvracet v pátek na domácím ledě.

Sparťanská radost. foto: ČTK

V sestavě Sparty podle očekávání chyběli Čajkovský s Přibylem, kteří se zranili v předešlém duelu série. Poprvé v play off naopak nastoupil útočník Klimek.

Utkání semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas: HC Sparta Praha - HC...
Utkání semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas: HC Sparta Praha - HC...

Pražané začali aktivněji, gólovou šanci si však vytvořit nedokázali. V 7. minutě byli blízko otevření skóre hosté, Kubalík však potvrdil, že se mu střelecky nedaří a netrefil odkrytou branku domácích. Plzeň poté nevyužila ani první přesilovou hru.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 6:1 (0:0, 4:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. Pech (Sabolič, Kumstát), 31. J. Hlinka (Polášek), 33. J. Hlinka (Forman), 40. Barinka (Pech), 46. A. Kudrna (Klimek), 47. Barinka (Klimek) - 22. M. Špaček (Kratěna, Presinger). Rozhodčí: Polák, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. Diváci: 14.913. Stav série: 3:2.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš, od 50. navíc Kalina - Forman, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Pech, Kumstát - Hamilton, Klimek, A. Kudrna - Netík, Dragoun, Hlaváč, od 55. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Plzeň: Machovský (47. Polívka) - Jeřábek, Moravčík, Kadlec, M. Špaček, Pulpán, Kubka, od 47. navíc D. Sklenička - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Lev, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín, od 47. navíc Suchý. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

V 15. minutě se zkoušel individuálně prosadit Buchtele, Machovský však jeho akci se štěstím vyrazil. V závěru první dvacetiminutovky měl více práce Pöpperle. Poradil si ale s pokusy Indráka a Jeřábka, po Svobodově teči mu pomohla branková konstrukce.

Bezgólový stav se změnil až ve 22. minutě, kdy Kratěna našel volného Špačka a plzeňský bek si připsal premiérovou extraligovou trefu ve čtvrtém zápase v nejvyšší soutěži.

Spartě se ale podařilo duel vyrovnat a otočit ve svůj prospěch. Ve 29. minutě vyrovnal Pech a poté přišly skvělé momenty kapitána domácích Hlinky. Nejprve posunul Pražany do vedení v přesilové hře a o dvě minuty později překonal Machovského prakticky ze shodného místa potřetí.

Nejvyšší návštěvu v dosavadním play off poté ještě rozjásal 38 sekund před koncem třetiny Barinka, jehož zásluhou Sparta využila i druhou přesilovou hru v utkání.

Na začátku třetí části mohli Západočeši duel zdramatizovat, Buchteleho vyloučení ale nepotrestali a Sparta následně definitivně rozhodla o své výhře. Jeřábkův faul potrestal Kudrna a o 39 sekund později přidal šestý gól Barinka. To už bylo na Machovského moc a přenechal své místo Polívkovi. Ten již sice neinkasoval, na jednoznačné výhře domácích se už ale nic nezměnilo.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...