Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Sparty porazili Vítkovice 5:2 a vedou v sérii 2:1

Sport

  21:15
PRAHA - Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve třetím čtvrtfinálovém utkání extraligy nad Vítkovicemi 5:2 a ujali se v sérii vedení 2:1 na zápasy.

Sparta - Vítkovice. foto: ČTK

 Domácí rozhodli mezi 30. a 38. minutou, kdy získali tříbrankový náskok Tomáš Netík a v přesilovkách Martin Ručinský s Michalem Brošem. Ručinský si v této fázi připsal i dvě asistence. Utkání sledovala nejvyšší návštěva letošního play off 10.502 diváků. Čtvrtý zápas série na čtyři vítězné duely se hraje v neděli od 18:10 opět v Praze.

Hokejisté Pardubic zvítězili ve třetím utkání čtvrtfinále play off extraligy v Třinci 5:4 a ujali se v sérii vedení 2:1 na zápasy. Východočeši dnes ztratili třikrát vedení, definitivně rozhodl o jejich výhře útočník Petr Koukal v čase 62:32. Dvěma trefami podpořil výhru hostů Petr Sýkora. V domácím dresu se dvakrát gólově prosadil Radek Bonk, který poslal zápas v poslední minutě do prodloužení.

Čtvrtý duel je na programu v neděli znovu v Třinci.

Čtvrtfinále 3. zápas

Sparta Praha - Vítkovice Steel 5:2 (0:0, 4:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 22. D. Výborný (Cunik, Ton), 30. Netík (Ručinský), 33. Ručinský (Vykoukal), 38. Broš (Ručinský, Látal), 59. Ton (D. Výborný, Jan Hanzlík) - 28. Treille (Kvapil, Burger), 46. Selingr (Jurečka, Ujčík). Rozhodčí: Minář, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 10.502. Stav série: 2:1.

Oceláři Třinec - Eaton Pardubice 4:5 v prodl. (1:1, 2:2, 1:1 - 0:1) Branky a nahrávky: 17. Kohn (Růžička), 34. Peterek (D. Květoň), 36. Bonk (Kohn, Růžička), 60. Bonk (Balej, Cartelli) - 11. P. Sýkora (Pivko), 21. Havíř (Kolář I), 28. P. Sýkora (Pineault, Cetkovský), 41. Kolář I (Koukal), 63. Koukal (Kolář I). Rozhodčí: Šindler, Hradil - Kalivoda, Grochol. Vyloučení: 9:8, navíc Květoň - Hašek 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 4385. Stav série: 1:2.

Ostravané začali v Tesla Aréně aktivně, v úvodu se usadili v útočném pásmu, ale do první velké šance se dostal ve třetí minutě sparťan Koreis, který nadvakrát Štěpánka bekhendem nepřekonal. Slušně zaplněná Tesla Aréna se dostávala do varu, protože domácí hned třikrát za sebou šli na trestnou lavici. Hosté ale početní výhody nezužitkovali. Stejně tak se nevedlo ani Spartě při více než tříapůl minutové výhodě po Hruškově nebezpečné hře vysokou holí.

Na góly se čekalo až do druhého dějství, protože v úvodním se hrálo bez velkých šancí a pokusy z dálky oba brankáři bez potíží pohlídali. Po 92 vteřinách po přestávce se ale už radovali sparťanští příznivci. Tonovu střelu ještě Štěpánek vyrazil, ale po Cunikově pokusu už protlačil kotouč za záda reprezentačního gólmana Výborný. Ve 28. minutě nejprve na Štěpánka nevyzrál Broš a z protiútoku Vítkovice vyrovnaly, když Kvapilovu přihrávku od mantinelu usměrnil z mezikruží za Přikryla Francouz Treille.

Sparta ale brzy strhla vedení zpět na svou stranu. Koreis ještě neuspěl, ale pak vybruslil po narážečce s Ručinským z pravé strany nepokrytý Netík a blafákem do forhendu poslal svůj tým podruhé do vedení. V 33. minutě navíc Ručinský přesměroval při Sičákově vyloučení Vykoukalovu střílenou přihrávku do vítkovické sítě a bylo to už 3:1. V 38. minutě potrestal Barinkovo vyloučení ještě Broš, který byl po Ručinského přihrávce z rohu sám před Štěpánkem.

V 45. minutě mohl ještě zvýraznit vedení při vlastním oslabení po chybě hostů Langhammer, ale v sólu Štěpánka mezi betony neprostřelil. Za minutu se radovali hosté, když Jurečkovu střelu tečoval Selingr, který se objevil v sestavě až v reakci na nepříznivý vývoj. Sparta si ale bezpečně hlídala výhru a náskok mohli ještě pojistit Broš, Netík či Výborný při přečíslení s Tonem.

Jelikož šance nevyužili, dali ještě hostům naději. Vítkovičtí hráli po vyloučeních Koreise a Hanzlíka pět minut před koncem dokonce 39 vteřin v pěti proti třem, zkusili i power play, ale Sparta odolala. Výsledek dovršil 74 vteřin před koncem při další hře bez brankáře hostů Ton.

Rozhodlo se až v prodloužení
Téměř vyprodaná Werk Aréna hostila čtvrtfinále play off po dvou letech a Oceláři v ní zahájili zápas mohutným náporem, který umocnila přesilovka z první minuty. Tři zajímavé šance ale zůstaly nevyužity a hosté se pomalu začali osmělovat. Několik závarů vyřešila třinecká defenziva nesmírnou obětavostí, střelu Jillsona zastavil brankář Hamerlík betonem, v početní výhodě promáchl u tyčky Kolář.

Podobně si na druhé straně počínal i Tomas a hosté z následného protiútoku udeřili: Pivko si se Sýkorou rychle vyměnili kotouč a pardubický kanonýr otevřel skóre. Ještě do přestávky Východočeši o vedení přišli. Nenápadná Kohnova střela od levého mantinelu i s přičiněním clonícího Bonka, který v první formaci Třince vystřídal Polanského, prošla brankáři Haškovi nad vyrážečkou.

Více než polovina druhé části se odehrála v režii Pardubic, kterým k tomu pomohly tři přesilové hry a rychlý gól Havíře. Hostujícího obránce třinecká defenziva nestačila při rychlém protiútoku mezi kruhy pokrýt a ten to potrestal střelou na vyrážečku.

Hosté mohli vzápětí zvýšit, ale prudkou přihrávku netrefil před brankou osamocený Rákos a Kočího pokus od modré skončil na tyči. Přesto se Východočeši dočkali, když v přesilové hře napřáhl od modré čáry Sýkora a puk zapadl přesně k pravé tyči. I dvoubrankové manko Oceláři umazali. V obou případech zapomněla obrana hostí před Haškem soupeřova útočníka a Peterek v oslabení i Bonk v přesilovce se nemýlili.

Závěrečná třetina začala stejně jako druhá. Pardubice z prvního útoku skórovaly, když po osmi sekundách Koukalovu přihrávku zpoza branky zužitkoval Kolář. Pardubice pak vsadily na bránění těsného výsledku, což se jim až do závěrečných minut dařilo. Do té doby Východočeši dokázali Oceláře neutralizovat, jediné nebezpečí jim připravil Seman, jehož střelu zlikvidoval reflexivním zásahem Hašek.

Z varování se Východočeši nepoučili, osamocený Peterek přesně nezakončil, Růžičkovu střelu při závěrečné power play ztlumil Hašek. Gólovou pojistku odmítl Pineault, který netrefil prázdnou branku, a to se Pardubicím vymstilo. V závěrečných sekundách poslal zápas do prodloužení Bonk, ke kterému se odrazila od zadního mantinelu nepřesná střela Baleje. Následné prodloužení ale trvalo jen dvě a půl minuty, než bleskový útok přesně zakončil Koukal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!