Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté načali generálku skvěle, s Jágrem v sestavě udolali Švédy

Sport

  18:21aktualizováno  19:26
STOCKHOLM - Čeští hokejisté i s hvězdným Jaromírem Jágrem v sestavě vstoupili vítězně do Oddset Hockey Games ve Stockholmu, když zdolali domácí Švédsko 3:2. O tříbodovém zisku a posunu na druhé místo průběžné tabulky Euro Hockey Tour rozhodl ve 47. minutě Jakub Petružálek. Další zápas na turnaji, který je generálkou na mistrovství světa v Minsku, čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky v sobotu od 16:00 proti Rusku.

Jaromír Jágr v zápase se Švédskem foto: ČTK/AP

Češi nastoupili bez obránce Jordána, který má problémy s kolenem. Vstup do utkání vyšel Růžičkovu týmu dokonale a v 15. vteřině vedl. Jágr přihrál za levý kruh Mojžíšovi, který přes clonu hráčů prostřelil Nilssona. Vzápětí šel ale pykat Zámorský a Švédové vyrovnali díky Backlundově dorážce.

ON-LINE SLEDUJTE ZDE

Na druhé straně se dostal do šance Rolinek, Švédové se pak ubránili i ve dvou oslabeních. Salák musel řešit příležitost Ericssona po Hudlerově ztrátě puku a Klasenovu možnost. Češi se také bránili při dvou švédských přesilovkách. V té první málem ujel Zaťovič, ale neměl rychlost. V následující už unikl Vondrka, ale byl při zakončení faulován a Nilssona nepřekonal.

Jaroslav Špaček (asistent trenéra Česka):

"Myslím si, že jsme dvě třetiny vůbec nehráli dobře. Bylo tam hodně chyb, hlavně ve středním pásmu a potom v obranné třetině, kde jsme nechávali volné hráče mezi kruhy. Zkoušeli jsme je napadat na zadním mantinelu a propadali jsme. Jen díky Sašovi Salákovi jsme udrželi dobrý výsledek. My jsme vždy vedli a Švédové jen dotahovali, což je taky důležité, vytvořili jsme tím na ně tlak."

Švédové ve 23. minutě zaváhali v defenzivě, na modré čáře zapomenutý Zaťovič ujel z levé strany a střelou na lapačku vyzrál na Nilssona. Odpovědět mohl osamocený Hjalmarsson, Salák musel krýt i Ericssonovu teč. Oba týmy pak několik minut nepouštěly soupeře do šancí, ve 32. minutě se málem do jedné dostal Lundqvist, ale byl faulován Rolinkem.

V přesilovce vyrovnal Nygren, jehož nahození prošlo za Saláka přes hradbu děl. Češi mohli odpovědět, do střelecké pozice se prosadil Gulaš a pak dvakrát prověřil Nilssona Martin Růžička. V 39. minutě unikl obraně Švédů Gulaš, ale Nilsson jeho blafák do bekhendu vystihl.

Na začátku třetí třetiny se dostal do střelecké pozice Jágr, pak měl po Kašparově přihrávce šanci Zohorna. Český výběr odolal při Mozíkově vyloučení a dostával se do dalších šancí. Pokus Zámorského ještě Nilsson chytil, ale ve 47. minutě na něj jel z levé strany Petružálek a blafákem do forhendu dostal svůj tým potřetí do vedení.

Při Hudlerově trestu se snažil vyrovnat Klasen, při dalším náporu neměli domácí přesnou mušku. Ekholmův nebezpečný pokus vytěsnil vyrážečkou Salák. Odolal i při závěrečném tlaku domácích, který ještě umocnil Mozíkův trest a power play.

Turnaj Oddset Hockey Games ve Stockholmu

Finsko - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Komarov (Hietanen, Mantylä), 37. Kontiola (Hietanen, Lehterä) - 59. Kuljomin (Ovečkin). Rozhodčí: Hodek, Pešina (oba ČR) - Suominen, Puolakka (oba Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. Diváci: 11.675.

Švédsko - Česko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Backlund (Lindström), 33. Nygren (Möller, Backlund) - 1. Mojžíš (Jágr), 24. Zaťovič (Krejčík, Salák), 47. Petružálek (Kolář II). Rozhodčí: Romasko, Anisimov (oba Rus.) - Dahmén, Wernström (oba Švéd.). Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 5475.

Česko: Salák - Kolář II, Mojžíš, Zámorský, Vitásek, Mozík, L. Kovář, Krejčík - Jágr, Hudler, Rolinek - Martin Růžička, Klepiš, Vondrka - Petružálek, T. Nosek, Gulaš - Kašpar, T. Zohorna, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!