Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté zaskočili Švédsko. Teď chtějí porazit i Finy

Sport

  15:10
STOCKHOLM - S touhou navázat na úvodní úspěch se Švédy a přerušit tak zároveň sérii porážek s nejbližším sokem na Švédských hrách půjdou čeští hokejisté do sobotního utkání s Finskem. Kouč Alois Hadamczik dá prostor dalším hráčům ve výpravě, mezi tyčemi ale chce znovu spoléhat na hrdinu čtvrtečního zápasu Tomáše Pöpperleho.

Čeští hokejisté slaví vítězství. Zaskočili na Švédských hrách domácí tým a teď chtějí porazit i Finy foto: Reuters

Finové na úvod turnaje na rozdíl od českého výběru prohráli, když na Olympijském stadionu v Helsinkách podlehli pod širým nebem Rusku 0:2. V posledních čtyřech ročnících turnaje to byli ale právě oni, kdo měl v soubojích s Čechy navrch. V roce 2008 deklasoval tým Suomi svého soupeře 6:1, následně pak slavil výhry 5:3, 4:1 a loni 3:2 v prodloužení.

Kouč Hadamczik ale věří, že podobným způsobem, jako se podařilo zaskočit Švédy, by mohli jeho svěřenci uspět i v druhém dílu severského souboje, čímž by šli do posledního zápasu s Ruskem se slibnou nadějí na celkové prvenství na turnaji. Ten čeští hokejisté od doby, kdy je součástí série Euro Hockey Tour, ještě nevyhráli.

"Finové budou (oproti Švédsku) možná ještě více útočit, budou hodně bruslit. Musíme se vyrovnat s nasazením a agresivitou," řekl novinářům Hadamczik. "Když se vyrovnáme s tím, tak máme své zásady, a když je budeme dodržovat, jak jsme si řekli, věřím tomu, že budeme hrát dobrý zápas," doplnil.

Branku bude znovu hájit Pöpperle

Přestože ne všechno se ve vítězném souboji se Švédskem povedlo, trenér národního týmu hledí spíše dopředu. "Na negativní věci už nevzpomínáme. Vyhráli jsme a teď už koukáme co a jak do dalšího zápasu," uvedl Hadamczik.

V brance bude spoléhat znovu na Pöpperleho, který se proti Švédům předvedl ve vynikající formě a především jeho zásluhou se mohl český tým radovat z výhry 2:1 po nájezdech. "Poslední utkání s Ruskem pak odchytá Jakub Kovář bez ohledu na to, jaký bude (v sobotu) výsledek," nastínil své plány s vytížením gólmanů Hadamczik.

Předpokládaná sestava Česka

Pöpperle - Kutlák, Barinka, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II - Irgl, P. Nedvěd, Hubáček - Kašpar, Kreps, Rolinek - Klepiš, Jan Kovář, Vondrka - Kolář I, Koukal, Průcha - Netík, Novotný.

"Udělali jsme ale některé změny v sestavě, aby i další hráči dostali možnost se prezentovat," připomněl trenér. Hrát chce na sedm obránců, i proto, že dva ze zadáků mají lehká zranění. "Tak uvidíme, jak dlouho v tom utkání vydrží," vysvětlil Hadamczik. Místo Jiřího Novotného dá prostor Janu Kovářovi, namísto Tomáše Netíka nastoupí od začátku Lukáš Kašpar.

Zápas začne v poledne, přímým přenosem ho vysílá ČT4. O dalších 24 hodin později Češi své vystoupení na turnaji uzavřou duelem proti Rusku.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...