130 let
Slovensko - Česko.

Slovensko - Česko. | foto: ČTK

Hokejisté opět nestačili na Slováky a utekla jim obhajoba triumfu

Sport
  •   21:18
BRATISLAVA - Čeští hokejisté prohráli podruhé za sebou v přípravě na mistrovství světa se Slovenskem, tentokrát v Bratislavě 0:3. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika tak neobhájili loňský triumf v seriálu Euro Hockey Challenge, jehož byl duel součástí. Nejvíce bodů v sérii šesti zápasů získalo Švédsko.

Oba trenéři udělali oproti čtvrtečnímu souboji několik změn v sestavách. V české brance dostal šanci Salák, v obraně nastoupili Voráček, Kubát a v útoku Sekáč, Roman, Svačina a Pech.

Slovensko - Česko 0:3

Branky a nahrávky: 22. Bartek (Surový, Ölvecký), 43. L. Hudáček (Kukumberg), 60. Surový (Bartek). Rozhodčí: Baluška, Jonák - Výleta, Ševčík. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 9980.

Slovensko: Janus - Švarný, Sersen, Jurčina, Vydarený, Sloboda, Mihálik, Ďaloga, Mezei - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový - Haščák, Daňo, Šťastný. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

ČR: Salák - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Kolář II, Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Seláč - Vondrka, Vrána, Hertl - Gulaš, Pech, Koukal - T. Rachůnek, Roman, Svačina. Trenér: Alois Hadamczik.

Úvod duelu patřil domácím, kteří hýřili aktivitou a Salák si během dvou minut připsal pět zákroků. Čisté konto ale udržel. Na české straně se v útoku ukazovali zejména Pech a Gulaš, pozorného Januse ale nepřekonali.

Neprosadila se ani Vránova formace s Hertlem a Vondrkou, která se od začátku jako jediná dokazovala prosadit v útočném pásmu.

Na přelomu první a druhé třetiny český tým nevyužil první přesilovou hru a krátce po jejím skončení inkasoval. Přesnou Surového přihrávku od mantinelu před branku zužitkoval Bartek. Zvýšit vedení mohli Šťastný, Daňo nebo Hudáček, Salák ale podruhé neinkasoval.

Domácí byli aktivnější, ale v poslední pětiminutovce druhé části se připomněli i hosté. Svačina ale nemířil přesně, Irglovu střelu Janus vyrazil a neprosadili se ani Koukal s Vampolou nebo Novotného formace.

Nástup do závěrečné třetiny ale opět patřil domácím, kteří ho nakonec proměnili i ve druhý gól.

Kukumbergovu střelu i Bližňákovu šanci ještě Salák zneškodnil, ve 43. minutě se ale po samostatné akci prosadil Hudáček. Přešel přes Mojžíše, který byl s Kolářem na ledě i při prvním inkasovaném gólu, a jeho zakončení prošlo Salákovi mezi betony.

Na ledě se poté začalo lehce jiskřit a hned třikrát putovali na trestnou lavici hráči za vzájemné šarvátky. V 55. minutě mohl duel zdramatizovat po Hertlově přihrávce zpoza branky Kolář, Janus ale střelu chytil. V poslední minutě se hosté rozhodli riskovat bez brankáře a Surový zpečetil výhru.

Český tým tak potřetí za sebou se Slovenskem vedeným koučem Vladimírem Vůjtkem prohrál.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz