Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čtvrtfinále play off: Zlín udolal Brno v prodloužení, první výhru má i Sparta

Sport

  20:51aktualizováno  21:59
Hokejisté Zlína zvítězili v úvodním čtvrtfinále play off extraligy v Brně nad domácí Kometou 3:2 v prodloužení. O výsledku rozhodl po 46 sekundách nastavení Zdeněk Okál. Sparta měla mnohem snadnější cestu k úspěchu: Hradci dala v každé třetině jeden gól, přičemž žádný neinkasovala.

Útočník Brna Hynek Zohorna se tlačí před branku Zlína. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Berani nenaplnili předpoklady Komety, že svou taktiku v repríze loňského finále postaví na zatažené obraně s pokusy o brejky. Naopak se do protivníka pustili s nečekanou vervou a odvážným útočným pojetím hry.

Hlasy trenérů

Vladimír Kýhos (Brno): „Na výkonu obou týmů byla patrná po desetidenní přestávce nerozehranost. Na nás se projevila v úvodu zápasu také nervozita. Soupeři jsme nabídli pár možností ke skórování. Postupně jsme začali hrát lépe. Zlín jsme zatlačili, z toho vyústil první gól. Ve druhé třetině jsme pokračovali v dobrém výkonu. Ale i když jsme hráče upozorňovali na protiútoky Zlína, tak jsme udělali dvě zásadní chyby a po nich dostali dva góly. Je potom těžké hrát proti Zlínu, když získá náskok. Kombinuje jednoduše, dobře brání. Dnes jsme udělali hodně chyb v naší třetině, kdy jsme nedokázali vyhodit puk. Viz poslední branka, kdy jsme dostali gól v prodloužení. Měli jsme puk na hokejce a nevyhodili ho. Je to začátek série a kluci se z toho dostanou.“

Juraj Jurík (Zlín): „Byl to klasický úvodní zápas série play off. Spíše vynikal boj než hokej. Hráči měli spoustu sil. Jenže byli nerozehraní, což se projevovalo ve spoustě nepřesností. Dobře jsme vstoupili do zápasu, patřilo nám úvodních deset minut. Bohužel jsme v nich nedali gól. Potom se Kometa nadechla a dala první branku. I když byla pro nás smolná, tak vyústila z tlaku soupeře. Od druhé třetiny se hra srovnala. Po vyrovnání jsme šli za pár vteřin do trháku, což bylo z hlediska dalšího vývoje zápasu důležité. Mohli jsme se více zaměřit na obranu. Vyčkávali jsme na soupeře, který se musel tlačit do útoku. Snažili jsme se výsledek pohlídat. Měli jsme příležitosti, které jsme neproměnili. Jedenáct vteřin před koncem jsme dostali smolný gól, kdy se od nás odvrátilo štěstí. Ale hokejový pánbůh nám vše vrátil v nastaveném čase. I když to bylo také o štěstí.“

Brňany to zaskočilo a nechali se zatlačit do defenzivy. I když se hrálo před Čiliakovou brankou, kromě územní převahy se Zlín k vážnější střelecké šanci nedostal.

Kometa postupně srovnala krok, důsledným napadáním soupeře si vytvořila tlak a také mnohem častěji zaměstnávala brankáře Štůralu, který však většinu střel ze střední vzdálenosti s přehledem pochytal. Skulinku ve zlínské obraně našel až ve 14. minutě Čermák, který přízemní střelou k tyči dal první gól.

Kometa pokračovala v úvodu druhé třetiny v útočném pojetí, Zlín se snažil oplácet stejnou zbraní. V 29. minutě při první přesilovce v utkání po vyloučení zlínského zadáka Žižky neproměnil vyloženou šanci najíždějící obránce Malec, který netrefil volnou polovinu branky.

Hned po návratu z trestné lavice Žižka využil zaváhání brněnského obránce Ptáčka a střelou pod horní tyč vyrovnal. O 18 sekund později domácí Kováčik srazil ujíždějícího Vlacha, který z trestného střílení dostal Zlín do vedení.

To Kometu zcela vyvedlo z míry. Její hra začala být chaotická a hlavně bezradná v přechodu středního pásma, které Zlín dokonale utěsnil. Berani zjednodušili hru, zaměřili se na precizní defenzivu a protivníka nepouštěli ke střelám.

Kometa v poslední minutě třetí třetiny zkusila hru bez brankáře, tu jí ještě vylepšila přesilovka při vyloučení zlínského Říčky za vyhození puku za mantinel.

Dvanáct sekund před koncem Vojtěch Němec využil početní výhodu a vyrovnal, prodloužení však netrvalo ani minutu a skončilo zlínskou radostí z vítězného gólu.

Sparta dala dva góly v přesilovkách a jeden v oslabení

Sparta i Hradec se na úvod play off zaměřily zejména na pozornou defenzivu, i tak se ale v Holešovicích hrál rychlý hokej. Více práce měl hostující brankář Kacetl, jehož jako první výrazněji vyzkoušel Réway, jednička Východočechů byla ale připravena.

Hlasy trenérů

Zdeněk Moták (Sparta): „Chtěli jsme do série vstoupit s pokorou ke kvalitám soupeře a podat i sebevědomý výkon, což se nám ve všech třetinách dařilo. Byli jsme koncentrovaní, zodpovědní a vítězství jsme si zasloužili. Výborné je, že Filip Novotný udržel nulu. Slavit vítězství můžeme ale maximálně deset minut, teď už se musíme koncentrovat na další zápas. Je to pouze 1:0 v sérii.“ 

Peter Draisaitl (Hradec Králové): „Pokud chceme v sérii něco uhrát, tak se o to budeme muset porvat trochu jinak. Hokej v play off je krásná věc, ale z naší strany to dnes s play off hokejem nemělo nic společného. Zápas musíme hodit do kýble, pokud budeme takhle pokračovat, jsme za týden hotoví. Proč nám to dnes nevyšlo, vysvětlovat nepotřebujeme. Vím, že takhle hrát nemůžeme. Musíme najít řešení a najdu ho.“

V 9. minutě byl vyloučen Forman a Hradec měl k dispozici přesilovou hru. Nevyužil ji ale ke vstřelení branky, naopak hosté inkasovali. Pospíšilovu chybnou rozehrávku využil Sabolič a otevřel skóre. Druhý gól Sparty mohl v následné početní výhodě vstřelit Kumstát, Kacetl však jeho šanci zlikvidoval.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil Mountfield s přesilovou hrou a i díky tomu si vytvořil převahu, která pokračovala i při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Vyrovnat mohl v další přesilovce Pláněk, jeho tečovaná střela však skončila těsně vedle levé tyčky. Jankovu střelu později pokryl Novotný.

Sparta se v přesilovkách dlouho trápila a nepotvrzovala, že byla v této herní činnosti nejlepší v základní části extraligy. Při Kudrnově vyloučení se ale rozhodl vystřelit Polášek a jeho pokus skončil za Kacetlovými zády.

Při Pilařově vyloučení měl šanci zvýšit vedení Sparty Kumstát, brejk ale ideálně nezakončil. Když poté nevyužil šanci Kudrna, udeřili opět Pražané. A opět v přesilovce: důraz na brankovišti osvědčili Cingel s Hlinkou, Kacetlovy protesty byly marné.

O osudu utkání bylo rozhodnuto, na ledě se ale začalo jiskřit a narůstal počet trestů. Zejména na straně hostů.

Marek Čiliak chytá v play off ve vynikající formě.
Útočník Brna Hynek Zohorna se tlačí před branku Zlína.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápasy

HC Kometa Brno - PSG Zlín 2:3p (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 14. L. Čermák (J. Káňa II, Vágner), 60. V. Němec (Koreis, Kováčik) - 31. Žižka (Marušák, Čajánek), 31. Roman Vlach z tr. střílení, 61. Okál (Marušák, Leška). Rozhodčí: Hejduk, Šindler - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 0:3. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Sabolič, 36. Polášek (J. Hlinka, Réway), 48. Cingel (J. Hlinka). Rozhodčí: Hodek, Hradil - Jiří Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7724. Stav série: 1:0.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!