130 let

Souboj u hrazení. Jiří Zeman (vlevo) a Rudolf Huna. | foto: MAFRA - Adolf Horsinka

Extraligové dohrávky: Vítkovice opět padly, Plzeň zvítězila v Liberci

Sport
  •   19:38aktualizováno  21:27
PRAHA - Hokejová extraliga měla v úterý na programu dvě dohrávky 10. kola. A v obou případech se radoval hostující celek. Vítkovické trápení podtrhl Litvínov, jenž na ostravském ledě vyhrál 3:2 gólem z poslední minuty. Slaví také Plzeň, jenž uspěla pod Ještědem 2:1.

Prohrami stíhané Vítkovice vrátily do sestavy zkušené Burgera i Stehlíka, na které v posledních dvou kolech nezbylo místo, a za další porážku mohly nadávat jen a pouze vlastní neschopnosti dát gól. Domácí měli jen v úvodní desetiminutovce čtyři šance, které měly skončit brankou.

Zákrok! Litvínovský brankář Pavel Francouz likviduje střelecký pokus.
Pavel Písařík (vlevo) z Litvínova a Lukáš Kucsera.
Václav Pletka kličkuje před brankářem Lašákem.
Souboj na ledě. Martin Bakoš (vlevo) a Ondřej Kratěna.

Snad jen Huna se v první minutě dostal s pukem až příliš blízko před Francouze, který mu zmenšil palebný úhel. Při ráně aktivně hrajícího Tomiho už litvínovskému gólmanovi pomohla i náhoda, když ho rána z mezikruží zasáhla přímo do hrudi.

Hlasy trenérů

Peter Oremus (Vítkovice): „Odehráli jsme dobré střetnutí. Vytvořili jsme si tlak, dva góly jsou ale asi málo. Bohužel minutu a deset sekund před koncem udělá Kovář neskutečný faul a dá se vyloučit. To rozhodlo o zápase, tím pádem jsme přišli o body.“

Radim Rulík (Litvínov): „Dneska to rozhodl Pavel Francouz. Domácí měli daleko více střel než my a to, že jsme se drželi ve hře, byla jeho zásluha. Pořád jsme vedli a nakonec se k nám v závěru přiklonilo štěstí. Měli jsme jen jednu přesilovku v zápase a využili ji. Bylo to vyrovnané utkání, které, jak jsem řekl, rozhodl náš brankář.“

Nešťastníkem první části byl ale Huna, který po nájezdu v přečíslení trefil pouze Francouzovu vyrážečku a pak ještě zcela sám před bránou volil zbytečnou přihrávku na obsazeného Svačinu.

Domácí dostihl úplný zmar v 16. minutě, protože gólman Šindelář si nohou srazil za záda Lukešovu přihrávku zpoza branky. Zaskočeného soupeře pak druhé újmy na skóre ušetřil Ručinský, který minul prázdnou klec za ležícím Šindelářem.

To už hráli Ostravané bez Húževky, který po ráně pukem utekl s obličejem zalitým krví na ošetřovnu a patrně se zlomeným nosem zápas dosledoval v civilu. Kombinované čtyři útoky už ve druhé části neměly tolik možností.

Litvínov důkladněji bránil, ale za píli byli domácí nakonec odměněni ve 29. minutě: Huna si u tyčky počkal na zpětnou přihrávku Svačiny a zblízka přesně doklepl. Jenomže hosté odpověděli znovu díky Lukešovi, který si krásnou stahovačkou vychutnal Šenkeříka a střelou pod břevno i Šindeláře.

Vítkovice v závěru vrhly všechno do ofenzivy. Přečkaly ošemetné situace Majdana s Lukešem, ale pak Severočechy drtily v útočném pásmu. Francouz skvěle lapil ránu Szturce, pak při něm stáli i všichni svatí, když během chvilky Szturc a Kolouch trefili tyčku.

Teprve šest minut před koncem prolomil střelecké soužení v přesilovce Svačina, který prostřelil klubko hráčů před Francouzem. Svačina mohl v další početní výhodě zrežírovat obrat, ale tentokrát výtečný Francouz jeho ránu kryl.

Domácí navzdory solidnímu výkonu stihl v závěru krutý trest. Po hloupém Kovářově vyloučení strhl tři body na stranu Vervy 47 sekund před koncem bombou od modré čáry Kubát.

Výhru Plzně v Liberci zařídil útočník Pletka

Liberecký kouč Čada nemohl nadále počítat s obránci Škoulou, Dernerem a Gřegořkem a útočníky Krenželokem, Jassem či Vlachem.

Hned v úvodní minutě se ocitl v šanci hostující Kubalík, ale zamířil jen do Lašáka. Na druhé straně v šesté minutě připravil Vampola možnost pro Bakoše, který byl sám před Mensatorem, ale zvolil místo zakončení přihrávku do horší pozice.

Hlasy trenérů

Rostislav Čada (Liberec): „Měli jsme horší začátek než soupeř. Nedostatky a chyby v obraně jsme nahrazovali zvýšenou bojovností. Bohužel jsme měli v prvních dvou třetinách šest vyloučených, soupeř dokázal přesilovky využít a vstřelil dva góly. Jak se později ukázalo, tak to rozhodlo o výsledku. Musím náš tým pochválit za bojovnost, velké úsilí o zvrat a velmi pozitivní pokus získat body v domácím prostředí. Mrzí mě, že se nám nepodařilo získat aspoň jeden bod.“

Milan Razým (Plzeň): „Chtěl bych náš tým pochválit, protože jsme dneska odvedli výborný kolektivní výkon od gólmana počínaje po posledního útočníka. Byla vidět v zápase obětavost, využili jsme přesilové hry a tak nějak bychom si naši hru představovali. Samozřejmě Liberec se snažil celý zápas a pak se mu podařilo dát kontaktní branku, takže komplikace v závěru přišla, ale jsme rádi, že jsme vítězství uhájili.“

Pak z mezikruží minul Lašákovu branku osamocený Hollweg, ale následně v desáté minutě se při Voráčkově trestu už skóre změnilo.

Nejdříve v oslabení po přečíslení s Bulíkem nepřekonal plzeňského gólmana Vampola a vzápětí se radovali hosté. Mozík uvolnil Pletku, který byl před Lašákem nepokrytý a po kličce do bekhendu zamířil do prázdné branky.

Domácí přečkali další dvě oslabení po Výtiskově faulu a Vampolově trestu za nafilmovaný pád a ve 24. minutě při plném počtu hráčů na ledě byli blízko gólu opět Indiáni, ale Indrák nedokázal zakončit do odkryté části branky. Při první liberecké početní výhodě prověřil Mensatora Vampola.

Po sérii vyloučení fauloval ve 32. minutě při hře čtyř proti čtyřem v šanci Voráček Pletku, který však nařízené trestné střílení neproměnil. Lašák puk po bekhendové kličce mezi betony v posledních chvíli vykopl. Pletka si ale za tři a půl minuty spravil chuť, když se při trestu Valského prosadil z dorážky po Kadlecově střele.

Liberec se marně snažil smazat ztrátu. Nepomohly mu ani přesilovky při vyloučeních Dvořáka, Lva a Mozíka. Obléhání Mensatorovy branky ke snížení nevedlo. Lašáka naopak ohrozil už v plném počtu Kubalík. Potom neprotlačil kotouč Bakoš. V 56. minutě se už domácí zaradovali, když po Voráčkově ráně dorazil úspěšně Urban. Velkou šanci na vyrovnání spálil Bartek.

10. kolo hokejové extraligy

HC Vítkovice Steel - HC Verva Litvínov 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Huna (Svačina), 54. Svačina (Roman, Zíb) - 16. Lukeš (Majdan, Zeman), 36. Lukeš (Hübl), 60. Kubát (Lukeš). Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:6, navíc Chaloupka a Zeman (oba Litvínov) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4052.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 56. T. Urban (Voráček, Radivojevič) - 10. Pletka (Mozík, J. Sýkora), 36. Pletka (Kadlec, Kratěna). Rozhodčí: Hodek, Fraňo - Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:6, navíc Ulrych (Liberec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 4099.

Tipsport extraliga

TýmZ V VP. PP. P S B
1. HC Oceláři Třinec141101250:1834
2. HC Verva Litvínov13820339:2328
3. Mountfield HK14820437:3028
4. HC Sparta Praha14900545:2927
5. HC ČSOB Pardubice14811439:3327
6. HC Škoda Plzeň14601735:3319
7. BK Mladá Boleslav14504540:4619
8. HC Energie Karlovy Vary14601730:3719
9. HC Olomouc14421738:4217
10. Bílí Tygři Liberec14420834:3916
11. HC Kometa Brno13411732:4415
12. HC Slavia Praha13411727:4115
13. HC Vítkovice Steel14401938:5413
14. PSG Zlín13310926:4111
Autoři: Lidovky.cz, ČTK