Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slavia analyzuje situaci na trenérském postu, uloví Miloše Říhu?

Sport

  15:29
PRAHA - Nečekaný trenérský kalibr loví hokejová Slavia. Klub, který upadl do těžké výsledkové agonie, má podle informací iDNES.cz pozvednout Miloš Říha. Ten by měl nahradit kontroverzního a u fanoušků neoblíbeného Ladislava Lubinu. Jednání však ještě nedospěla do finále.

Miloš Říha. foto: www.khl.ru

I proto majitel Slavie Vladimír Pitter na přímý dotaz ohledně Říhy zareagoval takto: „Odmítám jakékoli spekulace na téma našeho nového trenéra. Tím nadále zůstává Ladislav Lubina spolu s asistentem Josefem Beránkem.“

Jenže o Říhovi se v Edenu hovoří už delší dobu. A ačkoli se to může zdát na první pohled překvapivé, jde o logický krok. Roli totiž hrají pardubické vazby: Pitter je stejně jako Říha spjatý právě s východočeským klubem.

Říha je velké trenérské jméno, které by mělo zaručit úspěch. Pro něj samotného představuje angažmá ve Slavii příležitost ukázat se. Od března, kdy skončil v Omsku, je totiž stále bez práce a tudíž by pro Slavii nemusel být tak drahý. U červenobílých by měl ostatně působit pouze do konce sezony, jelikož stále doufá v návrat do KHL.

Rozhodnutí padne během reprezentační přestávky

Jeho úkol by byl jednoznačný: zachránit Pražany před pádem do baráže. Něco podobného se mu povedlo před dvěma lety, kdy ho povolaly Pardubice, které ze dna tabulky přivedl až do předkola play off. V totéž doufá Slavia.

Zda a kdy se obě strany dohodnou zatím není jisté. Jednání neustále probíhají a definitivní rozhodnutí by podle všeho mělo padnout během reprezentační přestávky, tzn. po 14. prosinci.

„Aktuální výsledky mě určitě nenechávají klidným. Celou situaci analyzuju, nejsem zastáncem ukvapených závěrů, proto si nechávám nějaký čas na další rozhodnutí, co a jak dále,“ říká k tomu Pitter.

Podle zákulisních informací projevil Říha zájem spolupracovat i s Lubinou. Důvodem může být jejich dřívější spolupráce z Pardubic a možná také to, že se za současnou trenérskou dvojici otevřeně postavili hráči týmu. Zůstat by totiž mohl i Beránek.

ČTĚTE TAKÉ

Říha byl v roce 2011 vyhlášený nejlepším koučem KHL, kde vybojoval stříbro s podceňovaným Mytišči. Dále působil ve Spartaku Moskva, Petrohradu a v zmiňovaném Omsku. V Česku kromě Pardubic vedl i Spartu, Zlín a Karlovy Vary. Hodně oblíbený je na Slovensku, kde dvakrát dovedl Slovan Bratislava k mistrovskému titulu.

Slavia po pěti porážkách, při kterých pokaždé inkasovala šest a více gólů, spadla v tabulce až na předposlední místo. Rozklížený tým nutně potřebuje impulz a není vyloučené, že jím kromě nového trenéra budou i hráčské posily.

Autor: