Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kanada otočila na šampionátu duel s Dány a zvítězila 3:1

Sport

  19:13aktualizováno  20:21
STOCKHOLM - Hokejisté Kanady vstoupili do mistrovství světa výhrou nad Dánskem 3:1. Ještě v polovině zápasu ve Stockholmu Dánové vedli, favorit ale dokázal kontrovat a skóre otočil. Dvěma zásahy k tomu přispěl útočník Matt Duchene. Vítěznou trefu si připsala v přesilovce jedna z největších hvězd světového hokeje Steven Stamkos.

Kanadský hokejista Matt Duchene (9) slavý se spoluhráči foto: Reuters

Kanada - Dánsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Duchene (Eberle), 32. Stamkos (E. Staal, Giroux), 48. Duchene (Eberle) - 5. Green (K. Staal, D. Nielsen). Rozhodčí: Brüggemann, Piechaczek (oba Něm.) - Šeljanin (Rus.), Suominen (Fin). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 5577.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Brodie, Harrison, Schultz - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.
Dánsko: S. Nielsen - D. Nielsen, Lassen, O. Lauridsen, Jesper B. Jensen, Mads Boedker, M. Lauridsen, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, Madsen. Trenér: Per Bäckman.

Vyrovnané úvodní dějství končili radostněji Seveřané, kteří na posledních šampionátech dokázali vždy potrápit některého z favoritů. V páté minutě musel za sekání pykat kanadský kapitán Eric Staal a už po 24 vteřinách se vrátil do hry, neboť gólmana Dubnyka překonal pohotově Green. Právě hříšník Staal mohl zanedlouho vyrovnat, jenže dánský brankář Simon Nielsen byl proti. Stejně dopadl i Hall.

Pak se na druhé straně vyznamenal Dubnyk při přečíslení Dánů ve vlastním oslabení. V pokračující přesilovce zamířil Giroux do tyče. Stejně dopadli po změně stran i Dán Madsen a také Stamkos. Dánové s těsným náskokem v zádech odolávali střelecké převaze favorita až do poloviny utkání. V krátkém sledu za sebou přečkali dvě oslabení, ale pár vteřin po skončení druhého z trestů se prosadil Duchene a vyrovnal.

Přišla další přesilovka, z níž stačilo Kanadě 35 sekund a Stamkos poslal svůj celek do vedení. V další šanci neuspěl Skinner. Na začátku 48. minuty se podruhé mezi střelce zapsal Duchene, jemuž pomohla ke gólu výtečná souhra s Eberlem. Definitivně rozhodnout mohl Read, ovšem neuspěl. Dánové i proto sáhli v čase 58:13 k oddechovému času, aby zkusili hru v šesti bez brankáře, kontaktní gól však nedali.

Vše o hokejovém MS 2013

Kanaďané připustili, že se pomalu rozjížděli, ale postupem času se zlepšovali. "Začali jsme zvolna, ale to lze v takovém turnaji očekávat. Ve druhé a třetí třetině už tam byla spousta pozitiv, na nichž lze stavět," uvedl Stamkos. "První třetina byla těžká, ale jakmile jsme nastartovali naše nohy, byli jsme lepší a lepší, jak zápas plynul," dodal další forvard Andrew Ladd.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!