130 let
Nejvyšší hokejová soutěž - O2 extraliga je nezvykle vyrovnaná

Nejvyšší hokejová soutěž - O2 extraliga je nezvykle vyrovnaná | foto: ČTK

Hokejová O2 extraliga je vyrovnaná, zítra může být první i dnes šestá Slavia

Sport
  •   16:03
PRAHA - Vyrovnaný boj o vedení v hokejové O2 extralize pokračuje v úterý 18. kolem a za jistých okolností může jít do čela dokonce i šestá Slavia. I proto, že týmy první šestky nehrají mezi sebou.

Vedoucí Vítkovice se představí na ledě Kladna, druhý Třinec přivítá Kometu Brno a rozjetá Plzeň, která je třetí se stejným bodovým ziskem jako týmy před ní, hostí Mladou Boleslav. Kladno prohrálo tři z posledních čtyř zápasů, v této sezoně se mu však doma vcelku daří a chce to potvrdit i proti Vítkovicím. "Je to těžký soupeř, ale my se musíme pokusit bodovat. Venku nám to nevychází, tak se musíme prosazovat doma," řekl trenér Zdeněk Müller ČTK.

Středočeši mohou doufat i v pokračování tradice, že se jim daří před televizními kamerami. "Zatím vyhráváme, ale tím to asi nebude," pousmál se Müller před duelem, který bude přenášet ČT4. Domácí budou nadále postrádat Procházku, do sestavy se naopak vrátí Toman. Nejistý je start Bělohlava.

Vítkovice (téměř) ztratily náskok

Vítkovice kralují extralize už jen díky skóre. Výrazný náskok se rozplynul v sérii sedmi zápasů, v níž tým urval jediné tříbodové vítězství. "Závěr utkání s Třincem ale ukázal, že mužstvo v sobě má vnitřní sílu, i když se zrovna nedaří. Nemyslím si, že bychom byli v nějakém útlumu, jen jsme pár zápasů nedotáhli. Na Kladně chceme navázat na posledních 25 minut nedělního zápasu," řekl trenér Alois Hadamczik. Zraněni jsou Krenželok, Strapáč, Svačina, Sičák a Barinka.

Poslední Brno se pokusí navázat na úspěch z minulého kola

Třinec má formu a proti Brnu je jasným favoritem. "Podle tabulky to tak je, ale musíme vzít na zřetel, že Kometa během sezony mužstvo doplňuje a zlepšuje se zápas od zápasu. Je tam opravdu dost kvalitních hokejistů, kteří toho mají v extralize spoustu odehráno," upozornil trenér Břetislav Kopřiva. Otazník je u Baleje, který v minulých dnech ležel s chřipkou. Beznadějně poslední Brno se v neděli vzchopilo a po předchozí mizérií opět okusilo radost z výhry. "Vítězství nad Kladnem by nás mohlo nastartovat k trochu lepší sérii. Dokázali jsme si, že hokej hrát umíme. Musíme ale k bojovnosti přidat i preciznost a vyvarovat se zbytečných chyb v obraně, po nichž inkasujeme laciné góly. Pokud se nám to podaří, tak nejsme v Třinci bez šancí," míní brněnský trenér Pavel Pazourek, který bude kromě zraněného obránce Zubíčka postrádat stále Kántora a Puchera.

Plzeňští hokejisté se dostali do herní pohody, čekají Mladou Boleslav, která si drží klidnou 7. příčku

Plzeň se po slabším období, v němž vyhrála jediný ze sedmi zápasů, dostala do velké pohody. Za posledních pět utkání ztratili Západočeši jeden bod.

"Každý tým se snaží na vítězné vlně udržet co nejdéle. My nejsme výjimkou.

Když jsme přivezli body z venku, nechceme je doma ztratit," řekl trenér Milan Razým před soubojem s Mladou Boleslaví.

Mladou Boleslav sice provází výsledkové výkyvy, prohrála čtyřikrát z posledních šesti utkání, ale přesto se stále drží ve středu tabulky na lichotivé sedmé příčce. Z devíti zápasů na soupeřových kluzištích vytěžili svěřenci Vladimíra Čermáka jen osm bodů; poslední jasné prohry na ledě Slavie (1:6) a Třince (1:5) ale dokázali proložit výhrou 6:2 v Liberci. Litvínovu ani změna na trenérském postu nepomohla k posunu v tabulce.

Severočeši jsou stále dvanáctí a více branek než oni dostala jen poslední Kometa. Zásluhu na tom má i debakl 3:9 v Pardubicích, které nyní přivítají doma. "To už je ale zapomenuté. Rozhodla druhá třetina, která nám nevyšla.

Teď to chceme soupeři vrátit a získat tři body," uvedl kouč Jiří Kučera. K případnému úspěchu však musí být Litvínov mnohem produktivnější než v minulém domácím duelu, kdy Slavii nevstřelil ani gól.

Pardubice sice mají na první Vítkovice dvoubodové manko, ale také dva zápasy k dobru. Eaton vystoupal vzhůru díky sedmi výhrám z posledních osmi zápasů, přičemž všechny byly za tři body. "Jsme rádi, že se nám teď daří, ale zpět vůbec nekoukáme. Navíc po té týdenní pauzičce jsme začínali tak trochu znova, je dobře, že to vyšlo za tři body," připomněl kouč Václav Sýkora úterní volno způsobené přeložením zápasu v Karlových Varech na 27.října.

V Litvínově očekává náročný duel. "Přivezli dva body ze Zlína a budou je chtít potvrdit. Litvínov hraje útočně, dokáže si vytvořit spoustu šancí, na to si musíme dát pozor," varoval Sýkora. Karlovy Vary se po sérii tří zápasů venku představí před svými fanoušky proti Zlínu. Západočeši, kteří v neděli v Mladé Boleslavi sice přišli o sérii tří výher, chtějí vylepšit domácí bilanci. V nové KV Areně zatím vyhráli jen tři z osmi duelů. "Musíme doma potvrdit výkony z venku. Víme, že týmy k nám jezdí spíš bořit než tvořit. My se nesmíme přizpůsobovat, ale hrát svou hru. Zlín je známý svou obranou, do útoku moc nepůjdou, spíš čekají na chybu soupeře a případné přesilovky," řekl kouč Josef Paleček. Do sestavy se vrátili Prošek a Skladaný, stále však chybí Čutta a Mucha.

Zlín si v posledních dvou prohraných zápasech na domácím ledě pokazil předcházející slibnou bilanci, která jej vynesla do čela tabulky. "Body, které jsme ztratili na vlastním ledě, bychom rádi získali zpět u soupeřů. V poslední době podáváme slabší výkony, o zlepšení se pokusíme už v Karlových Varech," řekl trenér Zdeněk Venera, jenž v minulosti úspěšně na západě Čech působil. "Vzpomínky se ale začínají postupně smazávat, zápas beru jako každý jiný," uvedl. Postrádat bude zraněného obránce Galvase.

Slavii povzbudila výhra nad pražským rivalem

Slavia půjde do duelu s Českými Budějovicemi povzbuzena vydřenou výhrou v derby na ledě Sparty (3:2). Po pěti vítězstvích ze sedmi utkání mají svěřenci Vladimíra Růžičky ze šesté příčky na dohled i první Vítkovice, na které ztrácejí dva body. Svému nejbližšímu soupeři však mají co vracet, na jihu Čech prohráli první vzájemný duel v sezoně 1:6. Na vysoké vítězství a herní pohodu však může Mountfield nyní pouze vzpomínat. Tým vedený Janem Tlačilem v posledních sedmi utkáních hned šestkrát prohrál, připsal si během této série pouze čtyři body a je až devátý. V neděli podlehli Jihočeši Plzni 1:3. Kouč Tlačil stále nemůže počítat s Mickou, který přišel za Kůrku výměnou ze Slavie. Micka nastoupí kvůli hostování v Havlíčkové Brodě nejdříve 25. října.

Liberci se posledních 10 kol nedaří

Liberec je nejhorším týmem soutěže za posledních deset kol, v nichž vyhrál pouze dvakrát. S čerstvou posilou Pincem v brance sice Bílí Tygři v pátek dobyli led Zlína hladce 4:0, ale v neděli v Pardubicích ztratili naději na bodový zisk pouhých 51 vteřin před koncem základní hrací doby a prohráli těsně 4:5. Spartu doma Severočeši porazili čtyřikrát po sobě. Podruhé proti svému mateřskému klubu si zahraje útočník Hlaváč, jinak hráč švédského Linköpingu.

Sparta zatím nenaplnila očekávání

Sparta má zatím stále velmi daleko k suverénovi, kterým měla podle prognóz před sezonou být. Hlavním problémem Pražanů je malý počet výher v normální hrací době. Svěřenci trenéra Pavla Hynka získali tři body zatím jen čtyřikrát. I proto jim v tabulce patří až osmé místo.

Autoři: ČTK, Lidové noviny