130 let

Hokejista Plzně Nicolas St. Pierre (vpravo) a Petr Leška ze Zlína | foto: Mafra - Dalibor Glück

Plzeň má na dosah zlatý zápis do historie extraligy, Zlín se nevzdává

Sport
  •   9:30
PRAHA - Poslední krůček zbývá udělat hokejistům Plzně k tomu, aby se zapsali nesmazatelným zlatým písmem do historie. Klub založený v roce 1929 dosud na mistrovský titul čeká, nyní ho mají Martin Straka a spol. na dosah - na straně Západočechů je při vedení 3:2 v sérii mečbol.

Zatímco Indiáni mají ještě prostor na případné poslední zakolísání, pro jejich soupeře ze Zlína už by bylo osudové. Ani Berani se však své touhy nevzdávají a jsou plni odhodlání vývoj série zvrátit. "Říká se, že ten poslední krok je nejtěžší, pro nás byl už i ten středeční těžký," připomněl kouč Milan Razým vydřenou výhru 2:1, při níž jeho svěřenci museli dohánět náskok soupeře.

"Víme, že Zlín hraje venku velmi dobře, ukázal nám to už v prvním zápase u nás. Jsme si vědomi, že nás nečeká nic jednoduchého, ta série zdaleka není rozhodnutá," varoval Razým před jakoukoliv předčasnou euforií. Předbíhat událostem odmítl i Straka, který v roce 1992 prožil na vlastní kůži porážku ve finále s Trenčínem a mistrovský titul je pro něho velkou výzvou. "Víme, že poslední bod je vždycky nejtěžší. Vidina toho, že to můžete ukončit, je veliká. A domácí utkání může být maličko svazující; jste doma, chcete to ukončit, poženou vás diváci... Na to se ale musíme vykašlat, musíme jít si za tím svým cílem a držet se taktiky. Věřím, že to zvládneme," prohlásil Straka.

"A když ne, máme na to ještě sedmý zápas ve Zlíně," doplnil s úsměvem. A jak by měl vypadat ideální scénář? "Ideální především bude, až vyhrajeme," odvětil další forvard Jan Kovář.  "Víme, jaký máme cíl. Zatím jsme ho ale nesplnili. Ještě musíme jedno vítězství urvat. "Nevím, jestli to bude o tlaku nebo euforii. Záleží na nás, jak se k tomu postavíme. Musíme se snažit využít toho, že vedeme, a navázat na náš výkon z druhé třetiny posledního zápasu," doplnil Kovář.

V sestavě opět nebude scházet Jaroslav Špaček

Při přetrvávající marodce, která limituje především defenzivu Indiánů, lze očekávat, že v sestavě opět nebude scházet Jaroslav Špaček, olympijský vítěz z Nagana, který v pátém utkání po roce naskočil do soutěžního zápasu, přestože v listopadu ukončil kariéru. Sám se k tomu po zápase stavěl trochu rezervovaně, ale Straka měl jasno. "Musí, on prostě hrát musí," prohlásil kapitán týmu, který je zároveň i generálním manažerem. Zlínští se dostali do nepříjemné situace, přestože měli na své straně vedení 2:1 na zápasy.

Pokud chtějí po domácí prohře nadále pomýšlet na titul, který by slavili po devíti letech, musejí v pátek odvrátit na plzeňském ledě mečbol domácích. "Rozhodně nejedeme do Plzně v poraženecké náladě. Chceme vyhrát a o titul bojovat v neděli na domácím ledě. Musíme se však vrátit ke hře, s níž jsme slavili úspěch ve Vítkovicích i Třinci. Kromě trpělivosti je důležitá kvalitní obrana," uvedl kouč Rostislav Vlach. "Nebude to ale jednoduché, neboť Plzeň hraje velmi dobře," ocenil Vlach, jenž se společně s týmem vydal na západ Čech už dnes po poledni.

Zlín sice poslední zápas v Plzni prohrál, ale v předcházejících pěti duelech play off ve Vítkovicích, Třinci a prvním utkání právě v Plzni Berani vyhráli. "Je pravda, že v sezoně se nám v play off na soupeřových kluzištích daří. Mohla by to být naše nepatrná výhoda i nyní. Musíme k utkání přistoupit tak, že už nemáme co ztratit. Buď ještě vrátíme finále do Zlína, nebo končíme," přemítal nad zlínskými nadějemi Vlach, který zatím není rozhodnut, zda bude pokračovat i v dalším duelu s hrou na tři útoky.

"Při absenci Honejska a Kubiše jsme ztratili naši ofenzivní sílu. Projevuje se to i na počtu vstřelených branek. S jedním gólem můžeme těžko na domácím kluzišti vyhrát. S ofenzivní hrou souvisí i naše nízká produktivita při přesilových hrách v play off," vysvětlil Vlach. "V Plzni jsme ukončili šňůru pěti vyhraných zápasů v play off. Není to náhoda a venku se nám hraje dobře, na hřišti soupeře jsme silní," věří útočník Bedřich Köhler. "Nevím, jestli bude Plzeň pod tlakem, ale musíme ji porazit na jejím ledě. Budeme se snažit dobře bránit střední pásmo, neboť soupeř je silný. Nemůžeme proti němu hrát nahoru a dolů," doplnil jeho spoluhráč Ondřej Veselý.

Plzeň (po základní části 3.) - Zlín (1.)

Začátek: 17:30 (ČT Sport).

Stav série: 3:2.

Výsledky zápasů v sérii: 3:0, 2:3 po sam. nájezdech, 0:3, 5:2, 2:1.

Nejproduktivnější hráči v play off: Jan Kovář 18 zápasů/23 bodů (10 branek + 13 asistencí) - Petr Leška 17/10 (6+4).

Nejproduktivnější hráči týmu v základní části: Milan Gulaš 44/55 (27+28), z aktuálního kádru: Martin Straka 47/54 (15+39) - Petr Čajánek 48/44 (18+26).

Statistiky brankářů v play off: Marek Mazanec průměr 2,04 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 93,36 procenta a dvakrát udržel čisté konto, Adam Svoboda 0 a 100 - Jakub Sedláček 2,53, 92,87 a třikrát udržel čisté konto, Tomáš Štůrala 1,46 a 94,74.

Statistiky brankářů v základní části: Marek Mazanec 2,49, 91,28 a jednou udržel čisté konto, Adam Svoboda 2,68 a 92,11 - Jakub Sedláček 2,52 a 92,14, Luboš Horčička 2,57 a 91,46.

Zajímavosti
- Plzeň útočí na premiérový triumf v extralize. Ve finále hrála jen jednou, ještě ve federální lize v sezoně 1991/92, kdy v boji o zlato podlehla Dukle Trenčín 1:3 na zápasy. Tehdy hrál i plzeňský kapitán Martin Straka.

- Plzeňský útočník Ondřej Kratěna se může stát absolutním rekordmanem české extraligy s osmi tituly. Se sedmi se dělí o prvenství s Jiřím Dopitou a Janem Srdínkem. Kratěna vyhrál v letech 1997, 1998 a 1999 se Vsetínem a v letech 2000, 2002, 2006 a 2007 se Spartou. Navíc vyhrál i finskou ligu s Kärpätem Oulu v roce 2008.

- Z kádru Západočechů mají vedle Kratěny zlato z extraligy také gólman Adam Svoboda (2008 se Slavií), obránci Jiří Hanzlík (2009 s Karlovými Vary), David Havíř (2005, 2010 a 2012 s Pardubicemi) a útočníci Pavel Kašpařík (2000, 2002 a 2006 se Spartou) a Petr Vampola (2001 se Vsetínem). Na první triumf naopak čekají olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z roku 2005 Martin Straka či trojnásobný světový šampion Tomáš Vlasák, který získal klubový titul v Rusku v roce 2004 s Omskem.

- Plzeň v průběhu letošních bojů play off odehrála před svým publikem dohromady devět zápasů s bilancí pěti vítězství a čtyř proher.

- Zlín venku z celkem osmi vystoupení pětkrát vyhrál a třikrát odešel z ledu jako poražený.

- Moravané skórovali jako první ve třech z pěti odehraných utkání. Šlo o poslední tři bitvy série, svěřenci kouče Rostislava Vlacha ovšem z toho k vítěznému konci dovedli pouze jediný zápas.

Autor: ČTK