Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Plzeň vyhrála drama na ledě Slavie 5:4 a je krok od finále

Sport

  21:02aktualizováno  23:18
PRAHA - Hokejisté Plzně mají na dosah postup do finále play off extraligy. V pátém duelu semifinálové série zvítězili na ledě Slavie 5:4, přestože dvakrát prohrávali, a ujali se vedení v sérii 3:2. Před rekordní návštěvou letošních vyřazovacích bojů 12.668 diváků rozhodl 34 vteřin před koncem útočník Tomáš Vlasák.

Slavia Praha - Plzeň. Zleva Martin Straka, střelec Jan Kovář a Ryan Hollweg (všichni tři z Plzně) se radují z gólu foto: ČTK

Hlasy trenérů po utkání

Vladimír Růžička st. (Slavia)
"Zápas byl velice dobrý a napínavý pro diváka. Ale my jsme bohužel udělali poměrně dost chyb v obranném pásmu a soupeř je potrestal. Třikrát se dostal sám před bránu a dal gól, proto jsme nevyhráli. Chyba se samozřejmě nějaká občas udělá, ale když ji soupeř využije, dostane vás trochu dolů."

Milan Razým (Plzeň)
"Série graduje a hraje se velmi dobrý hokej. Znovu se potvrdilo, že kdo vstřelí první branku, ten zvítězí. Vedli jsme 1:0 a mohli přidat druhý gól, což se nepodařilo, naopak Slavia strhla vedení na svou stranu při naší přesilovce. Bylo ale důležité, že jsme ještě ke konci první třetiny dokázali v té samé přesilovce vyrovnat. Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak domácích, přestáli oslabení, i to ve třech proti pěti, ale pak jsme udělali chybu při hře čtyři na čtyři. Zredukovali jsme sestavu na tři útoky, podařilo se nám jít do vedení, ale Slavia opět vyrovnala. A když už to vypadalo, že se půjde do prodloužení, v poslední minutě jsme to zakončili v náš prospěch."

Šesté utkání je na programu ve středu v Plzni. Oba týmy se musely obejít bez distancovaných obránců Komy (Slavia) a Jeřábka (Plzeň), do sestavy hostů už však naskočil jiný hříšník Hollweg. První třetina byla - především ve druhé polovině - hodně divoká. V úvodu našel Kovář Straku, jenž zaváhal s koncovkou. Následně vyrazila na zteč domácí dvojice Poletín - Jelínek, který přečíslení zakončil, gólman Mazanec ho však vychytal.

Ve 12. minutě se tleskalo oběma aktérům zajímavého minisouboje, při němž po brilantní individuální akci zakončoval Žejdl, jenže Mazancova lapačka byla dostatečně rychlá. V 15. minutě spustil gólovou lavinu před přestávkou nenápadnou střelou přes obránce Kovář. O chvilku později se celé dvě minuty hrálo ve čtyřech na obou stranách, což Pražanům ani trošku nesedlo a dostali se pod velký tlak. Osamocený Kratěna ovšem s blafákem do bekhendu na Furcha nevyzrál.

Když už se potrestaní Dresler s Kašpaříkem chystali na led, dostali se slávisté do přečíslení a Mazancem vyraženou Růžičkovu střelu uklidil do branky nekompromisně dojíždějící Hertl. Krátce nato domácí čelili přesilovce, v níž po 26 sekundách vymetl horní růžek Mazancovy branky Jelínek. Bláznivých 63 vteřin ale vzápětí orámoval využitou přesilovkou Pletka a bylo to 2:2. Dění ve druhé části rozproudil záhy svým trestem Straka, slávisté vykombinovali velkou příležitost pro Skokana, Mazanec však puk se štěstím vytěsnil.

Ve 29. minutě Micka netrefil při dorážce před odkrytou brankou skákající kotouč. V následné přesilovce orazítkoval Kadlec ranou od modré čáry tyč. Plzeň musela na minutu dokonce do tří, kouč Pražanů Růžička však po skončení dvojnásobné početní výhodě jen naštvaně zahodil lahev s pitím. Vzápětí už při hře pět na čtyři zopakoval parádní sólo Žejdl, i tento duel však vyhrál Mazanec se svou lapačkou. Domácí šli přesto ještě před přestávkou do vedení, když se při hře čtyři na čtyři trefil parádně pod horní tyčku obránce Kempný.

Ve zpočátku poklidném třetím dějství vyrovnal ve 44. minutě při signalizované výhodě Kratěna a přesně minutu poté tečující Kovář překlopil skóre opět na stranu Indiánů. Dlouho se zdálo, že Slavia už nenajde odpověď, ale Hertl druhým zásahem v utkání v čase 54:00 vyrovnal. Rozhodnutí měli na holi Tomica, který přestřelil, a Skokan, jenže nakonec se radovali hosté. Bývalý slávista Vlasák zakončil St. Pierrovu akci střelou mezi Furchovy betony.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas

Slavia Praha - Plzeň 4:5 (2:2, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 19. Hertl (V. Růžička ml.), 20. P. Jelínek (Kadlec), 39. Kempný (P. Jelínek, Poletín), 54. Hertl - 15. Jan Kovář (Martin Straka), 20. Pletka (Jan Kovář, Kratěna), 44. Kratěna (Pletka), 45. Jan Kovář (Slovák, Martin Straka), 60. Vlasák (St. Pierre). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 12.668. Stav série: 2:3.
Slavia: Furch - Kadlec, Dresler, Kuboš, Kempný, Kolařík, Kučný - Micka, P. Jelínek, Poletín - Skokan, V. Růžička ml., Tomica - Hertl, Alinč, Sklenář - Vrdlovec, Žejdl, T. Doležal. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.
Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, Boháč, Mozík, St. Pierre - T. Sýkora, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Lev, Pletka - Schleiss, Kašpařík, Vlasák - Hollweg, Dvořák, Vampola - od 41. navíc Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...