Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hokejová revoluce. Česká extraliga omladí, chystá změny pravidel

Sport

  7:00
PRAHA - Český hokej má palčivý problém. Ve výchově mladých hráčů stále pokulhává za špičkou: juniorská reprezentace přivezla medaili ze světového šampionátu naposledy v roce 2005 a talentů je poskrovnu. Proto se v hokejovém zákulisí rozběhla diskuse, jak to zlepšit.

Dmitrij Jaškin (vpravo). foto: ČTK

Český svaz ledního hokeje, řídicí orgán dvou nejvyšších soutěží, s profesionálními kluby připravuje změnu pravidel, která by vytvořila větší prostor pro mladé hráče. A to již od příští sezony.

V praxi by to mohlo znamenat, že by každý tým musel do utkání nasadit jednoho hráče do dvaceti let. A aby nedocházelo k tomu, že by nastoupil třeba jen na jedno střídání, zúžila by se soupiska z dvaadvaceti jmen třeba na dvacet. Taková je podle informací Lidových novin jedna z možných variant.

+/- nových regulí

+ Pro mladé hráče je konfrontace s dospělým hokejem velmi prospěšná 

+ Pro kluby to bude ekonomicky výhodnější zápory 

- Pokud budou junioři za ostatními herně výrazně zaostávat, může dojít k poklesu kvality soutěže

Konečnou podobu regulí by svaz společně s kluby mohl oficiálně zveřejnit už koncem února.

"Vedlo nás k tomu srovnání s vyspělou Evropou. Ve Finsku či Švédsku hraje odhadem trojnásobně víc juniorů než u nás," řekl LN ředitel extraligy Josef Řezníček.

Tím by ve dvou ligách dostalo možnost konfrontace s mužským hokejem dvacet osm potenciálních mládežnických reprezentantů. "To by pomohlo trenérům národních týmů," dodal Řezníček. Neznamenalo by to však pro mladíky jisté místo v sestavě. Trenéři by pokaždé mohli nominovat jiného.

Velkou změnou by to bylo třeba pro Třinec či Kometu Brno. Ty v sestavě hráče, který by chystané podmínce vyhovoval, většinou nemají.

"Jsem pro. Žádnému týmu to neublíží a reprezentanti do 20 let budou více vyhraní," prohlásil plzeňský kapitán i manažer Martin Straka. Souhlasí i šéf Vítkovic Petr Husička, i když připouští možná úskalí. "Nechceme pro hráče vstupenku do extraligy jen na základě toho, že bude mladý."

INFOGRAFIKA

Grafika: kde dávají mladým hokejistům jaký prostor

Podzimní analýza ČSLH zkoumala, kde nastupuje kolik mladých hráčů. V Česku jich v úvodních 10. kolech sezony bylo podstatně méně než ve Finsku či Švédsku.

Úpravu reglementu připravuje i člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban. "K této odborné diskusi přistupujeme tak, aby ji všechny zainteresované strany vnímaly jako dobrý krok, který budou dobrovolně plnit. Pokud by to nenašlo podporu, nemělo by to smysl," zdůraznil Ščerban. A kluby téměř jednohlasně souhlasí. "Panuje shoda něco změnit. Zásadně proti nebyl nikdo a jen promýšlíme různé varianty," dodal.

Projekt je připraven na dvě nadcházející sezony, pak se vyhodnotí. Nicméně již nyní se očekává, že kluby ušetří. "Jinak je placený devětadvacetiletý hráč a jinak devatenáctiletý," potvrzuje Husička. Na tuto změnu pravidel však mohou doplatit jiní. Střední generace ze třetích či čtvrtých formací. "Hokejisté ve věku 25 až 28 let," odhadl šéf ostravského celku.

V tom Řezníček problém nevidí. "Kluby samy naříkají na to, že přeplácí obyčejné hráče ze třetích a čtvrtých pětek. Zacílí to přesně na ně. Zabírají místo mladým."

Svaz také doufá, že opadne odliv nadějných hokejistů do zahraničí. Ti neutíkají už jen do zámoří, ale třeba do Švédska, Finska či Maďarska, kde se hraje juniorská KHL. A připravovaná změna pravidel by jim mohla pomoci i v Česku.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč