130 let
Zleva hokejisté Jiří Kučera, Jan Hrbatý a Robert Lang a masér Pavel Křížek byli...

Zleva hokejisté Jiří Kučera, Jan Hrbatý a Robert Lang a masér Pavel Křížek byli 17. prosince v Praze uvedeni do Síně slávy českého hokeje. | foto: ČTK

Do hokejové Síně slávy byli uvedeni Hrbatý, Kučera, Lang i slavný masér Křížek

Sport
  •   17:14
PRAHA - Do Síně slávy českého hokeje byli ve čtvrtek slavnostně uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a Pavel Křížek. Bývalí úspěšní hokejisté i slavný masér Křížek se pocty dočkali krátce před zápasem české reprezentace proti Finsku, který je součástí turnaje Channel One Cup. Síň slávy tak má aktuálně 122 členů.

Třiasedmdesátiletý Hrbatý reprezentoval v 70. letech a svými góly se podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Grenoblu 1968. Na mistrovstvích světa se bývalý hráč jihlavské Dukly dvakrát radoval z bronzu.

Devětačtyřicetiletý Kučera byl v roce 1996 členem reprezentačního týmu, který na šampionátu ve Vídni získal titul a zahájil zlaté období českého hokeje. Plzeňský odchovanec má ve sbírce i čtyři bronzy z MS.

Nejmladším z trojice oceněných hokejistů je čtyřiačtyřicetiletý Lang. Olympijský vítěz z Nagana a Kučerův spoluhráč z MS 1996 byl na olympiádě v Turíně 2006 kapitánem národního týmu, má tak ve sbírce i olympijský bronz. Součástí třetího týmu na ZOH byl i v roce 1992. Lang má za sebou také úspěšnou kariéru v NHL, ve které odehrál včetně play off přes tisíc zápasů.

Robert Lang byl 17. prosince v Praze uveden do Síně slávy českého hokeje.

Masér Křížek bude do Síně slávy uveden v „nehráčské“ kategorii, ve sbírce má však více úspěchů než jednotliví hokejisté. Byl totiž členem realizačních týmů na zlaté olympiádě v Naganu i na šesti světových šampionátech, které Češi vyhráli.

„Je to první masér v historii, jenž se přijetí dočká. Je to legenda mezi maséry. Nejen vynikající profesionál, ale i člověk, který vždy dodal týmu dobrou náladu. Už jen ta čísla... Třicet mistrovství světa, osm olympiád, to nemá snad nikdo na světě mezi maséry, trenéry a dalšími činovníky,“ řekl šéf návrhové komise Síně slávy českého hokeje Dominik Hašek.

Síň slávy byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Před letošním mistrovstvím světa v Praze a Ostravě se dočkala kamenné podoby v Galerii Harfa, sousedící s O2 arenou.

Autor: ČTK