130 let

Slavia Praha - Hradec Králové. Petr Jelínek ze Slavie zakončuje před Pavlem Kantorem z Hradce | foto: ČTK

Slavia drží neporazitelnost. Hradec Králové udolala až v prodloužení

Sport
  •   19:48aktualizováno  20:39
PRAHA - Hokejisté Slavie si i ve čtvrtém kole extraligy udrželi neporazitelnost a vedení v tabulce, když porazili Hradec Králové 2:1 v prodloužení. Zápas rozhodl gólem v přesilové hře 16 sekund před koncem nastavení Petr Jelínek.

Hlasy trenérů po utkání 4

Vladimír Růžička (Slavia)
"Byl to vyrovnaný zápas. My jsme měli dobrou druhou třetinu a Mountfield hrál velice dobře ve třetí části, kdy jsme se pořádně nedostali z pásma. My jsme přestali hrát, soupeř nás zatlačil a zaslouženě vyrovnal. Nerozhodný výsledek po 60 minutách byl spravedlivý. V prodloužení jsme měli štěstí, dostali jsme výhodu přesilovky a využili ji. Z naší strany je to pořád stejné, půl zápasu hrajeme dobře a půl ne. Pořád se musíme zlepšovat a není to stále takové, jak bychom chtěli. To, že vedeme extraligu, je i o štěstí. Dvakrát jsme vyhráli na penalty nebo v prodloužení a v obou případech jsme mohli i prohrát."

Peter Draisaitl (Hradec Králové)
"Odehráli jsme zde docela dobrou první třetinu. Poté jsme z důvodů, které zatím neznám, absolutně přestali hrát a mohli jsme být rádi, že jsme prohrávali jen 0:1. Za to, že se nám podařilo vyrovnat a získat bod, můžeme být rádi. Hra vypadala jinak. Byl to jeden ze zápasů, kdy nevíš, jestli se máš se zisku bodu těšit. Celých šedesát minut jsme nehráli hokej, jaký bychom měli, abychom zde mohli získat tři body. Franta Ptáček nehrál, protože jsme se mu rozhodli dát volno. V tréninku máme i Kolarze a Janka, kteří ještě nehráli, tak jsme je chtěli vidět v zápase."

"To, že vedeme extraligu, je i o štěstí, které teď máme. Dvakrát jsme vyhráli na penalty nebo v prodloužení a v obou případech jsme mohli i prohrát," řekl trenér Slavie Vladimír Růžička, který ocenil formu brankáře Furcha. "Už před pěti lety, kdy jsem ho dal poprvé do branky, tak jsem mu věřil a jsem rád, že to potvrzuje. Už je vyzrálejší a dokazuje, že je jeden z nejlepších brankářů extraligy. Je to ale teprve začátek sezony a liga je a bude vyrovnaná," uvedl Růžička.

Úvod zápasu nabídl opatrný hokej, ve kterém obě mužstva spoléhala na defenzivu. Do prvních šancí se dostali až v přesilových hrách hosté, Harant ani Tvrdík ale Furcha překonat nedokázali. Podobně si vedli i hráči Slavie, Kantor tak stejně jako jeho protějšek držel čisté konto. Porazil si i v závěru první třetiny s pokusem Bednáře. Při Mertlově vyloučení mohl otevřít skóre Kadlec, Jelínek nebo Holub, ani jeden ale hostujícího gólmana nepřekonal.

Do vedení se domácí dostali v 28. minutě, kdy Kadlecovu přihrávku zpoza branky využil Bednář a potvrdil, že je nejdůležitější součástí útoku Pražanů. Bednář vstřelil svůj čtvrtý gól v sezoně, Kantor inkasoval po 120 minutách. Hradec Králové, v jehož sestavě chyběl rekordman v počtu extraligových startů Ptáček, se snažil vyrovnat. Proti pozorně bránící Slavii se ale hosté dlouho nedokázali prosadit. Ve 47. minutě to zkoušel hned po buly Šimánek, ale neuspěl stejně jako v následné přesilovce Dej, kterého Furch vychytal. Pět sekund po skončení výhody se ale Východočeši přece jen prosadili a Mertl vyrovnal.

"Neměli jsme dobrou druhou třetinu a v kabině jsme si řekli, že musíme přidat. Chtěli jsme vyrovnat, hrát více útočně a podařilo se nám vyrovnat," přiznal Tomáš Mertl, který se stal teprve třetím střelcem v sezoně, jenž pokořil Furcha. Rozhodnout zápas ve prospěch Slavie mohl v 57. minutě po přečíslení dva na jednoho Bednář, Kantora ale podruhé nepřekonal. Zápas tak dospěl do prodloužení. V 64. minutě byl hostům vyloučen Langhammer a domácí toho využili. Šestnáct sekund před koncem rozhodl Jelínek. "Dnes to byl těžce utrápený zápas, utrpěli jsme dva body," řekl Jaroslav Bednář.

4. kolo hokejové extraligy

Vítkovice - Kometa Brno 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. J. Káňa I (Burger), 33. J. Káňa I - 15. Koreis (Burian, Dočekal), 23. Kuboš (Burian, Žižka), 44. J. Káňa II (Jan Hanzlík, Čermák). Rozhodčí: Mikula, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:8, navíc Kempný (Brno) 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 5132.
Vítkovice: Šindelář - Štencel, Barinka, Sloboda, Kudělka, R. Stehlík, Pastor, L. Kovář, Dudáš - J. Káňa I, Burger, Valčák - Huna, Roman, Svačina - Vandas, Húževka, Strapáč - Kolouch, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.
Brno: Trvaj - Kováčik, Jan Hanzlík, Nosek, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - Jenyš, Čermák, J. Káňa II - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Dočekal, Koreis, Burian - Vondráček, Němec, Holec. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Slavia Praha - Hradec Králové 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Bednář (Kadlec, P. Jelínek), 65. P. Jelínek  (Bednář) - 49. Mertl (Červený, Frühauf). Rozhodčí: Šindler, Hodek - Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 2894.
Slavia: Furch - Kadlec, Štich, Kolařík, Holub, Valach, Wharton, Knot - Bednář, P. Jelínek, Tomica - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - Micka, Klhůfek, Krenželok - Stránský, Žejdl, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.
Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Kolarz, Mikuš, Jank, Frühauf, Plášil - Dej, Mertl, Podlešák - L. Květoň, Knotek, Šimánek - Tvrdík, Langhammer, Škoda - Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Pardubice - Rytíři Kladno 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. T. Zohorna (T. Nosek, Benák), 27. Marha (Starý), 33. T. Nosek (Ďaloga, Benák), 58. Benák (T. Zohorna, T. Nosek). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Barvíř, Jindra. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7132.
Pardubice: M. Růžička - V. Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Čáp - P. Sýkora, Kousal, Somík - Cetkovský, T. Nosek, T. Zohorna - Kolář, Marha, Starý - J. Veselý, Číp, Tybor. Trenéři: Venera a M. Říha ml.
Kladno: Cikánek - P. Hořava, Jankovič, Černošek, T. Kaberle, Majeský, Doudera, David Růžička - Eberle, Kuchler, Havlíček - Tenkrát, Patera, Dalecký - S. Treille, Dragoun, Rudovský - Lukáč, Machač, Strnad. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Zlín - Karlovy Vary 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Honejsek (Tesařík, Holík), 50. Valenta (Leška, Balaštík), 59. Čajánek - 17. Flek (J. Látal, Grman). Rozhodčí: Husička, Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:3, navíc Flek (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 3747.
Zlín: Štůrala - Marušák, Valenta, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Kubiš - Ondráček, Čajánek, O. Veselý - Honejsek, Holík, Čech - Okál, Melenovský, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.
Karlovy Vary: Závorka - Bičánek, Šmach, Gulaši, Drtina, Grman, J. Látal, Schusser - Hovorka, R. Hruška, Zaťovič - M. Látal, Balán, Dlouhý - Zucker, Roman Vlach, T. Rohan - Harkabus, Flek, Koblasa. Trenéři: Žemlička a Mlejnek.

Plzeň - Třinec 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Dvořák (Pitule), 51. Pletka (Martin Straka), rozhodující sam. nájezd Kratěna - 32. Zagrapan (Varaďa, Polanský), 43. Varaďa (Peterek). Rozhodčí: Fraňo, Kalivoda - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 5049.
Plzeň: Machovský - Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Mozík, Seman - Duda, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Lev, Pletka - J. Sýkora, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Pitule, Schleiss. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.
Třinec: Hrubec - Hrabal, Linhart, Roth, Galvas, Roupec, Zíb, Krejčí - Martin Růžička, Bonk, Rákos - Gorškov, Polanský, Adamský - Zagrapan, Peterek, Varaďa - Matuš, Marek Růžička, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Piráti Chomutov - Litvínov 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Jaroslav Svoboda (Balej), 60. D. Hruška  (Bartečko) - 13. Lukeš (Kousalík, Hübl), 46. Piroš (Rapáč, Ručinský), rozhodující sam. nájezd Lukeš. Rozhodčí: Jeřábek, Salonen (Fin.) - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:7, navíc Stříteský (Litvínov) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5250.
Chomutov: Hanuljak - Lakos, Malec, Šulák, Pulpán, Kučný, Bartejs, Mazanec - Balej, Bartečko, Jaroslav Svoboda - D. Hruška, Divíšek, Hromas - Hřebejk, Sikora, Šagát - Kaše, Kämpf, Račuk. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Veber.
Litvínov: Francouz - T. Pavelka, Kousalík, Chaloupka, Gula, Zeman, Stříteský - Lukeš, Hübl, Majdan - Trávníček, Hanzl, Martynek - Ručinský, Piroš, Rapáč. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.

Bílí Tygři Liberec - Sparta Praha 6:5 (1:0, 3:3, 2:2) Branky a nahrávky: 11. Bartek (Bulíř), 22. Bulíř (Filippi, Pospíšil), 29. Valský (Pospíšil, Nedvěd), 34. Nedvěd (Vampola), 56. Pospíšil (Bulíř, Filippi), 57. Pospíšil (Nedvěd) - 29. Pech (Kumstát), 31. T. Rachůnek (Piskáček), 37. Buchtele (Sičák), 41. Ton (J. Hlinka, Rolinek), 60. Buchtele (Rolinek, J. Hlinka). Rozhodčí: Hrubý, Wagner - Hejl, Kajínek. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 4362.
Liberec: Schwarz - Hunkes, Ulrych, Voráček, Čakajík, Výtisk, Kolmann, J. Říha - Pospíšil, Nedvěd, Valský - Bartek, Filippi, Bulíř - Jass, Vampola, Víšek - T. Urban, Zacha, D. Špaček. Trenéři: Hynek a M. Černý.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Krejčík, Švrček, Gřegořek - Pacovský, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Klimek - P. Ton, Přibyl, Buchtele - T. Rachůnek, Simon, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Tipsport extraliga

TýmZ V VP. PP. P S B
1. HC Slavia Praha422008:310
2. HC ČSOB Pardubice4202013:68
3. HC Kometa Brno4210110:68
4. HC Škoda Plzeň4210112:88
5. Bílí Tygři Liberec4201111:107
6. Mountfield HK420118:97
7. HC Sparta Praha4200212:96
8. PSG Zlín411119:106
9. Piráti Chomutov410217:105
10. HC Verva Litvínov402118:125
11. HC Oceláři Třinec410128:104
12. HC Vítkovice Steel4101213:164
13. Rytíři Kladno4020211:154
14. HC Energie Karlovy Vary401036:122
Autoři: Lidovky.cz, ČTK