130 let
Sparta Praha - Slavia Praha. Útočník Slavie Tomáš Micka se raduje z gólu

Sparta Praha - Slavia Praha. Útočník Slavie Tomáš Micka se raduje z gólu | foto: ČTK

Hokejová Slavia kvůli úsporám experimentuje, zkouší Lotyše nebo Maďara

Sport
  •   15:13
PRAHA - Přišli o hvězdného kapitána Petra Kadlece a další zkušené hráče, na druhou stranu se jim podařilo udržet kanonýra Jaroslava Bednáře a přivést Tomáše Vlasáka. Právě kolem nich chce hokejová Slavia postavit tým pro příští sezonu.

Ten je však složen převážně z mladých hráčů, proto se vedení snaží najít posily. Poptávka je především po šikovných centrech. Má to však háček: nové trenérské duo Ladislav Lubina, Josef Beránek musí sehnat hodně muziky za málo peněz.

Proto se na zkoušce objevují na první pohled neznámí hráči a mezi nimi naposledy třeba i 30letý maďarský útočník János Vas.

Lídři bodování, ale z horších soutěží

Ve své domovině patřil k velkým talentům, o čemž svědčí, že byl kdysi draftovaný Dallasem na solidním 32. místě, ovšem do NHL se nikdy neprosadil. Přesto je členem maďarské reprezentace, která se v roce 2009 objevila v elitní skupině světového šampionátu ve Švýcarsku. Poslední dva roky strávil ve Francii.

Změny ve Slavii

  • Přišli

Tomáš VLASÁK (Plzeň)
Tomáš MICKA (K. Vary, NH)
Miloslav ČERMÁK (Litoměřice, NH)
Daniel KREJČÍ (Třinec, NH)
Jindřich BARÁK(Skalica, NH)

  • Odešli

Petr KADLEC (Plzeň)
Lukáš KRENŽELOK (Liberec)
Dávid SKOKAN (Hradec Kr.)
Lukáš ŽEJDL (Třinec)
Vladimír RŮŽICKA ml. (Riga)
Petr JELÍNEK (Liberec)
Petr ŠENKEŘÍK (Vítkovice)
Jakub LANGHAMMER (Crimmitschau)

Na testech je i 23letý Lotyš Elvijs Biezais, jenž sice odehrál 39 zápasů v KHL, ale výrazněji se v dresu Dinama Riga neprosadil. Poslední sezonu strávil ve druhé finské lize, kde se potkával s dalším prověřovaným a stejně starým Petrem Stloukalem. Ten hraje na severu Evropy poslední tři roky.

"Trenéři mi řekli: Buď nejlepší a zůstaneš tady. To je logické. Kdo byl někdy na zkoušce, ví, že jinak nemá šanci," řekl někdejší mládežnický reprezentant na klubovém webu.

O šanci bojuje také slovenská dvojice Erik Weissmann, Richard Lelkeš. Prvního čeští fanoušci znají z působení ze Zlína a Vítkovic. 36letý forvard má za sebou podařený ročník ve slovenské extralize, kde ve 43 zápasech nasbíral 57 bodů (21+36). Jestli to však bude stačit na Česko, to se uvidí.

Podobné statistiky měl u našich východních sousedů i 27letý Lelkeš, jenž se s Nitrou dostal až do finále play off. V něm sice nestačil na Košice, ve vyřazovací části byl však neproduktivnějším hráčem svého týmu.

Plzeňští fanoušci dobře znají 30letého Jana Heřmana, jenž však naposledy působil až ve třetí německé lize, kde byl nejproduktivnějším hráčem Chemnitzu.

Obranu má vyztužit Novák

Posledním testovaným je starý známý Jan Novák, který by měl zacelit mezery v obraně - spoléhá se hlavně na jeho střely od modré při přesilovkách. Nahradit Kadlece, jenž zamířil do Plzně, bude ovšem hodně složité. A to do Vítkovic odešel ještě Petr Šenkeřík, zatímco trenéři přivítali jen talentovaného odchovance Daniela Krejčího, jenž se vrátil z Třince.

Jan Novák bojoval v posledních letech proti Slavii zejména v dresu Č. Budějovic.

"Všichni hráči na zkoušku dostanou prostor v následujících zápasech. Záleží jen na nich, jak se o místo poperou," řekl trenér Josef Beránek.

Slavia čeká první přípravný duel 4. srpna v Edenu proti Plzni, hned v úterý následuje utkání s Libercem a dvojici českých soupeřů doplní příští pátek Medveščak Záhřeb. Po těchto duelech by mohlo být jasněji.

"Ztratili jsme pár hráčů z jádra, takže rozhodně nebude nic lehkého je nahradit. Budeme samozřejmě bojovat. Víme, že nás čeká těžká sezona, možná ještě těžší než ta poslední. Ale uděláme všechno, aby to dopadlo co nejlíp," říká kanonýr Bednář.

Autor: