Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Miliardář Speychal prodal Spartu šéfovi klubu a bývalému brankáři Břízovi

PRAHA - Hokejová Sparta mění majitele. Od Sportovního holdingu Praha, který klub ovládal od roku 2012, ji koupil její bývalý brankář a současný předseda představenstva Petr Bříza. Klub to oznámil na svém webu.
  16:15

„Zhruba před rokem jsem od současných majitelů obdržel informaci, že se postupně chtějí stáhnout z veřejného života a svého akcionářského angažmá. Při aktuální znalosti všech detailů fungování a financování celé společnosti jsem se nakonec rozhodl převzít Spartu jako její nový vlastník,“ uvedl Bříza.

Speychalova ČKD přišla o tři největší zakázky, na kterých pracovala

Za Sportovním holdingem Praha stojí miliardář Petr Speychal, vlastník společnosti ČKD Praha DIZ, která je v insolvenčním řízení a je vyšetřována kvůli podezření z daňových podvodů, a ruský podnikatel Jevgenij Myškovskij. Holding v minulosti vlastnil i hokejový klub Lev Praha, který hrál v Kontinentální lize a sídlil stejně jako Sparta v Tipsport areně, nebo basketbalový Nymburk.

Privátní financování

„Jednání o prodeji klubu byla dlouhodobá. Abych mohl realizovat tuto transakci, zajistil jsem pro ni privátní financování,“ řekl Bříza, jenž si zároveň pochvaloval podporu od klíčových partnerů klubu.

„Navíc se nám v tomto období podařilo uzavřít nová strategická partnerství, která Spartě dodají po loňském přesunu do O2 areny další výrazný nárůst finanční stability,“ doplnil. Bližší informace chce zveřejnit na tiskové konferenci před startem extraligy ve čtvrtek 1. září.

Daňová Kobra uštkla hokejového miliardáře. Úřad obstavil majetek Speychalovy firmy

Jedenapadesátiletý Bříza působil ve Spartě až do roku 2006 jako aktivní hráč, následně se hned přesunul mezi funkcionáře a stal se generálním manažerem a následně i předsedou představenstva. Podle Veřejného rejstříku a Sbírky jistin je doposud i členem představenstva Sportovního holdingu.

„Moje majitelská vize se nemění. Naším cílem bude i nadále rozvoj klubu jak po sportovní, tak i společenské stránce. Viditelným rozdílem je fakt, že za Spartou v této chvíli vlastnicky nestojí žádná velká obchodní společnost,“ uvedl Bříza, který zároveň uvedl, že se nebrání „smysluplným jednáním“ o vstupu možných spoluinvestorů do klubu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!