Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hokejová Sparta převálcovala lídra extraligy, v Třinci zvítězila 5:1

Sport

  19:54
TŘINEC - Hokejisté Sparty nedovolili v posledním utkání před reprezentační přestávkou, aby opět narostla jejich ztráta na postupovou desítku do vyřazovacích bojů. Ve 31. kole extraligy zvítězili Pražané na ledě vedoucího týmu soutěže Třince 5:1.

Mladá Boleslav - Sparta (hokejisté Sparty slaví) foto: ČTK

O prvních bodech ve vzájemných zápasech v tomto ročníku rozhodli v prostřední části, kdy se v rozmezí 32. až 38. minuty postupně trefili Radek Smoleňák, Lukáš Luňák a Tomáš Kůrka. Sparta vyhrála venku za tři body teprve podruhé v sezoně.

Třinecká defenzíva nastoupila do utkání bez nachlazeného Krajíčka a v úvodních 10 minutách měla více práce. Při vlastní přesilovce chyboval Bonk, do brejkové situace dva na jednoho se dostali Výborný s Kůrkou, ale druhý jmenovaný hráč ztroskotal na Hamerlíkově levém betonu.

Nepřehlédněte

Aktivitu Pražanů demonstrovaly i nebezpečné pokusy Luňáka a Bartánuse, skóre přesto zůstalo stejné. Pöpperlemu bylo asi nejhůře při ráně Lojka z obranného pásma Ocelářů, kterou nekryl nejjistějším způsobem, odraženého kotouče se však naštěstí pro něho zmocnili jeho spoluhráči.

Miroslav Hořava

Miroslav Hořava (trenér Sparty): "Hráli jsme proti nejlepšímu týmu extraligy a bylo jasné, že můžeme odolat pouze s důslednou obranou. To se nám dařilo, přesto jsme ale byli pod tlakem a hodně nás v klíčových momentech podržel brankář Pöpperle. Důležitý pak byl první gól, který nás uklidnil."

Nicméně od poloviny úvodní části hrozili zejména domácí. Růžička si šikovně vybruslil z rohu kluziště, sparťanského gólmana ale s pukem do branky nedotlačil. Kohnův pokus z nadějné pozice zblokoval Vykoukal, střelu Bonka zastavil Pöpperle pravým betonem. Neúspěšně si počínal i obránce Seman, jehož perfektně uvolnil Varaďa, třinecký obránce ovšem osamocen tváří v tvář sparťanského gólmana nepřekonal.

Prostřední dějství odstartovala šancí první formace Třince, která byla nejnebezpečnější řadou domácích. Poté se už rodily gólovky ze sparťanských hokejek. Ton ještě v samostatném úniku nenašel skulinu mezi betony Hamerlíka, z následné dorážky se neprosadil ani Koreis.

Mezi 32. a 38. minutou už zasadili Pražané lídrovi tabulky třemi údery K.O. Nejdříve skóroval nejlepší střelec hostujícího týmu Smoleňák, který se nejlépe zorientoval po závaru před třineckou brankou a volný kotouč poslal pohodlně do prázdné klece. O druhý direkt se postaral osamocený Luňák a třetí gól přidal z mezikruží Kůrka.

Oceláři v prvním vzájemném zápase prohrávali po 40 minutách o dvě branky a v poslední třetině čtyřmi góly otočili skóre. Nástup do závěrečné části hosté kontrolovali, ale ve 49. minutě gól Polanského přinesl domácím ještě záblesk naděje na opětovný obrat, když nahozený kotouč před branku se po teči sparťanského beka odrazil mezi betony Pöpperleho. I přes další šance na obou stranách se v dalším průběhu trefovali pouze hosté, kteří v závěru utkání ještě dvěma góly zvýraznili své vítězství.

Výsledky 31. kola hokejové extraligy

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 1:5 (0:0, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 49. Polanský (Polák, Peterek) - 32. Smoleňák (Gulaši, Kůrka), 34. Luňák (Y. Treille), 38. Kůrka (Kafka, D. Výborný), 59. Ton, 60. Smoleňák (Broš).

Rozhodčí: Ország, Müllner (oba SR) - Prchal, Kis. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 3604.

HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 2:4 (1:1, 1:3, 0:0) Branky a nahrávky: 10. Dopita (Erat, Hubáček), 24. Kvapil - 11. Melenovský (Sloboda), 24. Zaťovič (Pech, Dobroň), 29. Kumstát, 32. Košťál (Mucha).

Rozhodčí: Hradil, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).

BK Mladá Boleslav - PSG Zlín 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Kubiš (T. Sýkora), 12. T. Sýkora (Rachůnek, Galvas).

Rozhodčí: Jeřábek, Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 2530.

HC Vagnerplast Kladno - HC Mountfield České Budějovice 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Valský (Bělohlav, Látal), 20. S. Treille (Toman), 48. Patera (Bicek, Bělohlav), 55. Bílek (S. Treille, Kalla).

Rozhodčí: Trombík, Mikula - Hlavatý, Pouzar. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2030.

HC Eaton Pardubice - Bílí Tygři Liberec 2:3 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Koukal (Somík, Bartek), 52. Kaberle (Koukal, Kolář I) - 2. Podkonický (Klimenta), 59. Vak (Hunkes, Nedvěd), 65. Čakajík (Klimenta).

Rozhodčí: Blecha, Souček - Bejček, Charvát. Vyloučení: 9:11, navíc Koukal (Pardubice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8855.

HC Plzeň 1929 - HC Benzina Litvínov 3:4 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Vlasák (Straka, Jan Kovář), 38. Duda (Modrý, M. Heřman), 53. Straka (Vlasák, Duda) - 29. Černý (Kubát), 36. Jánský (V. Hübl, Lukeš), 55. Kubát (Lukeš), rozhodující sam. nájezd Jenáček.

Rozhodčí: Fraňo, Polák - Jílek, Jindra. Vyloučení: 5:10. Využití: 3:0. Diváci: 6542.

HC Vítkovice Steel - HC Slavia Praha 7:1 (2:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. Pohl (Trnka, Vrána), 18. Vrána (Punčochář, Pohl), 30. Szturc (Tomas), 33. Ujčík, 39. Tomas z tr. střílení, 53. Ujčík (Barinka), 59. Huna (Barinka, Malík) - 27. Micka (P. Jelínek).

Rozhodčí: Hodek, Hribik - Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:12, navíc Vašíček 5 min. a do konce utkání, Kadlec (oba Slavia) do konce utkání. Využití: 4:0. Diváci: 3340.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...