130 let

Bývalý karlovarský trenér Richard Žemlička | foto: ČTK

Karlovy Vary jako první mění kouče, Žemličku střídá Mlejnek

Sport
  •   23:55
KARLOVY VARY - Prvním odvolaným koučem v novém ročníku hokejové extraligy se stal Richard Žemlička, který po pátém kole skončil na střídačce Karlových Varů. Po dnešní prohře 1:6 se Spartou ho u posledního týmu soutěže nahradil dosavadní asistent Karel Mlejnek.

Západočeši vstoupili do sezony vítězstvím 3:2 po samostatných nájezdech nad Chomutovem, ale další čtyři zápasy prohráli. Osudnou se Žemličkovi stala jednoznačná porážka se Spartou, kde dlouhá léta působil jako hráč a později byl i jejím trenérem. Energii vedl devětačtyřicetiletý kouč od loňského listopadu. "Vedení klubu si je plně vědomo, že pracovat s nově vybudovaným týmem není jednoduché. Obraz hry v prvních pěti kolech byl však tak špatný, že jsme k tomuto velmi nepopulárnímu kroku museli sáhnout," uvedl generální manažer klubu Miroslav Vaněk.

Žemličku nahradí Mlejnek, kterému bude asistovat Jaromír Kverka starší. "Od středy povedou tým trenérští odchovanci našeho klubu. Tato dvojice má za sebou mnoho úspěchů v mládežnických kategoriích a věříme, že bude schopná vést A-tým k lepším výsledkům, než jakých dosahoval doposud," řekl Vaněk. "K tomuto kroku jsme se rozhodli přistoupit velmi brzy, abychom nové trenérské dvojici poskytli dostatečný prostor změnit dosavadní nepříznivý vývoj z počátku sezony," dodal Vaněk.

Karlovy Vary mají na kontě dva body a dvoubodovou ztrátu na nejbližší týmy Kladno a Vítkovice. V pátek je čeká zápas na ledě mistrovské Plzně. Žemlička převzal Karlovy Vary loni 6. listopadu, kdy nahradil odvolaného Vladimíra Kýhose. S Energií skončil v sezoně na 12. místě o tři body před pádem do baráže. V létě prošel tým rozsáhlou proměnou a opustily ho například ofenzivní opory Petr Kumstát či Lukáš Pech. V úvodu sezony skončil Žemlička na střídačce ještě rychleji než v minulé sezoně ve Spartě, kdy při své premiéře na postu hlavního kouče v extralize byl odvolán po osmém kole.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz