Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejové kluby šetří, kde se dá

Sport

  10:42
PRAHA - Poté co město Plzeň a Plzeňská teplárenská přislíbily místnímu hokejovému klubu finanční pomoc ve výši 15 milionů korun, jsou všechny extraligové týmy finančně zajištěny. Jenže i jich se dotkla globální ekonomická krize a před novou sezonou tak většinu klubů spojuje stejné trápení, a to jak a kde ušetřit.

Šetřit se bude i ve Varech. foto: Lidovky.cz

„Je to složitá doba a pro všechny kluby je to blbý v tom, že krize přichází v době, kdy by hokej potřeboval nejvíc peněz,“ povzdechl si generální manažer a zároveň trenér Slavie Vladimír Růžička.

Pro hokejové kluby představuje největší problém sehnání dostatečného počtu financí od sponzorů, které zajišťují chod klubů.

„Vždycky to bylo složité,“ poznamenal generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. „Sport obecně a hokej především to nikdy neměl jednoduché při shánění sponzorů. Protože jsme ale za tu dobu v této činnosti zocelení, tak se dá říct, že jsme připraveni na všechno. Zatím situaci zvládáme,“ dodal.

Karlovy Vary mají situaci relativně ulehčenou tím, že minulý měsíc vybojovali mistrovský titul. „Při hledání nových sponzorů nám nahrává to, že jsme mistři, a také to, že se ve Varech postavila nová hala,“ vysvětlil.

Ušetřit se dá nejvíce na hráčských platech
I tak ale Karlovy Vary stejně jako ostatní kluby přistupují k podpisu hráčských smluv obezřetně. Ve většině týmů totiž byly platy hráčů první položkou, kde se šetřilo. Rozpočty na platy se radikálně snižovaly v Pardubicích a Vítkovicích, kde hodlají ušetřit až 30 % loňského rozpočtu. Potíže mají ale i tradičně bohaté kluby Sparta se Slavií. I ony vydají na platy hráčů nižší částky.

Kluby ale nemají, kde jinde ubírat než na platech. Často mají na chod klubu minimum zaměstnanců. „Nám to tak stačí,“ sdělil Růžička s tím, že v administrativě klubu pracuje sedm lidí.

Na hokejovém trhu navíc bylo minimum změn. Týmy se hráčů zbavovaly během sezony a po jejím konci už jen dolaďovaly smlouvy se stávajícími hráči.

„V sezoně jsme řešili následky krize, abychom se po jejím skončení nedostali do ohrožení, a měli tak obrovské dluhy. Proto jsme hráče uvolnili,“ vysvětlil pardubický generální manažer Zbyněk Kusý. Právě Pardubice totiž během zimy opustilo několik klíčových hráčů.

„Krize se všem klubům hodí, všichni chtějí, aby šli hráči s platy dolů asi o 20 %,“ řekl hráčský zástupce Jaromír Henyš. „Na trhu s hráči je tak neskutečný přetlak, je plno hráčů, kteří nemají kde hrát. Jdou tak s platama dolů, protože nemají jinou možnost,“ doplnil.

Vedení týmů se snaží hráčům vysvětlit důvody, proč je nutné snížit platné i nové kontrakty. „Řekli jsme jim, jaká je situace, a setkali jsme se s celkem pozitivním přístupem,“ potvrdil zlínský generální manažer Miroslav Michalovský.

Právě Zlín spolu s brněnskou Kometou jsou dva kluby, kterým se i v těžkém období daří dobře. Zlín získal silného sponzora firmu PSG, Kometa zase žije z euforie, kterou tým v posledních dvou letech zažívá. „Sponzoři nám sami volají,“ poznamenal generální manažer Libor Zábranský. „Za poslední tři roky jsem si tady prošel těžkými věcmi a teď, když je ve světě krize, tak my máme paradoxně konečně klid,“ dodal.

***

Brno a Zlín i přes krizi rozpočty navýší Zatímco zbytek extraligové mapy hledá, kde ušetřit, v Brně a ve Zlíně plánují vyšší rozpočty než v minulé sezoně. Nováček z Brna především těží z postupové euforie. „Sponzoři nám sami volají,“ usmívá se majitel Komety Libor Zábranský. „Díky práci, kterou jsme tady za poslední čtyři roky odvedli, máme teď jednodušší situaci. Půjdeme do extraligové sezony s rozpočtem zhruba 90 milionů korun,“ dodává. Na ten sice Zlín s 80 miliony nedosáhne, přesto i tam panuje spokojenost. „Uzavřeli jsme smlouvu s novým generálním partnerem -firmou PSG. Díky ní bude rozpočet paradoxně trochu vyšší než v minulých letech,“ líčí generální manažer Miroslav Michalovský. I oni však musí šetřit, došlo také na snížení hráčských platů. „Spousta menších sponzorů s námi totiž ukončila spolupráci.“