Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zpátky do roku 1998: celá země žila hokejem, Česko vyřadilo USA

Sport

  8:00
PRAHA - Vladimír Růžička a Jaromír Jágr během jedné minuty otočili v Naganu skóre důležitého čtvrtfinálového zápasu. "Věřili jste nám alespoň vy? Ivan Hlinka nám totiž před zápasem říkal, že on nám nevěří, ale drží nám palce," obrátil se Jágr na skupinku českých novinářů.

Vladimír Růžička dal ve čtvrtfinále v Naganu důležitý gól USA. foto: ČTK

tisk v roce 1998

Nyní se proto zajímal o to, jak fanoušci v ČR sledují hokejové zápasy: "Myslíte si, že hokejem žijí? Že ráno vstanou a ještě v pyžamu nám u televize fandí," ptal se Jágr. Hokejová horečka, která Čechy pravidelně zasahuje v květnu, kdy se hraje mistrovství světa, znovu propukla: celé domy a ulice, zvláště na sídlištích, se po důležitých gólech otřásaly křikem hokejových fandů.

Ten dolehl dokonce na Pražský hrad: "Slyšel jsem výkřiky zvenku, zapnul jsem si tedy televizi a sledoval už jen poslední minutu," řekl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček. Velkou radost mu prý udělal gól Jiřího Dopity těsně před koncem zápasu. Václav Havel, kterého lékaři dopoledne operovali ve střešovické nemocnici, hokej sledovat nemohl. "Pan prezident reprezentantům samozřejmě drží palce, v nemocnici má však poněkud jiný režim," vysvětlil Špaček.

Lidové noviny 19. února 1998: Celá republika žila hokejem

Přestože televize letos utkání nepřenáší v atraktivních časech, hokej má u diváků velký úspěch. Bez včerejšího zápasu, jehož sledovanost zatím nikdo nespočítal, se na dosavadní vystoupení českých hokejistů na Turnaji století dívalo v průměru 1,66 milionu lidí. "Můžeme ale předpokládat, že diváků je podstatně více, než zachycuje náš výzkum," uvedla Kristina Taberyová z oddělení analýzy programů České televize.

Někteří fanoušci totiž utkání sledovali v zaměstnání, a s tím peoplemetrová měření nepočítají. Ve většině firem však podle bleskového průzkumu LN převládla nad hokejovým nadšením pracovní morálka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!