Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nagano před 15 lety: Česká smršť Kazachy smetla až v poslední třetině

Sport

  13:00
NAGANO (zvláštní zpravodaj LN) - Plný počet bodů mají čeští hokejisté po včerejším druhém utkání na olympijském turnaji století v Naganu. Kazachstán svěřence trenérů Hlinky a Lenera dvě třetiny trápil, v závěru se však zmohl jen na zákeřné faulování. Výhra o šest branek otvírá českému týmu cestu k triumfu ve skupině, k němuž mu stačí dnes remizovat s Rusy.

Utkání Česko - Kazachstán na olympiádě v Naganu. V souboji se soupeřem je Petr Svoboda. foto: ČTK

Zápas začal obrovskými šancemi vsetínského centra Dopity, který byl po Moravcových přihrávkách třikrát během jednoho střídání zcela sám před Jeremejevem, jednou však trefil tyčku a dvakrát gólmana. Na branku se však přesto nečekalo dlouho. Již ve 4. minutě totiž Růžička zavezl puk do pásma Kazachů, přenechal ho Jágrovi, který se krásně protáhl mezi dvěma obránci, našel zcela volného Straku a pro toho již nebyl problém trefit odkrytou branku -1:0.

Tisk v roce 1998

"Byla to Jardova typická akce. Natáhl na sebe dva hráče, a pak to šoupnul před branku. Nic jiného než dát góla se s tím nedalo udělat," smál se šťastný střelec. Kazachstán do zápasu vstoupil s jasnou taktikou: maximálně zhustit prostor před svým gólmanem a vyrážet do nebezpečných protiútoků. Během 1. třetiny se mu to však podařilo prakticky jen při krásném sólu Šafranova, na jehož konci však stál připravený Haškův beton. Čekání na druhý gól trvalo po přestávce jen necelé čtyři minuty.

Tehdy Dopitova řada, která si svým důrazem dokázala vynutit největší tlak, rozhodila obranu soupeře a Beránek dal zády k brance Jeremejevovi bekhendem "jesličky". Kazaši však vzápětí při vyloučení Hamrlíka dokázali odpovědět, když Kamentsev střelou z mezikruží přerušil Haškovu neprůstřelnost, která v Naganu trvala přesně 87 minut a 13 sekund. "Puk jsem viděl až v bráně, protože přede mnou stínilo několik hráčů," říkal český gólman. Kapitán Sagymbajev mohl o chvilku později dokonce vyrovnat, jeho střelu ze dvou metrů ale Hašek rukojetí své hole se štěstím vyrazil.

Lidové noviny 16. února 1998: Česká smršť Kazachy smetla až v poslední třetině.

Podle pravidla "nedáš - dostaneš" pak z protiútoku Ručinský bombou po ledě zvýšil na 3:1, ani to však odpor soupeře nezlomilo, zvláště když se mu ve 35. minutě nabídla možnost hrát 92 sekund přesilovku pěti proti třem. Hašek však své spoluhráče několikrát podržel, a když naopak kapitán Růžička střelou téměř z nulového úhlu překonal Jeremejeva počtvrté, zdálo se, že český tým se již může jen soustředit na zvyšování skóre.

Jedenapadesát sekund před druhou sirénou se ale mezi Špačkem a Kučerou prosmýkl A. Koreškov a střelou na vyrážečku vykřesal jiskřičku naděje. "Trefil se mi přesně mezi tělo a ruku, tedy do místa, kde je gólman nejzranitelnější. Chytit se to ale dalo," přiznal Hašek. Pro další vývoj zápasu byla proto moc důležitá druhá branka Ručinského po 60 sekundách závěrečné třetiny, jemuž puk nádherně naservíroval Lang, definitivní pojistku vítězství pak přidal ve vlastním oslabení Patera -6:2.

Vzápětí však Troščinskij hrubě fauloval Moravce a nabídl tak soupeři výhodu přesilovky pěti proti třem. "V té chvíli nám trenéři na střídačce zdůraznili, že kdybychom dali ještě dvě branky, stačila by nám k vítězství ve skupině v zápase s Ruskem i remíza," prozrazoval M. Procházka, který také početní výhodu již po 26 sekundách využil 7:2. V následujících minutách si pak čeští hráči před Šiminem "otevřeli střelnici" a všemi způsoby se snažili dát vytoužený gól. S notnou dávkou štěstí ho nakonec necelé tři minuty před koncem vstřelil obránce Hamrlík. Jeho bomba od modré se totiž do branky odrazila od přilby jednoho z kazažských obránců.

Česko - Kazachstán 8:2

Branky: 33. a 41. Ručinský, 4. Straka, 24. Beránek, 38. Růžička, 50. Patera, 53. M. Procházka, 58. Hamrlík - 28. Kamentsev, 40. A. Koreškov. Rozhodčí: Haajanen (Fin.) - Spacinello (Kan.), Poljakov (Rus.). Vyloučení: 9:8, navíc Svoboda (ČR) a Děvjaktin 5 + do konce zápasu. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9975. Třetiny: 1:0, 3:2, 4:0.

ČR: Hašek - Šlégr, Šmehlík, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček, L. Procházka Jágr, Růžička, Straka - Lang, Reichel, Ručinský - Moravec, Dopita, Beránek, Čaloun, Patera, M. Procházka.

Kazachstán: Jeremejev (41. Šimin) - Antipin, Glovatsky, Zemljanoj, Sokolov, Tregubov, Sanenkov, Troščinskij, Nikitin - Krijažev, Kamentsev, Borodulin - A. Koreškov, Šafranov, E. Koreškov - Dudarev, Pcheljakov, Zavjalov - Dorotkin, Děvjatkin, Sagymbajev.

Tabulka základní skupiny
1. Česká. rep. 2 2 0 0 11:2 4
2. Rusko 2 2 0 0 13:5 4
3. Finsko 2 0 0 2 2:3 0
4. Kazachstán 2 0 0 2 2:9 0

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!